Stryka kläder åt folk

Key Info:

Liten
Image Two

En del vuxna tycker det är roligt att tvätta och stryka kläder, men de allra flesta tycker det är tråkigt och skulle helst av allt vilja att någon annan gjorde det åt dem – och kanske är de till och med beredda att betala för det.

Details

Affärsidé:

Att stryka kläder mot ersättning. Du hjälper kunder som inte själva orkar ta hand om sin tvätt.

Tillstånd: Inget tillstånd krävs

Åldersgräns: Ingen

Att skaffa kunder

”Stryker lätt din finaste tvätt! Njut av helgen i stället för att tvätta och stryka!

Jag kommer hem till dig och hjälper till med strykningen!

Testa gratis! Just nu! Prova på-erbjudande: en halv timme strykning helt gratis!”

Dina kunder hittar du bland stressade småbarnsföräldrar, anställda som är trötta efter en lång arbetsvecka och karriärister som knappt sett en dammsugare. Tryck upp ett reklamblad och dela ut till alla hushåll i området där du tror att målgruppen bor. Berätta vad du gör och lämna ett telefonnummer där de kan nå dig. När du har fått några nöjda kunder som tycker att du gör ett bra jobb, använder du det de säger som referens i ditt nästa reklamblad.

Sätt upp infoblad på alla ställen där folk rör sig: på anslagstavlor, i affärer, i trappuppgångar och på parkeringsplatser.

Så blir du en strykmästare

Det finns inga genvägar till väl struken tvätt. Innan du kan ta hand om grannarnas tvätt måste du lära dig konsten att göra jobbet på ett proffsigt sätt. Att stryka en handduk, till exempel, är mycket lättare och mindre tidskrävande än att stryka en skjorta eller en blus. Om dina föräldrar kan stryka, kanske de kan ge dig några tips så att du kan lära dig själv. Gå till biblioteket och leta efter böcker som beskriver hur man tvättar och stryker kläder.

Tvätta kläder?

Strykning och tvättning ligger nära varandra. De som vill ha hjälp med det ena, kanske också vill ha hjälp med det andra – bredda ditt utbud med att erbjuda dig att tvätta andras kläder.

Skaffa ett par stora nylon- eller plastkassar att hämta kläder i. Läs tvätt symbolerna på varje plagg innan du sätter i gång. Sortera tvätten både efter färg och tvätt temperatur. Glöm inte vända alla fickor ut och in för att se om där finns pennor, mynt, näsdukar och liknande – sådant är inte bra för vare sig tvätten eller maskinen.

Kom överens med kunden om en passande tid när du hämtar och lämnar kläderna. Glöm inte att fråga föräldrar om tillstånd om du tänker använda tvättmaskinen i hemmet.

Några stryk– och tvätt tips!

Stora textilier som lakan, överkast och bordsdukar stryker du genom att först vika dem på mitten ett par gånger så att de får hanterbar storlek. Tänk på att olika material kräver olika stryktemperaturer. Läs noga igenom skötselanvisningen innan du stryker ett plagg, och ställ in strykjärnet på rätt temperatur. Strykningen går lättare om plaggen är lätt fuktiga.

Ska du ta hand om tvätten också, är det klokt att planera strykningen direkt efter att tvätten har torkat. Se till att stryka så lite som möjligt genom att hänga eller vika kläderna så snart de tagits ut ur torktumlaren eller tvättmaskinen. Kläder som kan hängas på galgar hänger du upp blöta så att de behåller formen. I bästa fall behöver du inte ens stryka dem när de är torra. Att vika kläderna på rätt sätt är viktigt för att de ska se bra ut när du är klar med jobbet.

Utveckla

Det kan kännas tryggt att veta att klädhögarna tas om hand av samma person varje vecka. Fråga kunder om de vill abonnera på dina tjänster. Skaffa en praktisk ”tvätt & stryk”-almanacka som du hänger upp på en synlig plats, och anteckna alla tvätt och stryktider.

Ge bort en strykning!

Gör små snygga ”tvätt- och stryk”- presentcheckar. Sälj till alla som vill överraska nära och kära med en arbetsavlastande och smart gåva. Leverera checkarna med information om checkens innehåll och hur man använder den.

Så mycket tjänar du?

Gör en uppskattning på hur många timmar jobbet tar och sätt upp en prislista, till exempel:

1 timme strykning/tvätt 100 kronor/timme

2 timmar strykning/tvätt 85 kronor/timme

3 timmar strykning/tvätt 70 kronor/timme

Ge mängdrabatt, men se till så att du inte går ner i pris för mycket! Om du jobbar två timmar i veckan tjänar du: 2 timmar x 85 kronor x 4 veckor = 680 kronor per månad


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image