Minitryckeri

Key Info:

Liten
Image Two

Att trycka servetter, visitkort och annat är en spännande och lönsam hobby som kan bli grunden till ditt eget företag i framtiden.

Details

Affärsidé:

Göra presentartiklar tryckta med symboler och text i guld eller färg, till festtillfällen som jubiléer, bröllop, examen, dop eller födelsedagar.

Tillstånd: Inget tillstånd krävs

Åldersgräns: ingen

Så gör du

Det är enkelt att lära sig att trycka på plana underlag. Du behöver inga specifika kunskaper från den grafiska branschen. En enkel printer är inte särskilt dyr, tryckningen är torr och luktfri och du kan arbeta var som helst i hemmet. Du kan trycka på papper, papp, servetter, kuvert, plånböcker och många andra material.

Du behöver en liten hot printer och tillbehör som klichéer och guldfolier. Tryckmetoden är i grunden baserad på varmprägling och den gör det lätt att överföra ytskiktet från en folie till exempelvis papper. Med detta verktyg kan du trycka små upplagor till mindre tillställningar.

Mindre beställningar kan du klara av med en enkel maskin. När större ordrar börjar strömma in och du får fler kunder bör du skaffa en mer avancerad maskin, en hel- eller halvautomatisk varmpräglingsmaskin som är lite dyrare, men som också har mer avancerade funktioner. Med den kan du även trycka på etiketter, glas, pennor, tändare mm.

Vilka är kunderna?

Du säljer i första hand till privatpersoner som beställer ett mindre antal exemplar. Kunden ska känna att han/hon får ett personligt tryck för just det tillfället. Om ditt tryck utgör pricken över i:et på födelsedagskalset eller dopet (spädbarnets första visitkort delas ut direkt utanför kyrkan), kan det också få kosta lite mer. Större producenter av trycksaker kan oftast inte leverera mindre kvantiteter än några tusen exemplar, då blir det inte lönande för dem, men för dig. Dessutom kan du tack vare kort produktionstid erbjuda snabba leveranser.

Du kan också sälja dina trycksaker med fräcka motiv och texter som presentartiklar. Att ge bort ett paket om 50 servetter med personligt tryck (Välkommen till Erikssons – Vi hoppas maten ska smaka!) i guld till familjen Eriksson när man kommer på besök, kan vara ett alternativ till en traditionell present som choklad eller blommor.

Minitryckeri 2

Detta behöver du:

Hot Printer 800 eller annan varmpräglingsmaskin

Tillbehör, till exempel färgfolie, klichéer och blanka visitkort

Så mycket tjänar du?

Exempel på kostnader och vinst:

125 servetter, kostar 35 kronor att tillverka, kundpris 235 kronor, vinst = 200 kr.

100 visitkort med bild, kostar 59 kronor att tillverka, kundpris 395 kronor, vinst = 336 kr.

Priser beror på upplagans storlek och om du trycker i svartvitt, färg eller med guldfolie eller något annat dyrt material.

Om du inte har tillgång till en varmpräglingsmaskin är investeringskostnaderna 3 000-4 000 kronor. Gör en beräkning på hur mycket du måste sälja för att tjäna in investeringen. Det är först då du börjar tjäna pengar!

Reklamservetter

Reklamservetter är ett väldigt populärt reklammedium för annonsörer. Genom servetterna kan de rikta sitt budskap till just den målgrupp de vill nå.

Du kan hyra ut reklamplats på dina servetter till lokala företag (så att trycket bekostas) och sedan dela ut dem gratis på gatan, vid busstationer eller låta gäster på en restaurang använda dem. Restaurangen får då servetterna gratis under en tid genom att låta andra företag ha sin reklam tryckt på dem.

Räkna ut hur mycket pengar man kan spara under ett år genom att använda gratis servetter och ta fram detta som argument i din marknadsföring.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image