Gör din egen film

Key Info:

Liten
Image Two

Att regissera och skapa sin egen film är en jätterolig utmaning. Du behöver faktiskt inte en miljon kronor för att ha nöjet att göra en kul film. Med lite fantasi och kreativitet kan du åstadkomma mycket med ganska enkla medel. Men du bör känna till en del regler och praktiska saker som kan hjälpa dig.

Info

 

Affärsidé: lär dig behärska filmkonsten, hitta på en bra story och gör din egen succéfilm.

Att få en filmidé

Utan en bra historia blir det ingen bra film. När du skriver ett manus måste du veta vart du ska. Du behöver en riktning, ett landmärke på väggen. Försök svara på frågor: vad är det som ska hända, hur och var? Vad är det du vill berätta och vilken känsla vill du förmedla? Är det historien från den verkliga - eller från fantasivärlden? Hur vill du att dina tittare ska reagera. Ska de skratta eller gråta, vilket budskap vill du få fram?

Formulera din idé i några få meningar, i form av karaktörer och handling, och börja utöka historiens delar med hjälp av form och struktur. Bygg upp historien med hjälp av olika sekvenser och en idé som håller allt på plats.

När du har bestämt huvuddragen i historien, i vilken miljö och när du ska filma och vilka människor som ska vara med gör du en synopsis. Synopsis är en översikt, en sammanfattning av filmens innehåll som förklarar huvuddragen i historien och hur är den tänkt att berättas.

Hur du filmar?

Var och hur du filmar beror på vad filmen handlar om. Varje film berättar en historia och allt i filmen ska hjälpa till att berätta den historien.

Oavsett om du spelar en lång film eller en kort dokumentär så blir din film ett lagarbete och grundregler de samma. Du behöver aktörer, kameramannen, ljud- och ljustekniker och andra. Samla ett gäng som du kan filma med, planera uppgifterna i förväg och dela upp jobben effektivt och rättvist. Ge teamet klara instruktioner under inspelningen.

Gör en lista över utrustning som finns och den som måste lånas. Använd dig i första hand av den utrustning du har eller kan få tag på. Du behöver inga dyra prylar utan kan göra mycket med en vanlig DV kamera och saker som du har hemma. Det är hur du filmar som är grejen. Idag är det ganska lätt att föra över filmen till en dator och sedan redigera den där.

När du har redigerat din film lägger du ljud, titlar och effekter som du vill ha. Rätt val av bakgrundsmusik kan lyfta din film rejält.

Här får du hjälp med din film

Det finns mycket hjälp för dig som vill in i filmvärlden. Sök pengar från någon av de filmfonderna eller kontakta regionala resurscentrum för film. Ett resurscentrum hjälper unga filmskapare att göra egna filmer och fungerar i princip som vilken produktions bolag inom filmvärlden som helst. Du kontaktar en ansvarig på företaget, presenterar din idé och förklarar vad din film handlar om. Gillar de idén så kan du få stöd till filmen, vanligen utrustning men även pengar. När mötet är över lämnar du över det färdiga manuset och en eventuell budget. Är du intresserad av att förbättra ditt manus kan du ofta få manusstöd av en dramaturg eller motsvarande person.

Via filmfestivaler och andra evenemang distribueras regionalt producerad film och du får en chans att visa upp vad du har gjort. Visa din film på öppna TV kanaler och på film webbsidor på Internet. Det finns en del speciella filmfestivaler för unga o etablerade filmare där du kan anmäla dig och träffa andra filmintresserade människor. Alla dessa hittar du på Internet.

Försök hitta sponsorer för din film. Har du en scen som utspelar sig i vardagsrum så kan du finansiera möbler genom att fråga möbelaffär om de vill sponsra din film. För att skära ned på kostnader för utrustning kan du försöka engagera en fotograf eller ljudtekniker med egen utrustning.

Gå med i en förening för amatörfilmare och dra nytta av deras kontakter och utrustning.

Hur mycket tjänar du?

Även om du inte kanske blir rik på din första film så är det bra om du kan lära dig filmkonsten som du kan använda i din fortsatta filmkarriär.

Du kan nå ut genom att skicka in din film till olika filmfestivaler för amatörfilmer eller lägga upp din synopsis på manusbanken på Internet. På detta sätt får du kontakt med producenter, filmbolag och andra branschfolk som letar efter nya spännande talanger.


Features

Location:

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg