Ungdomsdomare

Key Info:

Liten
Image Two

Vill du få gratis motion samtidigt som du tjänar en slant har du hamnat på rätt sida! Att börja jobba extra som ungdomsdomare är en kul fritidssysselsättning, där du träffar andra inom din favoritsport. Blir du duktig finns det chans att du får komma ut och resa.

Details

Affärsidé:

Bli ungdomsdomare! Utbilda dig, dra på dig domartröjan och skaffa domaruppdrag på ungdomscuper och ligamatcher i ditt distrikt.

Tillstånd: Inget tillstånd krävs

Åldersgräns: 15 år

Vad gör en domare?

Som domare ser du till att spelets regler följs under den match du är utsedd att döma. Din uppgift är att försöka vara konsekvent och rättvis utan att synas, så att alla blir nöjda. Och det är ingen lätt uppgift! När spelare missar öppet mål eller passar fel är det ingen konst att vara domare, men så fort domaren gör fel är det lätt att tränare, spelare och föräldrar gnäller på honom eller henne. Kommentarer får du nog vid varje match men det är en del av spelet. Du måste vara bestämd och tillräckligt stark för att klara av trycket – för domaren har alltid rätt, och domare gör alltid fel, men det får alla också stå ut med!

För att komma väl förberedd till match och ha kraft till att döma hela matchen bör du hålla dig i form, exempelvis genom att springa ett par gånger i veckan.

Så blir du ungdomsdomare?

Idrottsförbund, Sisu och idrottsföreningar utbildar unga domare. Du måste dock ha fyllt 15 år för att anmäla dig till domarutbildningen. Kontakta ditt lokala idrottsförbund eller närmaste idrottsförening för att få mer information om aktuella domarutbildningar.

Domarkurser består av fem steg och utbildningar hålls flera gånger om året. Kurserna är ofta fördelade på några kvällar eller en helgdag. Efter utbildningen dömer du vanligtvis några praktikmatcher under någon cup- eller föreningsmatch, med instruktörer på plats. Sedan utvecklas du i den takt du själv vill, skaffar nya kunskaper, blir mer erfaren och får större uppdrag.

Hur får du domaruppdrag?

Ungdomsdomare är en bristvara. Efter varje säsong slutar alltid några domare, och utan domare blir det ju inga matcher. Som ungdomsdomare inom din lokala idrottsklubb börjar du nog med 5- och 7-mannamatcher, och klarar du det bra kan du satsa vidare och sikta mot eliten. Förutom ligamatcher kan du få uppdrag på olika ungdomsturneringar, -cuper och uppvisningsmatcher.

Detta behöver du:

Ett brinnande intresse för den idrott du ägnar dig åt Grundutbildning för domare ansvarskänsla och beslutsförmåga God mental och fysisk kondition

Så mycket tjänar du?

Att döma matcher gör du naturligtvis inte gratis. Som domare får du lön beroende av hur många matcher, vilka matcher och vilken division du dömer. Som ny domare börjar du med ungdomsmatcher inom din lokala idrottsförening och tjänar 100-150 kronor per match. Dömer du några matcher i veckan ger det ett skönt tillskott i plånboken. Givetvis får du också reseersättning om du måste resa i samband med ditt domaruppdrag.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image