Skriv din egen bok

Key Info:

Liten
Image Two

Är du en pärla på att skriva, som alltid har ord för det du upplever och ser? Har du saker som känns viktiga för dig att berätta? Försök få ditt manus utgivet och tjäna pengar på ditt skrivande!

Details

Affärsidé:

Det är dags att du uppfyller din dröm! Författa din egen bok, skicka in den till ett bokförlag och hoppas att de antar boken. Då kan du tjäna pengar genom att förlaget ger dig procent på varje sålt exemplar, även kallat royalty.

Hur hittar du en bra bokidé?

Varje bok börjar med en idé. Hur ser din bokidé ut? Har du någonting att berätta?

Boken kan antingen vara skönlitterär eller en faktabok. Som debutant kan det vara lättare att få ett faktaboksmanus antaget.

Har du kanske en hobby eller specialintresse som du kan skriva en bok om? Har du varit med om någon upplevelse utöver det vanliga eller har tankar och idéer som kan intressera andra? Dina texter kan handla om dig själv, om någon du känner eller vara helt påhittade.

Hur man tillverkar, hur man hittar eller hur man uppnår något speciellt kan också vara bra att skriva om. Fundera en stund på vad vill du berätta och för vem. Ska det vara en lång historia eller flera korta som hör ihop?

Ha inte bråttom. Att skriva en bra bok och hitta sin egen stil tar tid. När du har skrivit klart bör du låta texten ligga ett tag utan att titta på den, då blir det mycket lättare att se vad som behöver ändras. Kanske kan du också be någon du känner läsa den för att få synpunkter till bearbetningen. När du känner dig nöjd med resultatet är det dags att skicka manuset till ett förlag.

Skicka till förlag!

Vägen till den färdiga boken kan vara lång. Förlagen får in floder av manus varje dag och bara en bråkdel blir böcker förstås.

Gå till biblioteket, bokhandeln och kolla på Internet om det finns böcker som liknar den du skrivit. Titta efter vilka förlag som har gett ut dem och gå in på deras hemsidor på Internet. Där finns anvisningar på hur de vill ha ditt manus, som e-brev eller som vanligt brev. Skicka det tillsammans med ett brev där du kort berättar om dig själv.

Efter ett par månader meddelar förlaget om ditt manus är antaget för utgivning. Sedan anlitar förlaget redaktör, formgivare och andra som ser till att ditt manus blir en snygg bok. Att producera en bok tar lång tid och förlagen har lång framförhållning i sin utgivning, därför tar det normalt minst ett år innan boken kommer ut från det att den blir antagen.

Du kan även ge ut boken själv, men det är svårt för dig som inte har erfarenhet att formge, trycka eller distribuera böcker. Plus att det finns risk för att man blir blind för sin egen text.

Numera kan man göra sin egen bok med print-on-demand teknik. Det kostar dig ungefär 50-100 kronor per bok, om du gör allt datajobb själv, vilket innebär att du kan trycka boken i väldigt små upplagor. Men glöm inte att ta med frakt- och lagerkostnader i dina beräkningar!

Du behöver:

En bra idé

Dator med ordbehandlingsprogram och möjligen formgivningsprogram

Uppslagsböcker, lexikon, faktaböcker i olika ämnen eller ett bra närbeläget bibliotek

Hur mycket tjänar du?

När förlaget bestämmer sig att ge ut din bok skriver de ett kontrakt med dig. Där står det bland annat hur mycket pengar du som författare får för varje såld bok, så kallad royalty.

För en nybörjare kan det vara mellan 8-15 %, beroende på bokens art, upplagan, om boken är illustrerad eller ej och hur omfattande redigeringsarbete som krävs innan den blir klar.

För en bok som kostar 135 kronor i bokhandeln och som trycks i 3 000 exemplar är det möjligt att du kan tjäna mellan 30–40 000 kronor på.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image