Korsordskonstruktör

Key Info:

Liten
Image Two

Tycker du om att lösa korsord? Då kanske det skulle vara en härlig utmaning att börja konstruera egna korsord. Gör något eller några kryss i veckan och skaffa dig ett roligt extraknäck!

Details

Affärsidé:

Att konstruera korsord och tjäna pengar genom att sälja dem till tidningar eller direkt till korsordslösare.

Tillstånd: Inget tillstånd krävs

Åldersgräns: ingen

Hur gör man korsord?

Att konstruera korsord går ut på att fylla ett rutsystem med bokstäver så att ord bildas horisontellt och vertikalt. Svårigheten består i att fläta ihop orden i båda riktningarna så att de ingående bokstäverna samtidigt passar i mer än ett ord.

Dina korsord kan du skapa med papper och penna, eller i Excel, där en cell på kalkylbladet helt enkelt blir en korsordsruta.

Så här gör du:

Bestäm vilken storlek ditt rutnät ska ha. Leta reda på en rolig bild som det går att skriva bildtext till. Planera och rita in i rutmönstret var bilden ska ligga. Nu kommer den svåraste biten, att fläta ihop ord. Flätningen avgör hur pass bra korsordet blir, så det gäller att välja rätt ord. Här använder du korsordslexikon och olika sökverktyg på dator som hjälpmedel. Sök efter förslag på ord som kan tänkas passa in i ditt korsord och hitta på kluriga synonymer och ledtrådar. När de har blivit lagom många, kan du börja fylla de tomma rutorna med bokstäver. Orden kan korsa varandra bara om bokstäverna passar ihop. Lägg nu in pilar och du har fått ett färskt nyproducerat korsord. Testa det på dina vänner.

Det finns flera olika typer av korsord med varierande svårighetsgrad. Anpassa dina korsord till målgruppen.

Datorprogram

Vill du underlätta arbetet när du ska konstruera egna korsord kan du skaffa ett korsordsprogram till din dator. Detta underlättar konstruktionen avsevärt och gör att en ordlista blir onödig. Programmet kan själv söka efter ord som passar in på markerad plats i korsordet. Du kan också infoga olika bilder och ändra deras storlek så att de passar in i korsordet, ändra färger på korsordet, sätta ut pilar, numrera och mycket, mycket mer.

Detta behöver du:

Kunskap om hur man skapar korsord

Programvara till datorn eller ett rutsystem

Korsords- och synonymlexikon

Hur tjänar du pengar på dina egentillverkade korsord?

Det kan du göra på olika sätt:

1. Gå ut och sälj direkt - Korsord är en mycket vanlig fritidssyssla och en favorithobby för många. För en del betyder det avkoppling och för andra är korsorden ett sätt att hålla hjärnan i trim. Gör snygga korsord på A4-papper och ge dig ut och sälj till korsordsälskare var de än finns: på stranden, centralstationen, idrottsturneringar eller på andra ställen där folk kan tänkas vilja ha billig underhållning eller ett tidsfördriv.

2. Starta en minikorsordtidning - Starta och producera din egen korsordstidning. Samla ett gäng medieintresserade kompisar, bestäm hur tidningen ska se ut och fördela arbetsuppgifter. Varva korsord med intressanta texter och snygga bilder. Sälj sedan tidningen till grannar och bekanta, på torget eller vid lokala evenemang med mycket folk.

3. Skicka till andra tidningar - Skicka ditt material till all vecko- och dagspress som köper korsord från frilansare och till alla webbsidor som säljer färdiga korsord att ladda hem mot betalning.

4. Marknadsför lokala företag - Genom att sponsra dina korsord kan lokala företag marknadsföra sin verksamhet på ett kul sätt. Korsordslösaren klurar ut ditt korsord och lösningen leder till ett erbjudande från det företag som sponsrat dig. Ta också betalt för att välja en bild till korsordet där företagets produkt och/eller logga finns väl synlig. På det här viset kan företaget sponsra hela trycket. Du ger ut tidningen och distribuerar den utan att ta betalt för den. Din vinst består av de pengar som blir över efter sponsringen när trycket är betalt.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image