Skoputsning

Key Info:

Liten
Image Two

Visst blir man glad när man ser skoputsare utomlands! Blanka skor får folk att känna sig välklädda. Att vara skoputsare är ett av världens vanligaste jobb för skolungdomar. En enkel och billig business som inte kräver mer än lite tid, några skoborstar och två snabba händer.

Details

Affärsidé:

Bli kvarterets skoputsare. Gör folks skor fräscha och välputsade mot en mindre ersättning.

Tillstånd: Inget tillstånd krävs

Åldersgräns: ingen

Hur putsar du skor?

För att få betalt är det viktigt att du sköter jobbet på rätt sätt. Hela din verksamhet bygger på att du kan jobba snabbt och effektivt.

Torka först av skorna med en fuktig trasa annars kommer du att arbeta in smuts och salt i skinnet tillsammans med skokrämen. För rengöring av mockaskor använder du en mockaborste. Stryk ut skokräm i skons egen färg och låt torka en kort stund. Till skor och stövlar av skinn är det viktigt att använda ett tunt lager skokräm.

Putsa sedan skokrämen med hjälp av en skoborste eller trasa. Med en torkduk av nylon får du sen skorna att skina på nolltid.

Att tänka på!

Det finns skor finns i många olika modeller och utföranden och en del kräver särskilda putsmedel. Skinnskor smörjer du in med skokräm, men till mocka använder du exempelvis impregneringsspray. Är du osäker vilken kräm som passar till vilken sko, gå till en skoaffär och fråga. Köp några extra burkar skokräm. Det skulle vara tråkigt att sitta där i ett hörn i värsta rusningen och du måste stänga ”affären” för att din skokräm tagit slut.

Var och när putsar du skor?

Vårt svenska väder kan göra din arbetssäsong väldigt lång. Som skoputskoputsare kan du göra bra affärer på folktäta platser utan bilar. Många förbipasserande kommer säkert att passa på att fräscha upp skorna för en billig slant.

Hösten och våren är bra årstider. På sommaren är gatorna fulla av folk i oknutna gympadojor och då går affärerna sämre.

Leta efter platser med liv och rörelse, och se till att många passerar stället under din arbetstid. Stick ut från massan så att dina kunder ser dig. Om det blåser och regnar håller du till inomhus.

Detta behöver du:

  • Kunskap om hur man putsar olika skor på bästa sätt
  • En pall att sitta på
  • Borstar, skoputsmedel och skopolish
  • En trälåda eller skobänk

Så mycket tjänar du?

Du kan till exempel ta 10 kronor för att putsa ett par skor. En flitig skoputsare kan på en bra plats, exempelvis på torget en lördag, lätt tjäna några hundra kronor på ett par timmar.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image