Bli en intervjuare

Key Info:

Liten
Image Two

Många marknadsundersökningsföretag söker nya intervjuare. För att tjäna pengar som ung intervjuare krävs det att du trivs med att träffa olika typer av människor, och att du är duktig på att lyssna och fråga.

Details

Affärsidé:

Jobba extra som besöksintervjuare. Ta kontakt med marknadsundersökningsföretag som söker och rekryterar nya besöksintervjuare och skaffa uppdrag i regionen där du bor.

Tillstånd: Inget tillstånd krävs

Åldergräns: 16 år

Varför gör man intervjuer?

Ett företag som producerar varor eller tjänster har behov av kontakt med sina kunder. Man vill ha reda på vilka som använder varorna och vilka som inte gör det, hur och när varorna används, samt vad konsumenter tycker om dem. För att kunna veta detta kontaktar företagen marknadsundersökningsföretag som för deras räkning genomför olika typer av marknadsundersökningar, bland annat besöksintervjuer. Resultaten från en marknadsundersökning använder företaget sedan för att anpassa varor och tjänster till hur flertalet av konsumenterna vill ha dem.

Vad gör en intervjuare?

Som ny besöksintervjuare deltar du huvudsakligen i intervju-undersökningar som följer fasta frågeformulär och som görs med ett bredare urval av intervjupersoner. Varje undersökning har en bestämd målgrupp. Din målgrupp kan vara personer som funderar på att sluta röka, som äger ett visst bilmärke eller som köper eller äger en viss produkt.

Som besöksintervjuare går du hem till personer och genomför intervjun enligt din arbetsplan. Du ställer fråga för fråga, visar eventuella produkter och registrerar svar.

De flesta intervjuer som görs blir vanligtvis ”specialundersökningar” där alla frågor behandlar en enda produkt. Men de kan också vara ”omnibussundersökningar” där olika uppdragsgivare delar på ett gemensamt formulärutrymme– frågorna behandlar därför ett flertal olika produkter eller ämnesområden.

Så går en intervju till:

Intervjuföretaget skickar ett brev hem till dig. Det innehåller intervjuhäften med frågor, tidsplan, visningskort m.m., plus en arbetsinstruktion där de förklarar vad uppdraget handlar om, längden på intervjuerna, hur stor din ersättning blir etc. Sedan knackar du dörr i ditt område och rekryterar intervjupersoner efter de kriterier som gäller för målgruppen.

Efter genomfört intervjuarbete stoppar du dina ifyllda intervjuformulär i svarskuvert och skickar tillbaka till uppdragsgivare. Du bifogar också en lista med namnen på alla du har intervjuat, deras adresser och telefonnummer. Det blir intervjuföretagets kontrollista och samtidigt underlaget för din lön. Intervjupersonen får ofta en skrapbingo, trisslott eller någon annan liten present som tack för sin medverkan.

Cirka 10 % av det totala antalet intervjuer plockas slumpmässigt ut för kontroll.

Detta behöver du:

• Social kompetens

• Grundläggande kunskaper om intervjuarbete

• Vara minst 18 år

Så mycket tjänar du?

Intervjuarbetet kan åstadkomma ett rejält klirr i kassan om du är beredd att offra en del av din fritid, och utföra dina intervjuer seriöst och noggrant. För en enskild intervju som tar ungefär en timme att göra, kan du få mellan 150- 250 kronor, beroende på omfattning och antal frågor.

I början brukar det vara kortare uppdrag med 5-6 intervjuer i taget, men ser intervjuföretaget att du är duktig och du skickar in dina färdiga intervjuer i tid, så får du snart både fler intervjuprojekt och fler intervjuer att jobba med.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image