Klasskatalog

Key Info:

Liten
Image Two

När väggarna i en skolklass skiljs åt, vill man ta tillvara på tiden med sin klass. Det kan vara sista gången man träffar några av klasskamraterna och därför är det viktigt att man har något som hjälper en att minnas sina år i skolan.

Details

Affärsidé:

Tillverka och sälja en rolig och annorlunda klasskatalog som bevarar minnet av sista skolåret och gör att elever som slutar ser tillbaka på sina skolår med ett leende på läpparna.

Tillstånd: Inget tillstånd krävs

Åldersgräns: ingen

Vilka är dina kunder?

Alla elever som byter klass eller skola, lämnar gamla skolkompisar och går vidare till en ny skolmiljö. Du kan börja med avgående gymnasieelever som tar studenten eller elever som övergår från låg till högstadiet i grundskolan. Rikta in din marknadsföring även till föräldrar som kanske vill köpa din klasskatalog som en överraskande present till sina barn.

Hur gör du?

Klasskatalogen borde innehålla ett gruppfoto med hela klassen samt personfoto på alla klasselever. Allt annat är fritt. Prata med dina kunder om hur dem vill att katalogen ska se ut. Eleverna får själva bestämma innehållet på text och bilder. Var och en får en A4 sida och kan använda bilder, skämtteckningar, berätta om någon rolig historia från skolan, vad dom har för planer osv.

Din uppgift är att redigera innehållet och göra en snygg förpackning. Du kan göra ev. några exempel på hur en sida skulle kunna se ut, så att eleven får ett förslag att arbeta efter. Sedan bygger du upp katalogen efter beställarens önskemål.

Till sist kan du reservera några sidor och fylla dem med egna ord, en liten inledning om skolans historia, vad som hände under sista året samt lägga in kul bilder från olika evenemang och andra roligheter som klassen råkat ut för under året.

Katalogen kan ha titel ”mitt sista år i skolan” eller ”mitt sista år med klasskompisar” eller något liknande. Innan katalogen trycks ska du visa den till alla elever så att dem kan reflektera över innehållet och layout.

klasskatalog 5

Du behöver:

  • dator med text- och bildhanteringsprogram, ex. Adobe Photoshop
  • digitalkameran, maskin för spiralbindning

Du ska dessutom veta hur en digital kamera fungerar och hur man importerar och sätter in bilder i olika format.

Hur mycket tjänar du?

Att trycka 100 ex på 40 sidor, med mjuka pärmar + 4 färg omslag kostar ca 70 kronor styck. För att din katalog ska se ut på ett elegant och professionellt sätt måste du ha tillgång till en spiralbindare. Köper du en ny kostar den omkring 1500 kronor.

Sätt ett pris som är 2 gånger större än dina kostnader. Klassboken skall för kunden bli ett minne för livet och några kronor mer eller mindre spelar inte så stor roll om det ser ut som dom vill ha.

Säljer du en katalog för 150 kronor till en klass med 30 elever tjänar du 2400 kronor per beställning. För dem som tycker att det är dyrt kan du erbjuda klasskatalogen i CD rom format.

Utveckla

Enligt samma princip kan du erbjuda alla andra, både vuxna och barn, att göra små personliga böcker som berättar om en tid som man vill minnas. Det kan vara något om dem själva, deras vänner, klassen eller familjen. Det kan handla om ”en dag i skolan” ”en dag med vänner” ”en dag med min familj” eller något annat. Samla text, ladda upp bilderna och gör snygga minnesböcker som du sedan säljer till dem som har gjort beställning.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image