Bli filmstjärna!

Key Info:

Liten
Image Two

Att få stå framför kameran är mångas dröm. Är du en av dem? Drömmer du om att bli filmstjärna så är det dags att du gör något åt det. Massor av människor vill bli en filmstjärna någon dag, men få gör det. Vad skiljer dem som gör är en kombination av tålamod, uthållighet, hårt arbete och lycka. Det är en lång väg, men det finns ingen bättre tid att börja än nu.

Info

Affärsidé:

Satsa på att bli en filmstjärna. Hitta kontaktvägar till uppdragsgivarna inom filmbranschen som är på talangjakt för blivande skådespelare och gå på auditions och provspelningar för att få en roll i en film.

Hur blir man filmstjärna?

Även Julia Roberts och Tom Cruise har varit unga nybörjare en gång i tiden. Förmodligen var de skakiga och nervösa inför sitt första framträdande, men de klarade det och har blivit stora namn på filmduken. Det kan du också göra. Men, att bli en filmstjärna, vara med i tidningar och få uppleva den glamourösa tillvaron är inte det lättaste. Det handlar ofta om att börja vara med i skoluppsättningar, amatörsammanhang, söka statistroller, vara beredd på att jobba gratis och att inte ge upp.

Arbetet som skådis innehåller mycket mer än att stå på scenen eller framför kameran. Bakom en film- eller teaterroll ligger mycket förberedelser och repetitioner. I filmen blir du någon annan än vad du är - det är det som skådespel går ut på. Din uppgift innan inspelning är att sätta dig in i karaktärens tankar och överföra denna fiktiva person till något verkligt och trovärt.

Du läser igenom manus för att sätta dig in i de frågor rollen handlar om. Sedan jobbar du tillsammans med regissören och de andra skådespelarna och utformar föreställningen som steg för steg växer fram.

Det kan vara en idé att skaffa en agent som hjälper dig att hitta jobb när du börjar komma igång. Var dock vaksam på vad du skriver på för kontrakt och vad du förbinder dig till. Du bör aldrig betala agenter på förhand, deras betalning ska enbart bestå av provision på de jobb som de faktiskt ordnar åt dig.

Bygg dina färdigheter

Konkurrensen om arbetstillfällena för skådespelare är stor och det krävs talang, drivkraft och hårt arbete för att lyckas som skådespelare.

Även om det finns gott om filmstjärnor som inte gick på film eller teater utbildning kan det verkligen inte skada. Du kan utbilda dig till skådespelare inom högskolan, inom KKU (konst och kulturutbildningar) och även inom folkhögskola kan det också finnas lämpliga kurser/utbildningar.

Börja tidigt! Om du är i gymnasiet eller college är det ingen bättre tid att starta din skådespelare än nu. Anmäl dig till teatergrupp i din skola om du kan. Högskolans dramaprogram är också ett bra sätt för dig att få en känsla för vad den verkliga världen är och börja bygga din erfarenhet och skicklighet som skådespelare. Om du är på college kan du förmodligen hitta ett studentdrivet teaterprogram som har öppna auditioner. Kontakta dem som arrangerar och fråga dem hur man ska engagera sig.

Övning ger färdighet! Gör kortfilmer med dina vänner som också är intresserade av någon del av skådespel eller filmframställning.

När du har avslutat dina studier och ska ut och jobba så är det en bra idé att gå med i något av skådespelarfacken. I Sverige är det främst Teaterförbundet.

Skådespelare – fakta

Skådespelare är ett konstnärligt yrke och det krävs både talang, drivkraft och hårt arbete för att lyckas. Som skådespelare kan du arbeta inom flera olika områden. Du kan jobba på en teater men du kan också få arbete vid film- radio- och TV-produktioner. Du kan också bli engagerad som uppläsare för att läsa dikter eller andra texter i olika medier.

Arbetet som skådespelare innehåller mycket mer än att stå på scenen eller framför kameran. Bakom en teaterföreställning ligger mycket förberedelser.

Mimartister använder kroppsspråk, gester och ansiktsuttryck för att förmedla känslor, stämningar och händelser till publiken. De flesta mimartister är fria yrkesutövare och har mer eller mindre tillfälliga engagemang.

En stuntman ersätter filmskådespelare i riskfyllda situationer, till exempel när rollfiguren ska ramla ner för en trappa eller volta med bilen. I uppgifterna kan även ingå att instruera skådespelare, till exempel inför ett slagsmål. Kunskap i ljud, ljus och kameraföring är viktigt. Det finns ett fåtal personer som kan försörja sig endast på det yrket, men det vanligaste är att ha annat arbete vid sidan om.

Hur gör du för att få en roll i en film?

Att få jobb handlar mycket om kontakter och att rätt personer vet vem du är. Nätverka och bygg ditt varumärke. Gå på så många auditions som du kan så att regissörerna vet vem du är och vad du är bra på. Bli vän med rätt personer på sociala medier. Tryck upp egna visitkort, med din webbadress, som du kan dela ut till folk i branschen.

När filmbolag eller teatrar behöver statister annonserar de ofta i dagspressen, så det kan vara smart att hålla ögonen öppna för små annonser längst ner på kultursidorna. På kulturarbetsförmedlingarna finns det anslagstavlor där du kan hitta extrajobb om du har lite tur. Kolla även filmskolorna, de behöver ofta skådisar i sina elevproduktioner.

Det finns en del seriösa artistförmedlingar på Internet där du kan anmäla dig och bli medlem. Artistförmedlingar erbjuder sina medlemmar aktuell information om auditions, castings och provfilmningar, samtidigt som du skapar din digitala CV och exponerar sig för hela branschen genom den interaktiva artistkatalogen. Där kan uppdragsgivarna ex producenter, rollsättare, castingbolag, talangscouter, agenter söka artister efter bl. a. längd, språk, hårfärg, färdigheter, yrke, utbildning och mycket mer.

Vill du få en filmroll är auditions och provfilmningar ett måste. Konkurrensen är tuff och av många anmälda på provspelningen går bara en mindre del vidare. På provspelningen blir du intervjuad framför en kamera och får berätta vad du heter, hur gammal du är, vad du gör på fritiden etc. Det brukar inte ta mer än 5-10 min.

Du behöver:

Skådespelartalang, våga stå på scen och visa upp dig

Kontakt med filmvärlden

Hur mycket tjänar du?

Som frilansskådis får du oftast tillfälliga uppdrag exempelvis på barn – och ungdomsteater men även vid film, radio och TV produktioner.

Att få en statistroll kan vara en bra början och det säkraste sättet att få en glimt av livet som skådis. Lönen för en statist ligger mellan 300-1000 kronor per tillfälle, beroende på om man är kvalificerad statist eller inte. Kvalificerade statister är de som har provfilmats och kan få även en del repliker under inspelningen.


Features

Location:

Våra partners

         cropped cropped Dragan 1 2048x1211                 tipsom.se 

       image               logo_1.jpg