Tjäna pengar på din blogg

Key Info:

0 - 10 000 kr
Image Two

För många människor är bloggande en hobby men det kan också leda till extra inkomst eller göra dig till företagare. Blogga är antingen gratis eller billigt, och du kan komma igång på ett ögonblick genom att skapa en blogg på en plats som Blogger eller WordPress. Att utveckla din idé, starta egen webbplats och marknadsföra ditt skrivande, kommer däremot att kräva mer engagemang och tid. Hur lyckas man tjäna pengar på sin blogg?

Details

Det finns många sidor och artiklar som skrivet om detta, googla så kommer det upp massor med bra tips. Men i grund och botten gäller det ju att ha ett bra innehåll och många läsare. I början testa dig fram, öva på att göra stilleben och fotografera, skriv olika sorters texter och slipa dina argument. Det som är bra med en blogg är att man får respons på en gång. Man märker snabbt vilka inlägg folk gillar och inte.

Innan du börjar

Spionera på dina konkurrenter. Ta en titt på andra bloggar inom ditt ämne för att se vad andra redan gör. Fråga dig själv vad du har att erbjuda som skiljer sig från vad andra människor redan gör. Identifiera din nisch kommer att ge din blogg en vinkel som skiljer den från dina konkurrenter. Bestäm var att skapa och vem ska bli värd för din blogg. Blogger och WordPress är två av de mest populära platserna för bloggskapandet på webben.

Välj ett tema för din blogg

Ditt tema bestämmer layouten och utseendet på din blogg. Du kan antingen söka efter teman efter att ha klickat på "hitta ett tema"-knappen eller så kan du bläddra bland teman utifrån dina kriterier, trender eller vad som är mest populärt. Fråga dig själv vad du älskar, bryr sig om eller vill dela med andra. Om du ska skriva om något regelbundet och hålla din blogg fräsch med ny information, så måste du skriva om något som speglar din passion eller dina dagliga upplevelser. 

Lär ut något. Om du brinner för ett visst ämne, och du har en hel del erfarenhet inom detta område, då du kan erbjuda dina kunskaper till både personer som är nya till ämnet och andra som är lika erfarna som du är. Skriv om den senaste utvecklingen som rör din fråga. Du vill vara någon som ses som den ultimata insidern så att du kan fortsätta att öka din blogg läsekrets. 

Gör folk att skratta. Är du den roligaste personen du vet? Oavsett vad ditt ämnesområde är, kan du presentera dina erfarenheter och tankar på ett humoristiskt sätt som verkligen kommer att bli populära hos människor.

Inspirera andra. Har du övervunnit ett hinder, såsom en allvarlig sjukdom eller en svår livserfarenhet? Vill du förvandla dina utmaningar till något som kommer att inspirera andra att lösa sina problem? Om så är fallet, gör sedan din blogg inspirerande.

Börja blogga!

Nu är det dags att du blir framgångsrik med din blogg! Utgå från ditt område du vill skriva om och anpassa bloggen därefter. Uppdatera bloggen ofta minst en gång om dagen gärna två tre om du vill ha mycket trafik. Kommentera mycket på andras bloggar och länka tillbaka till din blogg så att folk hittar dit. Delta i många olika debatter stick ut hakan och skapa nyfikenhet. Använd bilder. Det lättar upp stora textsjok och skapar intresse för texten. Lär dig behärska den jargong och det språkbruk som används i det sammanhang där du vill synas i. Skriv läsvänligt ingen orkar läsa texter om språket är för krångligt.

Marknadsföring

Använd sociala medier för att ansluta människor till din blogg. Du kan marknadsföra din blogg på ditt personliga konto eller på ditt företags konton. Samverka med andra bloggare. Om en annan bloggare "gillar" din sida, sedan gå till hans eller hennes webbplats och antingen "gilla" ett inlägg eller följa bloggen. Också, kommentera regelbundet på andras bloggar. Folk kommer att lära känna dig från dina synpunkter och kommer att uppskatta dina kunskaper. 

