Skattjaktteater

Key Info:

Liten
Image Two

Drottningens skatt är försvunnen. Varken medeltida vikingar eller ryska konungar har lyckats hitta den. Men legenden lever kvar och nu har Kapten Jack och hans pirater fått upp ett spår. Men de behöver hjälp att lösa mysteriet...

Details

En skattjaktteater kombinerad med roliga kostymer och annat skoj blir en spännande upplevelse för barn. Du och dina vänner kan förbereda en egen skattjaktpjäs, spela upp den för barn och tjäna extra pengar.

Affärsidé:

Starta en teatergrupp med några kompisar och arrangera roliga skattjaktföreställningar för barn på födelsedagskalas m.m.

Tillstånd: Inget tillstånd krävs

Åldersgräns: Ingen

Förberedelse

Din uppgift är att gömma skatten och skapa alla ledtrådar deltagarna måste hitta för att komma fram till skatten. Rita en karta över området och markera alla lämpliga ställen där du kan placera ledtrådar, exempelvis på skolgården, i skogens kant, på en brygga, vid en liten bäck eller i en stuga. Bränn lite i kanterna och torka snabbt med en fuktig trasa så att kartan ser riktigt gammal och äkta ut. Använd clip art-bilder när du markerar stationer runtom, och klistermärken som har anknytning till skattjaktens tema.

Gör kartläsningen till ett spännande äventyr och hitta på roliga uppgifter, till exempel att man måste gå tio steg söderut, hoppa tre hopp mot norr, gå baklänges mot öst eller svara på en gåta och liknande. Barn blir förtjusta när de kan följa spännande spår.

Till större barn kan du göra kartan mer komplicerad och rita pilar som visar åt vilket håll de ska vända sig och hur många steg de ska ta. Glöm bara inte var du har gömt skatten!

Skattjaktpjäsen består av olika roller, och innan ni börjar väljer ni vilka roller ni vill spela och diskuterar förslag till hur ni kan klä er för rollerna.

Ska du och dina vänner klä ut er till olika figurer, kan det också vara roligt att sminka sig och ha peruk.

Så går det till

Nu är det dags att gå ut på skattjakt. Ni samlas och du informerar om regler och hur jakten ska gå till. Barnen får en flaskpost eller ett annat meddelande om att det finns en hemlig skatt gömd någonstans. Du klär ut dig till en gammal matros och hittar på en story om en sjörövarkapten som för många hundra år sedan gömt en skatt på ett hemligt ställe, och nu har du äntligen hittat en ledtråd som kanske kan leda till skatten. Men du är själv för gammal och orkar inte längre, så du måste ha några som hjälper dig – barnen kan kanske hjälpa dig att hitta skatten?

Alla barn får sina skattkartor som visar ställena där ledtrådarna finns. Det gäller för gruppen att klara av olika roliga uppgifter som Kapten Jack och hans pirater hittar på, innan de så småningom letar sig fram till skatten – som ligger gömd vid foten av ett träd, i en skattkista eller under en sten, till exempel.

Efter skattjaktens slut återsamlas alla vid starten. Här kommer några varianter:

Skattkistan

Aktiviteten går ut på att hitta en gömd skattkista (som kan vara en vanlig skokartong). Skatten kan innehålla guldpengar, godispåsar eller en kupong som kan bytas mot muffins eller glass. Gör det lätt för yngre barn och svårare för de äldre.

Leta efter gömda dinosaurieägg

Omålade påskägg finns att köpa i hobbyaffären. Måla dem i klara färger och göm äggen. Låt barnen leta efter äggen som fyllts med godis eller små dinosaurieleksaker.

Leta efter dinosaurieskelett

Tycker barnen om att leka arkeolog kan du köpa hundbenskex i zooaffären, måla dem vita och begrava benen ett par centimeter ner i marken. Plocka fram något att gräva med och en borste att ta bort jord med.

Detta behöver du:

Flera kartor – efter varje ledtråd får barnen en ny karta som förklarar vad de ska göra för att komma vidare till nästa ledtråd där de får en ny karta En skatt: godis, hundben, låtsaspengar eller annat Någonting att ha skatten i, ett ägg eller en skattkista Utklädningskläder, smink, peruker m.m.

Marknad

Skattjakten är lämplig för barn upp till 8 år. Se till att barnens föräldrar känner till din teater, genom att dela ut lappar till barnen direkt eller genom att sätta upp en affisch på skolans

anslagstavla. Använd också din egen (och dina kompisars) klasslistor för att skicka hem reklam till föräldrar. Dela ut reklamblad för din teater i området där du bor.

Den bästa reklamen får du dock när du har gjort roliga föreställningar som barnen är nöjda med. Då sprider sig ryktet om din skattjaktteater fort!

Så mycket tjänar du?

Du och dina ”pirater” tar 300-600 kronor för en skattjaktföreställning, beroende på antal barn, kostnader för skatten och tid som krävs för planering. Gör några olika prisvarianter så att beställarna kan välja ut den skattjakt som passar dem bäst.

Hur mycket ni tjänar beror på storleken på teatergruppen. Vanligtvis klarar tre personer en skattjaktteater på ett utmärkt sätt och då blir förtjänsten ändå rimlig.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image