Sälja fruktkorgar

Key Info:

Liten
Image Two

Kroppen tål inte fest varje dag. Mellanmål som saft och bulle är gott men hur nyttigt är det egentligen? Det innehåller både fett och socker som vi inte bör äta så mycket av.

Details

Varför inte erbjuda alla hungriga barn och deras mammor och pappor något annat att snaska på, något som också är sött men mycket nyttigare?

Att sälja påsar med färska fruktblandningar behöver ej vara så dyrt i starten, och kan dessutom vara ganska lönsamt om du säljer på utvalda platser – en bit från dina värsta konkurrenter: mat- och fruktaffärer.

Affärsidé:

Att köpa färsk lösviktsfrukt och fixa egna inbjudande blandningar av hela frukter.

Frukten förpackas i små praktiska fruktpåsar, och säljs på gatan till kunder som kan tänka sig ett lätt och nyttigt mellanmål.

Tillstånd: Polisen/miljöförvaltningen – enklare försäljning inget

Åldersgräns: ingen

Så här gör du

Räkna ut hur många portionsförpackningar du ska göra och hur många frukter som ska ligga i varje. Gå sedan till din grönsakshandlare och handla färska frukter.

Satsa på frukter som håller sig fräscha länge och som går att förvara i en plastpåse – till exempel äpple, päron, clementin, aprikos, nektarin och plommon.

En enkel fruktblandning kan exempelvis innehålla ett äpple, tre plommon, en nektarin och 2-3 klementiner. Du kan också variera dina blandningar genom att blanda i andra säsongfrukter (en persika, en liten klase druvor, någon physalis eller något annat som är enkelt att packa och går att äta direkt).

Stoppa frukterna i små påsar och knyt ihop dem med förslutningsband. Ett annat alternativ är att lägga frukterna i små djupa papperstallrikar som du täcker med vanlig plastfolie. Dina fruktkorgar är nu klara för försäljning.

Blanda inte för många fruktsorter i en och samma påse, utan variera i stället och gör 2-3 olika blandningar. För att frukten ska hålla sig fräsch så länge som möjligt är det viktigt att du förvarar den svalt, framför allt under varma sommardagar.

Var och till vem säljer du?

Frukt är perfekt som lätt lunch eller mellanmål. Dina fruktblandningar blir säkert uppskattade av dem som tar en skön höstpromenad och vill ha lite frukt med sig, eller sommarkunder som vill ha något nyttigt med till badstranden eller träningen.

Själva poängen är att du säljer på de platser där det saknas en affär som säljer frukt och grönsaker: på en promenadgata långt från centrum, nära golfbanan, i närheten av skolor som ligger utanför staden eller liknande. Andra bra säljplatser kan du hitta under olika tillfälliga evenemang, som exempelvis idrottstävlingar eller konserter.

För att få igång försäljningen måste du synas. Ställ passande skyltar framför bordet: ”Nyttigt mellanmål!” eller ”Ta en frukt i stället!” eller ”Sötare än godis!” Använd fantasin! Ett parasoll och en docka i form av en apa som hänger från parasollet över bordet kan vara ett sätt att få kunderna att uppmärksamma ditt fruktstånd.

Detta behöver du:

• Frukt, fruktpåsar eller papperstallrikar, förslutningsband eller plastfolie

• Torgstånd eller ett vanligt bord, skyltar

• Ett parasoll som skyddar mot solen under sommaren

• Tillstånd

Så mycket tjänar du?

Du kan sälja dina fruktpåsar för 15-20 kronor styck, lite beroende på vilken frukt du har i dem och hur många det finns i påsen. För att tillverka 50 fruktpåsar behöver du investera ca 300 kronor för att köpa 10-15 kilo frukt och förpackningar.

Efter att du har räknat bort dina kostnader tjänar du ungefär 10 kronor per såld fruktkorg.

Glöm inte att skaffa tillstånd. Det kostar olika beroende på var du står och hur länge.

Grönsaksblandning

Gör på samma sätt som med fruktkorgarna men med en grönsaksblandning bestående av till exempel cocktailtomater, minimorötter, rädisor och champinjoner. Välj grönsaker som kunderna kan plocka med händerna och äta i farten.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image