Lavendeldockor

Key Info:

Liten
Image Two

Lavendel? Det luktar morfar och 70-tal, säger du säkert! Och syslöjdsfröken i skolan, så klart.
Men lavendel är egentligen en söt och underbar blomma - så oemotståndlig att det faktiskt går att tjäna pengar på den. Om du använder den rätt, förstås! 

Details

Affärsidé:

Starta en doftverkstad! Tillverka små doftande lavendeldockor och sälj till dem som vill ha en fräsch doft i garderoben eller en unik present att ge bort.

Tillstånd: inget tillstånd krävs
Åldersgräns: ingen

Så här gör du

Innan du börjar arbeta måste du skaffa lämpliga tygrester (enkla att klippa och sy i) och ett dockmönster. Färger och material väljer du efter smak. Lämplig storlek på en färdig lavendeldocka är 12-15 cm.

Klipp ut två lika stora tygbitar, 20 cm x 25 cm, lägg ihop dem räta mot räta och rita av mönstret till dockan enligt mönsterteckningen. Klipp till och sy små stygn med dubbel tråd längs den markerade mönsterlinjen. Glöm inte att lämna en öppning på ca 5 cm för fyllning. Blanda lavendel med lite vadd, så att dockan blir mjukare och fylligare, och stoppa in blandning i öppningen. När dockan verkar fyllig nog syr du ihop hålet. Svårare än så är det inte. Den lilla doftande damen är nu klar att sälja!

Mönstermallar till små mjuka dockor, bilder och sybeskrivningar hittar du i present- och syböcker på biblioteket. Där hittar du också många roliga idéer och förslag till hur du gör fina dekorationer till dina dockor.

AdobeStock 32189088 1

Tips för dig som inte orkar sy!

Klipp ut cirklar av tyg med ca 12 cm diameter. Lägg i 1/3 del torkad lavendel och 2/3 annan torkad blomma, exempelvis kamomill eller torkad ros. Sno ihop tyget och bind ett snöre runt. Enkla men söta presenter som inte kräver mycket tid att skapa.

Utveckla

Gör dina lavendeldockor mer personliga! Dekorera med rosetter, band, några knappar eller annat vackert som du hittar hemma.
Du kan också klistra på bilder eller olika dekaler och göra dockansiktet mer levande genom att rita ögon och mun med märkpenna. Komplettera sedan med små gratulationskort eller bokmärken.

Detta behöver du:

• Torkad lavendel och vadd till fyllning
• Symallar till dockorna
• Tyg till dockan, exempelvis tunt bomullstyg
• Garn eller liknande till hår + hobbylim
• En bit band eller en rosett, knappar eller annan dekoration
• Syredskap: symaskin eller synål, sax, markpenna, sytråd, knappnålar

Tips!

Använd bitar från gamla trasiga bomullskläder eller utslitna sängkläder. Då får du snart ett förråd av små tygbitar i olika mönster och färger.

Försäljningstips!

Dina hemmagjorda lavendeldockor blir poppis, oavsett om man köper dem som en gå-bort-present eller hänger upp den i den egna garderoben. De ser söta ut, luktar gott och säg den mormor eller farmor som inte blir glad för dem! Perfekt att ha i byrålådan, i sommarstugan eller att hänga i kapprummet för att få en fräsch doft.

Börja med att sälja till grannar, släkt och vänner. Satsa på dörrförsäljning i ditt område och kolla om föräldrar har arbetskamrater som du kan visa upp dina produkter för.

100. Lavendeldockor

En snygg förpackning kan göra skillnad. Pärlebrodyr kan göra dina lavendeldockor extra lyxiga. Lägg till lite tjusiga snören eller sidenband, plus ett vackert kort med en rolig hälsning och succén är given.

Anpassa dina produkter till aktuell årstid eller det rätta tillfället. I stället för lavendeldockor kan du också tillverka lavendeltomtar till jul, lavendelkycklingar till påsk och lavendelblommor- eller hjärtan på våren.

Så mycket tjänar du?

Vi tar ett exempel: du säljer 20 lavendeldockor/månad

Kostnader: Lavendelblommor i lösvikt/kg = 280 kronor
En docka fylls med ca 20 gr torkad lavendel, 1 kg=1 000gr ger 50 fyllningar,
280 kr/50 dockor = 5:60 kr/docka
Dekorations material, vadd, knappar, förbrukningsartiklar = ca 4 kronor per docka
Kostnader för att tillverka en lavendeldocka blir ca 10 kronor och för att tillverka
20 dockor = 200 kr
En lavendeldocka säljer du för 50 kr = 50 kr x 20 dockor = 1 000 kr
Din förtjänst: 1 000 kr – 200 kr = 800 kr
Lavendel finns att köpa på burk på apoteket eller på internet.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se 

 midnight logo       image     svenska casinon hos spelpressen

        logo 1