Levande staty

Key Info:

Liten
Image Two

En levande staty skapar magi varsomhelst. Ibland händer det att barnen går fram för att rufsa i håret eller skaka hand med den levande roboten. Till och med de som vet att det är en människa bakom masken, kommer på sig med att tvivla.

Details

 

Den här idén är framför allt skriven för dig som är äldre än 15 år och vill göra teater själv.

Affärsidé:

Att spela ”levande staty”-teater och tjäna pengar genom att uppträda live inför publik på små arenor, gator och torg.

Tillstånd: Inget tillstånd krävs

Åldersgräns: r ek från 14 år

Vad gör en levande staty?

Om du varit i Paris, Palma de Mallorca eller i någon av våra stora städer har du säkert sett någon som varit mänsklig staty. Du får helt enkelt måla dig själv över hela kroppen, eller klä ut dig i fina kläder. Sedan gäller det bara att stå helt stilla och inte röra en min, och hoppas att folk kastar pengar i hatten du ställt framför dig. När någon lägger i mynt får du gärna röra lite på dig, kanske dra armen en liten bit uppåt eller så.

Så blir du en ”staty”?

Du ska göra din egen statyshow, men det kan vara smart att först lära sig hur andra gör. Om du tittar på andra statyer, kommer du att få en hel mängd idéer till dina egna statykoreografier. Använd idéerna och gör egna nummer!

För att bli levande staty och uppnå den kroppskontroll som behövs, bör du ha god fysik, koncentration och balans. Kostymen bör vara trovärdig och ansiktet sminkas, men det mesta av föreställningen sker genom osynliga rörelser och ansiktsuttryck. Du rör dig långsamt, långsamt och måste verkligen ha full kroppskontroll för att det ska bli bra.

Vilja och träning är absolut viktigast. Det ska vara lika roligt att planera och förbereda din föreställning som att uppträda. Att vara en levande staty är en scenkonst som är mycket fysisk och kräver träning och oerhört mycket teknik. Och, att våga stå på scen och uppträda framför publik är faktiskt det allra viktigaste!

Marknad

Den som inte hinner eller har råd att gå på ”riktig” teater får i stället chansen att ta del av scenkonst och kultur på vägen mellan affären och bussen. Överallt, där levande statyer uppträder, väcker de uppmärksamhet och förundran. Hitta på ett eget artistnamn och börja marknadsföra dig! Du kommer på kalas, invigningar, mässor och stora och små köpcentrum.

Uppträd framför en butik! Sannolikt blir butiken uppmärksammad av kunder som stannar upp för att titta på dig. Butiksägaren ser förhoppningsvis dig och betalar dig därefter för att uppträda med jämna mellanrum framför hans/hennes butik. Med din spännande show får de en överraskande upplevelse.

Detta behöver du:

Koreografi till din statyteater, kostym och smink, hatt.

En bänk att stå på så att du syns bättre.

Musikspelare.

Musik skapar stämning och drar till sig uppmärksamhet, men tänk på att det ska vara ett musikstycke som passar din show och kompletterar ditt uppträdande.

Så mycket tjänar du?

Det beror på hur ofta och var du uppträder, och hur stor publik du drar. När turister vill bli fotograferade tillsammans med den levande statyn ber du dem först lägga en slant i hatten.

Tips!

Du kan ta reda på allt du behöver veta för att spela levande staty på en teaterskola eller någon teaterkurs. Om du ser en levande staty uppträda på gatan, stanna och studera honom eller henne. Fundera på vad som gör rörelserna så trovärdiga. Där kan du få många tips!

Filma dina egna övningar och titta på filmen efteråt. Det ger dig möjlighet att utvärdera din föreställning och se hur du utvecklas.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image