Odla och sälj färska kryddor

Key Info:

Liten
Image Two

För att kunna odla färska kryddor behöver du inte nödvändigtvis ha någon trädgård. Många lägenheter har balkonger, där en hel del kryddväxter kan odlas i trälådor eller i stora krukor. Och skörden kan bli stor, även på små ytor, om du sköter växterna rätt. 

Details

För dig som tycker det är kul att odla kryddväxter är det fullt möjligt att tjäna pengar på det.

Affärsidé:

Att skaffa en bit jord och starta en kryddodling. Sälja väldoftande färska kryddor till alla matlagningsglada vuxna som uppskattar färska råvaror.
Tillstånd: inget tillstånd krävs
Åldersgräns: Ingen

Vilka kryddor ska du satsa på?

Olika kryddor kräver olika skötsel för att kunna växa. Några behöver växthus och extra värme, medan andra trivs bättre där det är svalare och enbart kan sås utomhus. Satsa på de kryddor som är lätta att sköta och som folk tycker om. Persilja, basilika, gräslök, timjan och dill är fem kryddväxter som är lätta att odla och som används mycket i den dagliga matlagningen.
Idag finns det i handeln ett ganska rikt sortiment av frön till kryddväxter. På påsarnas baksida står odlingsanvisningar som du bör läsa innan du sår. Där får du veta vad som gäller för just den krydda du vill satsa på.

Så kommer du i gång

I trädgårdsaffärer och vanliga mataffärer finns såjord och fröer till massor av olika kryddväxter. Hemligheten med att kunna odla egna kryddor är inte medfödda ”gröna fingrar”. Hemligheten ligger i kunskap och tålamod. Ett bra sätt att lära är att läsa sig till kunskaper eller fråga dem som redan kan och har erfarenhet, som dina föräldrar, grannar och vänner.
Har du en trädgård eller en jordbit på landet som du kan använda som din egen är det givetvis ett plus. Ju större odlingsyta desto mer arbete krävs det. Men det kan också ge mer pengar.

Hur du startar och sköter din kryddodling

När du har bestämt vad du ska odla, ska du göra en skiss över trädgårdslandet så att du kan räkna ut hur många plantor du kan få plats med. Gör i ordning dina odlingsbäddar eller fyll dina lådor och krukor med såjord. Kryddor kräver inte så mycket näring, bara väldränerad jord. Vattna vid torka och ta bort ogräs så fort det kommer upp. Svårare än så är det inte.

Se till att du når till växterna från gångarna och att du inte behöver gå på jorden för att nå fram till växterna, för då blir den packad. Låt kryddorna växa och när det är dags att skörda klipper du dem fint med en bra sax. Tillverka egna små ”försäljningsbuketter” som du knyter ihop med ett snöre eller gummiband. I vårt klimat kan man odla utomhus ungefär halva året. Vintern är viloperiod för kryddväxterna.

AdobeStock 350269064 1

Detta behöver du:

• En bit odlingsbar mark eller krukor och lådor med dräneringshål i botten
• Kunskap om kryddodling
• Fröpåsar
• Trädgårdsredskap: planteringsspade, vattenkanna, sax

Dina kunder

Varje dag används mängder av kryddor i hemmen. Börja med att sälja till släkt och vänner. Den som köper en gång kanske kan tipsa om någon annan som kan tänkas vilja köpa. Satsa på försäljning i ditt närområde genom att knacka dörr. Koncentrera dig till de kunder som bor i närheten för då blir hanteringen enkel. Fixa din egen odlingskalender med en ”kom ihåg lista”, som hjälper dig att planera dina odlingsaktiviteter under ett år – fröinköp, planterings och skördetid.

Marknadsföring

Bestäm vilka kryddor du ska arbeta med och hur ofta du kommer att ha möjlighet att sälja och leverera dem. Informera potentiella kunder genom infoblad som du lägger i brevlådor om att du har hemodlade kryddor till försäljning som de kan beställa. Naturligtvis plockar du kryddorna strax innan de ska levereras. Skriv vilka kryddor du säljer, när du kan leverera och ett telefonnummer där det står vilka tider dina kunder kan ringa in sina beställningar.

Öka marknadsaktiviteterna inför storhelger och dagar när folk är lediga från arbetet. För statistik över vad du säljer och till vem, så att du vet var möjligheterna finns och kan beräkna kommande års behov bättre.

Så mycket tjänar du?

Man kan odla på ganska små ytor och ändå få det lönsamt. Affärsidén är servicen.
Du säljer dina kryddbuketter för 10 kronor styck. Priset på dina kryddor ligger något lägre än detaljhandels priser, men kunderna får färska kryddor direkt vid dörren.
Investeringen är minimal. En fröpåse kostar 7-10 kronor och den ger minst 8-10 mellanstora kryddbuketter. På en kvadratmeter kan du sätta 2-3 påsar.

Har du en 5 kvadratmeter stor jordbit blir din vinst:
5 kvm x 2.5 påsar = 12.5 påsar
12.5 påsar x 10 kryddbuketter = 125 kryddbuketter
Din vinst: 125 kryddbuketter x 10 kronor = 1 250 kronor - 125 kronor (12.5 påsar à 10 kronor) = 1 125 kronor

Dina föräldrar blir säkerligen glada när de ser ditt intresse för odling och kanske stöttar dig och hjälper till med att skaffa jord eller något annat.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image