Tjäna pengar med din kamera

Key Info:

Liten
Image Two

Tycker du att det är kul att plåta spännande saker? De flesta hobbyfotografer har inte funderat så mycket över att det faktiskt går att tjäna pengar på sina bilder, men här finns pengar att hämta!

Details

Affärsidé

Fotografera intressanta människor, platser och saker i omgivningen och sälj bilder till kvällspressen, veckopressen och lokaltidningar.

Tillstånd: inget tillstånd krävs

Åldersgräns: Ingen

Så tar du ett bra foto

Ofta vet du inte exakt vad det är du kommer att fotografera. Därför gäller det att vara beredd när den perfekta bilden dyker upp – ha därför alltid kameran med dig. Du måste också lära känna din kamera och veta exakt hur du snabbt kan ändra inställningarna.

Håll kameran inställd och klar. När det rätta tillfället dyker upp gäller det att ta bilden innan den försvinner. Ibland måste du ha tålamod för att klara av att vänta tillräckligt länge på att något ska hända. Lär av erfarenheten. Studera ljuset och se till att bakgrunden inte är för störande.

Ögonblick kan planeras

Uttrycket ”ögonblicket kommer som en snigel och försvinner som en blixt” är verkligen en bra beskrivning av hur en hobbyfotograf bör betrakta sin omvärld. Vill du lyckas hinna ta en bild på något snabbt övergående måste du vara förberedd. De flesta bra ögonblicksbilder kommer till därför att fotografen har varit beredd på att något är på väg att hända. Det här är en konst som du faktiskt kan lära dig.

Att tänka på!

Det finns inget mer frustrerande än när man får ett tillfälle till en jättebra bild, slår på kameran och får ögonen på den fula brutna batteriikonen som säger att batteriet är slut. Ladda alltid batterierna i tid eller ta med reservbatterier!

Så hittar du fotomöjligheter

Man kan se mycket märkligt och oväntat när man promenerar runt. Det gäller att välja platser som rymmer mycket action och energi, där det händer saker. Vandra nerför gatan och leta efter ”fotomöjligheter”. Sök upp ett livligt torg eller placera dig mitt i händelsernas centrum: fotografera parader, demonstrationer eller fotbollssupportrar.

Fotografera stadsmiljöer, olika stadsdelar har olika karaktärer. Om du får en sällsynt snygg hårklippning – dokumentera den. Du kommer upptäcka att det finns spännande bilder överallt!

Detta behöver du: fotointresse, en digitalkamera och en skyddande kameraväska.

Så tjänar du pengar på dina bilder

En bra bild kostar pengar. Det gäller att hitta olika kanaler för att få ut dina bilder. Hur mycket du får betalt beror främst på användningsområdet och på hur originell din bild är och hur stort nyhetsvärde den har. Bilderna kan användas till olika trycksaker, exempelvis kataloger, affischer, tidningar, tidskrifter, annonser, böcker eller utställningar.

Många tidningar uppmuntrar läsarna att skicka in sina nyhetsbilder. De bästa nyhetsbilderna publiceras och belönas. Dessutom utser många tidningar ”Årets läsarbild”, där fotografen kan få högre ersättning. Skicka in några av dina bilder till någon dagspressredaktion.

Varje dag får större tidningar som Expressen, Aftonbladet eller GP massor med nyhetsbilder från läsare. E-posta dina bilder. Om din bild blir publicerad får du betalt. De flesta tidningar följer BLF:s prislista (Bildleverantörernas förening).

Några exempel på ersättning från några större tidningar:

  • För nyhetsbild tagen av en privatperson 500 kronor
  • Månadens bild 7 100 kronor
  • Årets bästa läsarbild 71 000 kronor

Kolla bildbyråer på nätet som säljer amatörfotografers bilder. Det är gratis att skicka in en bild så du har ingenting att förlora. Eller specialisera dig inom ett område, som exempelvis miljö, gatukonst, djur, posters eller liknande.

Det kan vara bra att skapa en egen hemsida där du kan lägga upp ditt bildgalleri. Om man vill göra det lite enklare för sig kan man lägga upp bilderna på till exempel Facebook. Anslut dig till din lokala fotoförening. Leta efter den på www.kultur. nu. Skicka dina bilder till olika fototävlingar.

Att tänka på!

Fotografering är i princip tillåten på alla allmänna platser. Det är också fritt fram att fotografera kändisar eller andra på allmän plats. När det gäller privat mark, privatägda lokaler och liknande måste du dock skaffa tillstånd att fotografera. Somliga människor önskar inte att bli fotograferade. Respektera alltid detta!

Läs mer om upphovsrätten på Bildleverantörernas Förenings hemsida (www.blf.se).


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image                midnight logo            svenska casinon hos spelpressen