Läxhjälp

Key Info:

Liten
Image Two

Det är jobbigt när man halkar efter kompisarna i skolan. Som förälder till ett barn som inte riktigt hänger med känner man sig maktlös. Du kan erbjuda en utväg – läxhjälpen!

Details

Var du en av dem som klarade grundskolan bäst och tyckte att det var roligt att hjälpa andra när de bad om hjälp? Du som är gymnasieelev eller student kan tjäna extrapengar genom att hjälpa grundskoleelever i deras eller ditt hem med läxor, prov och andra skoluppgifter.

Affärsidé:

Att erbjuda individuellt anpassad läxhjälp till barn och ungdomar i grundskolan, och hjälpa dem med det dagliga skolarbetet, samt med uppsatsskrivning och specialarbeten.

Tillstånd: Inget tillstånd krävs

Åldersgräns: ingen

Varför läxhjälp?

En del lärare är inte pedagogiska nog för att barnen ska begripa vad de lär ut. Men barnen lever i en värld full av stress. Många föräldrar klarar eller hinner inte hjälpa barnen när de inte klarar av läxorna.

Att tycka att det är jobbigt med matematik i skolan är vanligt. Andra elever tycker det är besvärligt med språk eller kör fast i något annat ämne. Om inte föräldrar eller lärare kan hjälpa barnen, vem ska då göra det? Du, så klart!

Så gör du

Du fungerar som storasyster eller storebror för skolbarnen och hjälper till med hemläxorna på eftermiddagar och helger. Eftersom det inte var speciellt länge sen som du själv gick i grundskolan, kan du ge dem läxhjälp ur ett ungt och fräscht perspektiv.

Bestäm platsen för undervisningen och vilka dagar som är lämpliga. För att kunna ge god hjälp måste du anpassa din undervisning efter elevernas förutsättningar. En del barn behöver mer tid för inlärning och läxor än sina kamrater. Det kan finnas olika orsaker till detta: brist på motivation, koncentrationsproblem eller ointresse helt enkelt. Planera varje enskild lektion efter elevens kunskaper och sätt tillsammans med eleven upp mål som eleven ska kunna uppnå.

Många ungdomar saknar motivation till att engagera sig i skolämnen som de inte tycker är roliga. Din uppgift blir i sådana fall inte bara att hjälpa till med det praktiska utan också att entusiasmera och uppmuntra eleven.

Ta del av aktuella läroböcker och annat som underlättar din stödroll vid undervisningen. Erbjud intensivhjälp för dem som exempelvis ska skriva nationella prov eller liknande. Utveckla verksamheten och ta emot så många barn du hinner med.

Detta behöver du:

Goda ämneskunskaper

Ett Intresse av att arbeta med unga

Lugn och tålamod

Reklamaffischer

Marknadsföring

Det tar ofta tid innan de första barnen börjar komma. Att göra sig känd och nå ut till barn och ungdomar som behöver hjälp, och inte minst till deras föräldrar, kräver givetvis en viss marknadsföring i din näromgivning.

Du jobbar med barn och ungdomar men det är föräldrarna du vänder dig till i din reklam. Många föräldrar lever med ständigt dåligt samvete över att de inte räcker till för att stödja sina barn i deras skolarbete. Därför vill de använda dina tjänster för att minska stressen i vardagen.

Formulera och skriv en radannons och skicka till din lokaltidning. Sätt upp affischer på grundskolor och bibliotek där du informerar om dina tjänster. Men fundera innan du börjar annonsera på hur mycket tid du själv kan lägga på uppdraget. Det är viktigt att du finns tillgänglig under de tider du angivit.

Så mycket tjänar du?

Ett förslag till pris är 80-150 kronor i timmen. Erbjud en gratistimme första gången så att du, barnen och föräldrarna får lära känna varandra innan de väljer att köpa dina tjänster.

En familj med flera barn betalar reducerat pris. Om föräldrarna köper en stående tid, en eller två timmar i veckan under en längre tid, så blir priset också något lägre.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image