Gör att bloggen ser bra ut. Starta en blogg för att tjäna pengar kräver en viss grad av professionalism. Sök efter kvalitet, attraktiva blogg mallar och välj det som du gillar mest. Glöm inte lämna utrymme för reklam.

Ta betalt för annonser!

När du har bloggat ett tag och byggt upp ditt varumärke samt arbetat upp relationer till läsare är det dags att börja tjäna pengar. I början kanske erbjuder företag till dig olika produkter mot att du skriver positivt om dem i bloggen. Det kan vara ok i början. Men när din blogg börjar bli känd och välbesökt är det dags att ta betalt för att synas i den. Använd bloggen som marknadsföringskanal för ditt företag. Den kan du använda som webbshop eller för att skaffa andra uppdrag, beroende på vad du gör och säljer. 

Hur mycket du tjänar på att sälja annonser själv beror på vad det är för typ av webbplats du har och vilka annonsplaceringar du erbjuder. Något slags riktmärke kan vara 500 kronor per 10 000 annonsvisningar.

Bloggportaler som betalar

En del bloggportaler har inbyggda system för att användarna ska tjäna pengar på att blogga hos dem. Hos vissa får du betalt när någon klickar på de annonser som bloggportalen automatiskt lägger in på din blogg. Hos andra kan du få betalt för varje sidvisning. Det handlar dock om lite pengar så länge som du inte driver en väldigt stor blogg.

Annonsnätverk

Annonsnätverk är en typ av helautomatisk tjänst som blivit väldigt populär både bland små och stora bloggare. Googles tjänst AdSense är absolut bäst och är också den som de allra flesta väljer att använda sig av. Ett annonsnätverk fungerar på så sätt att du väljer en annonsstorlek och om det ska vara text- eller banner annons. Du får då en kod som du lägger in på din webbplats där du vill att annonsen ska visas. Google läser sedan av din sida för att förstå vad den handlar om och fyller sedan annonsutrymmet med relevanta annonser.

Skriver du exempelvis om litteratur så kommer med största sannolikhet annonser för böcker snart att dyka upp på din blogg. När du väl lagt in koden sköter sig allt av sig självt och du har alltid aktuella och relevanta annonser på din webbplats. Hur mycket du tjänar beror på vilken typ av webbplats du har, hur väl annonserna integreras med innehållet och hur intressanta annonserna blir för dina besökare. Ett riktmärke kan vara ett par hundralappar per 10 000 annonsvisningar.

Öppna en egen webbshop

Har du en nischad blogg med många besökare kan du överväga att starta en egen webbshop och sälja prylar som du tror kan intressera dina läsare. Skriver du om mode kan du sälja kläder, skriver du om inredning kan du sälja snygga prylar. Det finns ett stort utbud av kompletta shoppinglösningar du kan använda dig av och de finns både i gratis- och betalvarianter. Att starta en webbshop kräver dock mycket arbete både i form av tid och pengar. Det krävs också att du har ett registrerat företag. 

En enklare variant är att marknadsföra sina försäljningar på exempelvis marknadsplatser på nätet genom sin blogg. Håll dock koll på skattereglerna och när din försäljning börjar tangera näringsverksamhet där det krävs att du startar företag. Ett annat alternativ är att koppla ihop sin blogg med en existerande webbshop. Det innebär att din blogg blir ett skyltfönster och att du får provision på de kunder som leds in genom din webbplats. Du slipper all administration men tjänar inte lika mycket som om du hade drivit webbshopen själv. Detta är en företeelse som förmodligen kommer att växa sig större i framtiden.

Det finns idag endast ett fåtal e-handelsföretag som erbjuder bloggare möjlighet att integrera sina webbplatser med deras webbshopar.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se 

 midnight logo       image     svenska casinon hos spelpressen

        logo 1