Utbildning på nätet ökar som aldrig förr

Antalet utbildningssökande på nätet ökar. Om du är intresserad av att skapa utbildningsmaterial i någon form så rekommenderar jag att du går in på några av de mest framgångsrika utbildningssajterna. Det finns så mycket inspiration att hämta och där finns mängder av möjligheter för dig att skapa utbildningsmaterial i alla dess former. Här följer två utbildningssajter som har stor framgång.

Du har säkert någon specialitet eller intressant erfarenhet som du kan lära ut på nätet. Du får både tillfredsställelsen att hjälpa andra med sina problem och du kan på det sättet tjäna bra på din kunskap.
Titta in på dessa två sajter och låt dig inspireras!

Skillshare

Skillshare är en samlingsplats för undervisning och lärande online.

Kurser online på Skillshare kan skapas av alla som vill lära ut något. Alla är välkomna som kursdeltagare. Majoriteten av kurserna fokuserar mer på interaktion än föreläsningar. Några viktiga kategorierna för Skillshare’s kurser är konst, design, entreprenörskap, livsstil och teknologi. Under dessa huvudkategorier finns en enorm mängd delämnen.

Skillshare lanserade sin online-kurser i augusti 2012. En huvudtanke är att kursdeltagarna ska samarbeta med varandra för att slutföra projekt. Skillshare startade då med 15 st online-kurser och i dag hävdar Skillshare på sin hemsida att de erbjuder 14000 olika kurser.

Du har säkert något som du kan lära ut där.

Udemy

Udemy.com är en annan läroplattform online som också är värd ett besök. Denna plattform riktar sig till vuxna som vill lägga nya kunskaper till sina meritförteckningar i sitt professionella liv eller utforska egna passioner. Udemy erbjuder en plattform för experter av alla slag för att skapa kurser samt en rad pedagogiska verktyg som gör att instruktörerna kan skapa kurser, marknadsföra dem och tjäna pengar som kommer från kursdeltagarnas kursavgifter.

Udemys plattform möjliggör för instruktörer att bygga online-kurser om de ämnen som de själva väljer. Med Udemys kursutvecklingsverktyg kan en instruktör ladda upp video, PowerPoint-presentationer, PDF-filer, ljud och zip-filer m.m. Instruktörer kan också engagera och interagera med användare via forum online.

bild 1 1

Kurser erbjuds inom många olika kategorier, t.ex. företagande, akademiska kurser, konst, hälsa, språk, musik, teknik, Excel som programvara, att använda en iPhone kamera, digital marknadsföring, produktivitet, programmering med mera.

Deltagarna betalar antingen per kurs eller med en terminsavgift och det finns även många kurser som är gratis.

Instruktörens ersättning från undervisning varierar och beror på vilken väg som kursdeltagarna hittat kursen. Instruktören tjänar 97% av alla undervisningens intäkter om instruktörens eget rykte eller marknadsföring lockar kursdeltagaren. Udemy behåller 50 procent av resultatet om studenten attraheras av webbplatsens egen marknadsföring eller andra Udemykurser, och instruktören tjänar 25% av intäkterna om kursdeltagaren lockats till kursen genom en affiliate. I det senare fallet får den som jobbar som affiliate 50% av intäkterna och resterande 50% delas lika mellan Udemy och instruktören.
Sedan år 2013 kan kursdeltagare ta kurser direkt från sina smartphones genom en speciell app. År 2014 hade denna app laddats ner 1 miljon gånger och nu följer ca 20 % av Udemyanvändarna sina kurser via sina mobiler.

Udemy erbjuder i dag 45000 olika kurser och har hittills haft 15 miljoner kursdeltagare. Där kanske du har något som du vill lära ut och samtidigt tjäna pengar på din kunskap.

Vet du inte vad du vill skapa en kurs om?

För en detaljerad dagbok över ditt liv, åtminstone under en kortare tid, för att se vilka händelser eller åtgärder som du kan förenkla, göra billigare, snabbare eller bättre på något sätt.
Det viktiga i detta sammanhang är att använda dagboken som utgångspunkt för att hitta nya affärsidéer.

Prova med att skriva väldigt detaljerat. Börja med att tala om vad som hände när du lämnade sängen på morgonen, skriv ner de minsta detaljerna till hur du bäddade din säng. Skriv om din frukost. Tanken är att du ska vara så ärlig och öppen som möjligt mot dig själv för att du ska ha det som underlag för att hitta händelser i ditt vardagsliv som du kan göra bättre, snabbare eller billigare. Skriv även ner kostnader och utgifter, skriv ner tankar om dina relationer till familjemedlemmar och övriga som du träffar under dagen. Skriv om vad du tänker på när du funderar över din hälsa. Skriv om hur du upplever det du tillbringar din dag med. Skriv ärligt. Var inte blyg. Fuska inte genom att utelämna vissa delar.

Skapa nya affärsidéer med utgångspunkt från din dagbok

Med din detaljerade dagbok som bakgrund kan du fundera på vilka saker under dygnet som tar mycket tid, kostar mycket pengar eller som du kan utföra på ett bättre och effektivare sätt.

Om du tittar i din dagbok så kommer du att hitta oändligt många möjligheter att skapa produkter, skapa appar, hitta bättre sätt att göra det som andra människor gör – men man vill göra det snabbare, effektivare eller billigare. Din dagbok kommer innehålla många problem och behov som kan lösas.

Några idéer från min dagbok:
Hur utformar jag en praktisk morgongympa?
Finns det någon app för bättre frukostvanor?
Kan man lära sig ett nytt språk när man borstar tänderna?
Hur tränar jag vid mitt skrivbord samtidigt som jag jobbar?
Hur lär jag mig något nytt på lunchrasten?
Hur undviker jag eftermiddagströtthet?
Kan jag ordna någon städservice till bra pris?
Hur planerar jag mina matinköp på ett bra sätt?
Kan jag få hjälp till med att laga maten på ett praktiskt sätt?
Hur följer jag nyhetsbevakningen effektivt?
Hur håller jag mig à jour med vad som händer på nätet inom mitt område?
Hur kan jag somna snabbare och sova effektivare?

Jag skulle utan vidare kunna göra denna lista mycket längre. Du kan på motsvarande sätt göra en sådan lista med din dagbok som utgångspunkt. Sätt igång!

Innehållet i den här artikeln bygger på boken ”Hitta din egen unika affärsidé – så gör du steg för steg”. Klicka här så kan du läsa mer om den boken.

Gästskribent: Holger Wästlund

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg