Affärsidéer som format spelbranschen

En affärsidé är en beskrivning på hur ett företag ska gå runt. Vem är det avsett att företagets intäkter ska komma ifrån och under vilka former ska det äga rum? En affärsidé kan vara helt ny och unik eller utgå från redan beprövade koncept. Det kan röra sig om allt från saluföring av molntjänster inom IT till att sälja snabbmat eller hårklippning. Det som särskiljer en god affärsidé är att de på något sätt fyller ett hål i marknaden, och kompletterar de varor och tjänster som redan finns. En bransch som ständigt lyckas utveckla nya affärsidéer och därmed hålla sig relevant på marknaden är spelbranschen. Mer om det i vårt inlägg! 

Pionjärer sedan start

En av de affärsidéer som utvecklats inom spelbranschen och som hjälpt till att säkra dess framtid i en digitaliserad värld där allt rör sig snabbare har varit förflyttningen till den digitala sfären. Man kan med säkerhet säga att dagens gaminglandskap där tjänster och produkter inom casino, poker och andra relaterade spel finns tillgängliga på digitala plattformar inte hade varit möjlig om det inte vore för banbrytande affärsidéer. I början av 90-talet började man nämligen snickra med enklare hemsidor med spel. I början av 2010-talet tog det hela rejält fart och man började experimentera med föregångarna till dagens gaming-plattformar. Det är intressant att fundera på hur spelbranschen hade sett ut idag om ovanstående utveckling inte ägt rum. Kanske hade den varit helt obsolet och eller så hade kanske landbaserade anläggningar hittat nya sätt att vara relevanta.

Utveckling av mobila spel

Ett sätt som spelindustrin lyckats hålla sig relevant är genom att hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen i samhället i stort. I takt med att smartphones blev ett självklart inslag i de flesta människors liv (i vart fall i västvärlden) insåg spelbranschen att utveckling av mobila spel var framtiden. De började helt enkelt skapa videospel som var särskilt utformade och optimerade för mobila enheter. I takt med att smartphones blev alltmer sofistikerade med bättre ljud och grafik har mobila spel också följt samma utveckling och därmed blivit högst populära och lönsamma. I många fall är mobila spel mer populära idag än traditionella konsol- och PC-spel bland gamers. Inte så märkligt kanske med tanke på enkelheten och flexibiliteten som gaming i mobilen ger.

Prenumerationstjänster och spel i molnet

Som gamer var man länge förvisad till att investera i fysiska spel för att kunna ägna sig åt sin passion. Fysiska spel är förvisso fortfarande en grej men de kompletteras numera av så kallad cloud gaming, det vill säga gaming i molnet. Det rör sig helt enkelt om gaming på begäran eller spelstreaming, som är en typ av nätbaserad gaming som kör videospel på en fjärrserver och streamar dem direkt till en användares enhet. Detta gör att man i spelbranschen tagit ett kliv från renodlat fysiska spel till att erbjuda prenumerationstjänster där man i utbyte mot engångs- eller månadsavgifter kan få tillgång till en katalog av olika spel. Utvecklingen innebär ökad frihet, flexibilitet och variation för spelaren.

pexels photo 5207607

VR- och AI-teknik

VR och AI-teknik är redan införlivat i många moderna spel idag. Framöver förväntas dessa fenomen få allt större utrymme inom spelbranschen. Virtual reality gaming innebär en uppslukande och interaktiv upplevelse där man tar tekniken till hjälp för att erbjuda spelaren en så verklighetstrogen simulerad miljö som möjligt. Skillnaden jämfört med traditionell gaming är att spelaren får ökade möjligheter till att aktivt delta i spelet och dyka in i olika världar beroende på vilket spel som är aktuellt. Det gör att engagemanget bland spelare blir större och produkten som erbjuds upplevs som betydligt mer dynamisk och spännande än med ett “vanligt” spel.

Avslutande ord

Precis som vi har illustrerat med spelbranschen som exempel räcker det inte alltid med att ha en god affärsidé initialt som företagare. Ibland krävs det att man fortlöpande utvecklar nya idéer under sitt företags eller sin bransch framväxt för att stå emot konkurrensen och inte bli förlegad.

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg