Överlevnadskurser för barn

Key Info:

50 000 - 100 000 kr
Image Two

Naturen erbjuder alla möjligheter. I skog och mark, på snö och is erbjuds de bästa möjligheter till rörelseträning, kroppsuppfattning och koncentrationsförmåga, som är viktiga delar i barns utveckling. I naturen, vare sig det är en liten dunge eller en stor skog, finns alla möjligheter att låta fantasi och äventyrslust utvecklas. I ormbunkssnåret finns en hel djungel, bakom stenen ett gömställe, från trädet har man utsikt över nästan hela världen.

Info

Gillar du friluftslivet och att vara ute och röra på dig i natur? Vet du hur barnen bäst klarar sig i skogen utan köpta färdiga produkter? Erbjud ett äventyr utöver det vanliga och lär barnen överleva i en nödsituation till skogs med kunskap och förberedelser. Det kan bli kortare kurser, dagsresor eller resor med övernattning där eleverna går i naturen med lite mer än en filt, en poncho och en kniv.

Du kan specialisera dig på särskilda klasser för ex. småbarn eller tonåringar, beroende på intensitet och innehållet i kursen. De flesta befintliga utbildningar är förlagda i avlägsna platser för att effektivt leverera praktisk överlevnad träning med realistiska miljöscenarier.

Hur fungerar det?

Låt barnen komma ut i en riktig skog och bli trygga med att vara i naturen! Under dagen kan du ta barnen runt i naturen till olika spännande och lärorika händelser där ni arbetar praktiskt med olika problem. Du som ledare och guide vägleder barn i att skaffa grundläggande kunskaper inom områdena; göra upp eld, hitta och rena vatten, hitta föda, göra egen övernattningsplats och hur man kan komma att påverkas under en sådan situation. 

Framåt middagstid samlas ni vid lägerplatsen för en vildmarksmiddag som tillreds tillsammans. När det börjar närma sig kväll drar ni er tillbaka till något mysigt övernattningsställe som blir er sovplats för natten. Eller så sover ni under bar himmel i de egengjorda bivacker barn gjort under dagen. Att sova under stjärnorna är en magisk känsla! Dag nummer två kan börja med frukost vid eldstaden för att därefter fortsätta med nya utmaningar. Avslutning före lunch med en sammanfattning av det som barnen har lärt sig under det gångna dygnet.

Rekommendera att barnen tar med sig vädertåliga kläder och skor för vandring, varma kläder för kalla nätter, sovsäck, kudde, ficklampa, kamera, kikare, badkläder, handduk, vattenflaska, snacks.

Vad du kan lära ut?

Lär dina barn hur man använder en kompass så att de kan finna sin väg tillbaka till lägret. Öva att använda den tillsammans. Lär ut vilka svamp är ätliga och vilken orm i din väg är giftig. Konfigurera en regnskydd för att undvika hypotermi i ett åskväder. Genom solens position på himlen, bestämma i vilken riktning du går. 

Insistera på att barn tar en ryggsäck med grundläggande förnödenheter när de är i vildmarken. Dessa varor bör innehålla uppgifter om sådant som färskvatten, en kniv, ett förstoringsglas, tändstickor eller en tändare, solkräm, en ficklampa, en grundläggande första hjälpen-kit, en mobiltelefon, snacks, en visselpipa, kompass och en färgglad duk för signalering. 

Lär dina barn att stanna och bedöma situationen innan åtgärder om de känner att de kan gå förlorade. Berätta för dem att andas långsamt och prata högt när de arbetar på en handlingsplan. Med fokus på andning, tillsammans med att prata högt, kan hjälpa dem att göra lugnare, bättre beslut. 

Instruera dina barn att leta efter rinnande vatten om de inte har något vatten att dricka. Stillastående vatten är mer sannolikt att bära skadliga bakterier som kan göra dem sjuka. 

Bygg ett tält med barnen så att de kan lära sig att utföra denna uppgift. Snacka om andra sätt att bilda skydd i frånvaro av ett tält. Dessa alternativa metoder kan omfatta användning av grenar, plastpåsar eller andra användbara material. Studera bilder och verkliga prover tillsammans om vilka vilda växter är ätliga och vilka som inte.

Lär barnen att alltid utforska vildmarken med minst en annan person än ensam. Också påminna dem att låta någon veta exakt var de kommer att gå och vilken tid de förväntar sig att återvända.

Spela ett skadescenario där barnen ska använda olika första hjälpmetoder. Tänd en brasa tillsammans och diskutera olika metoder för att släcka en brand.

Innan du börjar

Undersök andras kurser, tekniker och praxis. Instruera något som du kan och som visar din skicklighet i undervisningen. Du bör vara en expert på det du lär, så att inte dina duktiga elever kan mer än du själv kan. Du måste sätta dig i kursinnehållet och dess mål, och se till att dina elever förstår vad de betalar för. 

Tänk på din plats, säkerhet och god tillgång till resurser om du behöver hjälp. Får man använda marken? Har du en miljöplan för att minimera din påverkan på området? Är du en företagare med försäkring? Du vill inte personligen vara ansvarig för skador.

Kurs för förskolan

Erbjud förskolan en hitta vilse-kurs för barnen mellan 3 och 6 år dvs. en skräddarsydd kurs i hur man lär barn hantera situationen när de gått vilse. Kursen kan beskrivas som en överlevnadskurs där barnen lär sig enkla knep för att klara sig oskadda eller lättare bli hittade. De kan lära sig bland annat att stanna på en plats tills någon hittar dem. Eller att ta naturen till hjälp för att göra olika tecken med små högar med kvistar eller pinnar. Men det ska alltid vara tre högar eller tre tecken; så ser det aldrig annars ut i naturen och då kan man förstå att det hänt något.


Features

Location:

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg