Din källa till information och fakta. Här samlar vi och publicerar aktuella nyheter och viktiga verktyg för dig som söker kunskap.

Startstöd till unga jordbruksföretagare

Är du under 40 år och vill starta eller ta över ett jordbruks-, trädgårds- eller rennäringsföretag? Då kan du söka startstöd från Jordbruksverket. Stödet är en startpremie som ska underlätta för unga att starta en verksamhet eller att genomföra ett ägarskifte. Det ska också bidra till lönsamma och konkurrenskraftiga företag inom jordbruk, trädgård och rennäring.

Läs mer

Vanligaste avdrag i enskild firma

Som enskild näringsidkare får du göra kostnadsavdrag för inköp av saker och andra utgifter som är nödvändiga för att du ska kunna tjäna pengar i din verksamhet. Du får däremot aldrig dra av för privata levnadskostnader. En del utgifter får du dra av direkt som kostnad med hela beloppet men ibland måste du fördela avdraget över flera år, det kallas för avskrivning eller värdeminskningsavdrag. För vissa typer av utgifter finns det begränsningar för hur stort avdrag du får göra.

Läs mer

Så fungerar växa-stödet

Med det så kallade "Växa-stödet" får du som företagare sänkt arbetsgivaravgift när du anställer din första medarbetare. Växa-stödet innebär att arbetsgivare bara behöver betala ålderspensionsavgiften på 10,21% (istället för fulla arbetsgivaravgifter) under 12 månader för den först anställde.

Läs mer

Kulturell verksamhet

De kulturella och kreativa näringarna växer i hela Sverige, enligt en ny rapport från bland andra Statistiska centralbyrån och Kulturrådet. Med kulturföretag menas bland annat näringar inom scenkonst, design, film, mode, musik och spel. Den här artikeln tar upp de vanligaste momsfrågorna inom kulturområdet. Informationen är översiktlig och ska inte betraktas som lagtext i ämnet.

Läs mer

Vem är livsmedelsföretagare?

Livsmedelsföretag är alla som hanterar livsmedel med viss organisation och viss kontinuitet oavsett om det sker av ett vinstdrivande företag eller ideell verksamhet. Här räknas hotell, restauranger, casinon, kaféer, konditorier, turistanläggningar, bingoföretag och andra slags nöjesföretag i Sverige.

Läs mer

Håll ditt ansikte friskt trots hårt jobb

Om du tillhör de som tycker att ansiktsbehandlingar är slöseri med tid så ska du tänka om. Ansiktet är inte mindre viktigt än andra kroppsdelar. Du kanske inte tänker på det på samma sätt som du tänker på inre organ och muskler och leder. Men faktum är att felaktig behandling av huden i ansiktet kan ge stora problem. Med regelbundna ansiktsbehandlingar så förblir du frisk och vacker!

Läs mer

Internetinkomster

Nya tider innebär nya sätt att tjäna pengar. Internetinkomster blir allt vanligare. När man tjänar pengar på nätet kan det dock vara lite klurigt hur reglerna ska tolkas. Vissa inkomster och ersättningar hamnar i en gråzon och det blir svårt att veta hur man ska förhålla sig till reglerna. Vem ska betala och hur ska man räkna skatt? Med denna artikel ges en guide i vad som gäller när man tjänar pengar på nätet.

Läs mer

Hur beskattas biodling?

I Sverige råder principen, att alla inkomster skall beskattas och de delas in i tre olika slag: Tjänst/anställning (här ingår även hobbyverksamhet), Näringsverksamhet (företag) och kapital. När det gäller en biodlare, så är det framför allt hobby och näringsverksamhet som är aktuella och det finns idag ingen skarp gräns där emellan. Skattemässigt har det heller ingen större betydelse, eftersom reglerna säger att överskott skall beskattas, oavsett om det är hobby eller näringsverksamhet.

Läs mer

Friskvårdsbidrag för småföretag

Hälsa och friskvård är både viktigt för individen och ekonomiskt lönsamt för företaget, genom lägre sjukdomskostnader. Arbetsgivaren kan skatte- och avgiftsfritt ge anställda möjlighet till olika slag av motion och friskvård på arbetsplatsen. Men soloföretagare och handelsbolag har inte den möjligheten eftersom de inte räknas som anställda. Företagare räknas själva som anställda endast ifall det handlar om ett aktiebolag. Maxbeloppet för avdrag är 5 000 kronor.

Läs mer

Bär-, svamp- och kottplockning

Under sommar/höst går det alldeles utmärkt att ge sig ut i skog och mark och plocka svamp och bär för att sälja. Du måste förstås kunna känna igen de svampar som är ätliga och som betraktas som delikatesser. Kantareller hör till de svampar som kommer att vara lättast att sälja.

Sälj till restauranger eller till privatpersoner. Till privatpersoner kan du sälja på exempelvis loppis, annonsering, dörrknackning eller på någon gratis sajt på internet.

Läs mer

Fler artiklar...

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo