Avgjutningar av händer och fötter på barn

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Att få ett barn är det största ögonblicket i livet. Detta ögonblick förtjänar att förevigas med en avgjutning av barnets hand och/eller fot. Avgjutningar av ett barns fötter och händer kan fungera som en livslång souvenir och minnessak. Hand- och fotavtryck blir en tavla. 

Info

Om du gillar att arbeta med barn och är en vänlig person som trivs med att arbeta med händerna kan detta vara den ideala verksamheten för dig. Det finns definitivt en marknad för baby handavtryck och vi alla vet att föräldrar spenderar pengar på sina barn. Tillsammans med barnen skapar du unika minnen för föräldrar som varar livet ut.

Så funkar det

Affärsidén är att göra avgjutningar av barnfötter och händer i gjutsten, glas eller brons. Omvandla sedan ortopediska tryck till grafiska konstverk och smycken, paketera snyggt och sälja till barnfamiljer, nyblivna föräldrar m.fl.

Metoden är i grunden ganska okomplicerad – man gör trolldeg och gör avtrycket, och sen fyller man det med gips så har man handen/foten i avtryck. Det kan vara en sida där det är lera där du tryckt barns fotavtryck och på den andra är den en bild av barnet.

Detta är en året runt verksamhet. Folk spenderar pengar på sina barn och familj hela året, år efter år. Men för att bli framgångsrik måste du vara proffs. Att framställa en avgjutning av ett barns hand och fot är ett hantverk och ett samspel mellan barnet och dig. Varje avgjutning kräver stor precision för att bli bra.

Det fina med denna verksamhet är att du har möjlighet att skapa ett arbetsschema som passar dig. Du kan hålla den flexibel och arbeta deltid eller heltid beroende på hur mycket du vill satsa.

AdobeStock 88064085

Beställning

Kunden tittar på din hemsida och bestämmer sig för att hon vill göra en avgjutning av barnens händer. Hon väljer ut en boxram (se till att det finns många olika modeller att välja på) som hon tycker är fin där hon vill att händerna skall monteras när dem är färdiggjutna.

Kunden ringer dig eller skickar e post för att beställa en tid. Sedan kommer föräldrar till din studio för att göra avtryck på barnens händer.

Så gör du gipsavtryck

Först gör du i ordning en trolldeg där du gör avtryck. Du behöver också modellgips, men det ska du inte använda fören senare, det finns att köpa på välsorterade varuhus. Kavla ut degen till önskad form och storlek. Gör den någon centimeter tjock. Leta sedan fram lämpliga formar. Lägg ner degen i önskade formar.

Nu kommer det viktigaste. Tryck ner händer/fötter ordentligt i degen. Blanda i ordning gipset och sedan är det bara hälla över gipset på dina avtryck och låta det vila. Efteråt när allt är färdigt kan du använda ett väldigt fint sandpapper till ev. kanter.

Lufttorka flera dagar innan slipning och målning av barnets fotavtryck. Måla toppen och botten med ett skikt av klar glasyr eller två lager metalliclack. Slutresultatet monterar du i den valda ram. Ett minne för livet är skapat!

AdobeStock 132479833

Marknadsföring

Börja med personer som du känner eller dem som dina bekanta känner - mammor, föräldrar, familjer, skolpersonal etc.

Låt alla veta om att du har startat din verksamhet. Småbarnsföräldrar är din huvudmålgrupp men avgjutningarna kan också bli en utmärkt dopgåva, present eller julklapp till mor och far föräldrar. Var vänlig och generös. Erbjud en rabatt för kunder som återvänder eller rekommenderar dig till andra. Placera ett infoblad som innehåller rabattkupong på ditt lokala sjukhus och barnavårdcentral. Sänd färggranna broschyrer till alla nyblivna mammor.

Homeparty

Du kan låta intresserade kunder att arrangera ett homeparty. De samlar ihop en grupp med föräldrar, exempelvis en mammagrupp eller om man är flera som önskar ta avtryck på sina barn samtidigt. Du kommer då hem till dem och tar avtryck av barnen på plats hos den person som valt att arrangera homepartyt. För ett homeparty krävs det att det ex. är minst tre fyra barn som skall avgjutas. Om de inte har möjlighet att vara hemma hos någon i gruppen kan de komma till din studio då där är gott om plats att kunna ta emot flera barn samtidigt.

Tips

Material som du använder för att ta avtryck med ska vara ett rent naturmaterial - inte på något sätt allergiframkallande och skadligt för barnen.

Oftast tar ett besök 20 – 30 min. barnet behöver ha sin hand eller fot i avtrycksmaterialet ca 20-30 sekunder. Avtrycken kan tas från det att barnet endast är ett par dagar gammalt upp i vuxen ålder, ingen är för liten eller för gammal för detta. Ibland blir barnet lite oroligt då kan det vara bra att ge mat till barnet under tiden jag tar avtryck.

Ett tips för att göra ditt liv enklare när det gäller möten med kunderna är att ställa dina möten 30 minuter från varandra. Arbetet tar kanske bara 15 minuter, men du behöver extra tid för att prata fritt med familjer. Detta gör att du har tid att arbeta med varje familj för sig och ge dem den uppmärksamhet de behöver och vill ha. Plus, kommer du inte ha andra kunder som väntar och att du känner tidspress. Du kommer att ha tid att arbeta med din klient, ta avtryck, förklara för dem hur man får sina utskrifter skickade, acceptera betalning, etc.


Features

Location:

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg