Silverputsning

Key Info:

Liten
Image Two

Du har säkert sett reklamen på teve om hur lätt man kan rengöra silver med hjälp av olika ”speciella” silverputsprodukter. Faktum är att du kan göra detta lika bra med helt vanliga medel som du redan har hemma.

Details

Affärsidé:

Gå hem till kunder, putsa deras silverföremål och gör dem skinande blanka mot ersättning.

Tillstånd: Inget tillstånd krävs

Åldersgräns: ingen

Allmänt om silverputsning

Silver används till smycken, matsilver och prydnadsföremål. Antingen är de av äkta silver som alltid har en stämpel eller så kallat nysilver. Nysilver är en oäkta metall som belagts med ett tunt lager silver, och när nysilvret slits kommer den mindre vackra ytan fram. Den går inte att putsa! Vardagssilver som exempelvis bestick behöver heller inte putsas. Det är silverföremål som används sällan och prydnadsföremål som ska putsas och poleras.

Så gör du

Det finns olika sätt att rengöra silver. Här har du en enkel metod:

Koka upp vatten i en aluminiumkastrull, eller täck botten på en vanlig kastrull med aluminiumfolie och häll i kokande vatten. Tillsätt ett par teskedar bikarbonat (finns att köpa på bakavdelningen i din livsmedelsbutik). Rör om tills salterna är ordentligt lösta och stoppa därefter ner silverföremålen. Du kommer att se hur saltet och aluminiumfolien reagerar och smutsen löses upp.

Låt silvret ligga i lösningen tills den svarta beläggningen är borta. Det tar olika lång tid beroende på hur mycket beläggning som finns på silvret, allt från ca 1 minut till 4 minuter. Efter behandlingen är silvret skinande blankt. Plocka upp föremålet, skölj noga i vatten och torka av med en mjuk trasa. Polera med en torr putsduk.

En el-tandborste är ett fantastiskt verktyg när man ska putsa silverföremål med svåråtkomliga vinklar och vrår. Köp en billig begagnad el-tandborste på en loppmarknad. När det är dags för pilljobb monterar du på en begagnad borste, tar en klick putspasta och snurrar i gång.

Marknadsföring

Visst känns det lite lyxigt att kunna duka till fest med mormors silverbestick som hon fick i bröllopspresent. Men silverbesticken har inte använts på länge och har tappat sin glans med åren. Precis som alla andra silverföremål behöver de lite putsning då och då. Eftersom de flesta tycker att det är tråkigt eller inte hinner med det, så får du gärna göra det åt dem.

Knacka dörr och visa upp två olika silverföremål. Det ena ska vara smutsigt och fläckigt, det andra polerat och glansigt, så att de kan se skillnaden själva. Besök dina grannar och berätta för dem vad du gör. Kontakta lokala klubbar och föreningar och fråga om de vill ha sina gamla silverpokaler skinande blanka.

Idag är det inte så vanligt att vi har silver hemma, så dina kunder blir nog mest medelålders kvinnor.

Detta behöver du:

Kunskap om silverputsning Aluminiumkastrull eller vanlig kastrull och aluminiumfolie Silverputsmedel, till exempel bikarbonat Putsdukar, såsom bitar av gamla lakan Gammal el-tandborste eller vanlig tandborste

Så mycket tjänar du?

Som silverputsare tar du betalt per styck eller per timme, beroende på din överenskommelse med kunden. Har du flera föremål som ska putsas är det lämpligare med timpris exempelvis 100 kronor per timme.

Om du tar betalt per styck kostar större saker givetvis mer, medan de mindre blir billigare.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image 

BANNER