Elpriserna på väg upp igen – här är orsakerna

Trots att elpriserna varit oförändrade de senaste månaderna, så är det nu dags för en ny prishöjning. Orsakerna till detta är delvis på grund av högre råvarupriser och delvis på grund av ökade kostnader för elhandel. Men hur kan man hålla ned priserna så mycket som möjligt? 

Hur mycket kostar elen just nu?

Det finns inget exakt formula på detta, eftersom elpriserna varierar beroende på många olika faktorer. Men generellt sett är elpriserna ganska höga just nu, och det är därför viktigt att man försöker spara energi i de områden som du har möjlighet. Det finns massor av tips på hur man kan få ovk besiktning, det är ofta enkla saker som man kan göra. Man kan till exempel släcka ljuset när det inte verkligen behövs, dra ner värmen några grader och använda energisnåla apparater. Genom att göra dessa enkla saker kan man spara mycket energi, och därför också pengar.  

Vad påverkar elpriserna?

En av de viktigaste faktorerna som påverkar elpriserna är tillgången på elenergi. Om det finns mycket elenergi tillgänglig i marknaden, kommer priserna vanligtvis att vara lägre. På motsatt sätt, om det finns mindre elenergi tillgänglig i marknaden, kommer priserna vanligtvis att vara högre. När dollarkursen faller mot andra valutor, innebär det att elföretagen mister pengar när de säljer sin energi i andra valutor. Politiska beslut kan också ha en stor effekt på elprisernas utveckling. Exempelvis kan nya skatter eller avgifter leda till högre priser, medan subventioner eller andra stödinsatser från staten kan ge lägre priser. Naturliga händelser som orkaner eller torkperioder kan också ha en betydande effekt på elförsörjningen.

De bästa tipsen för att spara pengar på elen

Det finns flera sätt att spara pengar på elen. En av de bästa metoderna är att installera en elmätare. Detta gör det möjligt för dig att se hur mycket el du använder och hitta områden där du kan spara energi. Du kan också installera en termostat som reglerar temperaturen i ditt hem, så att du inte behöver lämna den på en hög temperatur när du inte är hemma. Andra tips för att spara pengar på elen inkluderar att byta till energisnåla apparater, använda ljusstakar istället för taklampor och dra nytta av solenergin genom att installera solpaneler.

Eftersom det finns så många olika sätt att spara på elen så kan det vara bra att sätta sig ned, med sin familj, och diskutera vad som är viktigast när det kommer till varje individs elförbrukning. Därefter kan man bestämma sig för en plan över sitt elanvändande.

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg