Knapptillverkning

Key Info:

Liten
Image Two

Det är dags att önska sig en knappmaskin i julklapp! Att tillverka badgar eller knappar med olika motiv är en kul idé som lämnar ett lagom stort hål i fickan, men erbjuder dig en möjlighet att starta en lönsam fritidssysselsättning.

Details

Affärsidé:

Bli knapproducent! Investera i en knappmaskin och konkurrera med etablerade tillverkare genom bra priser och korta leveranstider.

Tillstånd: Inget tillstånd krävs

Åldersgräns: ingen

Att skaffa utrustning

Knappmaskinen, inklusive verktygssats och några tusen komponenter till 25 mm eller 38 mm kostar mellan 5-6 000 kronor. Samla prisuppgifter från några leverantörer och kolla på internet innan du bestämmer dig. Har du möjlighet att köpa din maskin utomlands, exempelvis i Danmark eller Tyskland, betalar du troligen något mindre än hemma.

Så gör du knappar

Tillverkningsmetoderna är flera, men att digital trycka knapparna är vanligast. Att skriva ut bilder från datorn är troligen lättast och därför är detta ett bra val i nästan alla sammanhang.

Du utgår från en digital tryckbar bild eller en text. Det går bra att använda vilka färger och motiv som helst men papperet får inte vara för tjockt. Bilder och fotografier passar bäst för de större knapparna.

Knapparna skrivs ut i bra upplösning på fotopapper med en bläckstråleskrivare. Denna digitala bild monteras sedan bakom en tunn film av plastfolie samtidigt som den trycks ihop runt en metallsköld av en press.

Det viktigaste är att motivet är utklippt i exakt rätt storlek. För den lilla knappen (38 mm) ritar du en cirkel som är 50 mm, med motivet centrerat. Sedan klipper du ut en papperscirkel precis innanför denna cirkel. Inget ska synas av cirkeln när du har klippt klart.

Alla knappar har en nål på baksidan och det finns fyra storlekar på knapparna; 25 mm, 38 mm, 56 mm och 78 mm. 38 mm är den vanligaste och också den billigaste att ta fram.

Kunder

Knappar är ett bra och billigt sätt att föra fram sitt budskap på.

Dina kunder är lokala företag som vill trycka relativt små serier och har bråttom. De ger dig design på papper och antal knappar de vill ha och du räknar pris enligt prislistan. Vid alla beställningar gör du först ett utfallsprov för godkännande av kunden. Då vet kunden exakt hur knapparna kommer att se ut redan innan du levererar.

En stor del av dina kunder finns bland föreningar och organisationer av många skilda slag. Du producerar knappar för dem och för lokala företag och affärer i samband med promotion, invigningar m.m.

Alla vet vad en knapp är, men man vill ändå se produkten innan man beställer. Skapa och tillverka några unika provknappar som exempel att visa upp för potentiella kunder.

Detta behöver du:

Knappmaskin och motiv - Dator - Bläckstråleskrivare och fotopapper - Reklam

Så mycket tjänar du?

Du hinner producera cirka 100-200 knappar i timmen beroende på vilken maskin du använder. Grundregeln är att ju större antal beställningar du får, desto lägre styckpris blir det.

Diameter 25/38

  • antal      pris/st.
  • 50         10:00
  • 100        8:00
  • 200        6:00
  • 300        5:00
  • fler        enligt ök

Att tänka på!

Du tar inga beställningar som du misstänker omfattas av idéer som är antidemokratiska, rasistiska eller kränkande på annat sätt.

Tips!

Designa speciella ungdomsknappar med populära raggningstips och sälj i skolan, på festivaler och vid andra ungdomsevenemang.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image