Starta en egen YouTubekanal

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

YouTube kan vara en möjlighet till en betydande passiv inkomst om du har något unikt innehåll att berätta om. Det gäller att du får många följare på sådana videosajter där man delar innehåll med varandra. Pengarna som du tjänar är en form av passiv inkomst eftersom videofilmerna som du spelar in kan laddas ner i princip hur många gånger som helst. 

Details

Det finns flera sätt att tjäna pengar på videoklipp på YouTube. Ett sätt är att du har ett avtal med Google och får in Googleannonser i dina videofilmer. Ett annat är att du mot en direkt ersättning gör reklam för en produkt eller tjänst på dina videoklipp.

Att starta en videokanal

Att sätta upp en YouTubekanal är gratis och relativt enkelt. Men om du vill att det ska bli en betydande passiv inkomst bör du närma dig den här verksamheten som en renodlad affärsverksamhet. Det betyder att du måste fundera noga innan du beslutar dig för vilken typ av ämnen och vilken typ av material som du kommer att visa på din kanal.

Det gäller också att du bestämmer dig för vilken stil din kanal ska förmedla. Ska det vara ett kommenterande eller vetenskapligt innehåll? Kommer det vara videoklipp som instruerar folk hur de ska utföra vissa saker?

Förvänta dig inte att folk kommer att dras till din kanal efter ett fåtal videoklipp. Du kanske måste spela in och publicera ett stort antal videoklipp innan du får någon uppmärksamhet överhuvudtaget. Inspelningar kan ta mycket tid och arbete. Det gäller speciellt om du inte är van vid att redigera. Det blir enklare när du har gjort det några gånger och skaffat dig erfarenhet. Du kan också lägga ut redigeringen på någon annan.

När du har publicerat många videoklipp så kan du få betydande passiva intäkter från dem. Det är speciellt intressant om du har videoinspelningar som känns aktuella under många år och kan rulla på och skapa dig inkomster under lång tid. Det enda sättet att skala upp det här är att skapa videoklipp av hög kvalité och göra flera sådana. Om du inte kompromissar med kvaliteten utan ser till att du hela tiden ökar och förbättrar kvaliteten, så har du chans att skapa dig, en hållbar, passiv intäktsmöjlighet.

Youtube 2

Konkurrensen beror naturligtvis på vilken nisch du väljer. Därför bör du göra noggrann research innan du satsar på ett visst område. Se till att du skapar bra titlar, bra taggar och bra beskrivningar som lockar tittare och får de att sprida dina videoklipp vidare till andra tittare. Testa de analytiska redskap som finns för att förstå hur dina besökare tittar på dina videoinspelningar. YouTube har ett eget inbyggt analysverktyg, som du kan använda. Med det kan du se var dina besökare kommer från. På det sättet kan du få kunskap om vilka videoinspelningar som fungerar bäst.

Se till att du delar länkar till dina nya videoklipp på andra sociala medier, t.ex. Twitter, Instagram och Pinterest. Ju mer du delar dina videoklipp desto fler besökare får du. Du bör också skapa små korta introduktioner av dina videoklipp som du kan publicera på alla möjliga ställen. Försök samarbeta med andra YouTubeskapare inom din nisch. Om du t. ex. gör en recension av en film så kan du samarbeta med andra som skriver recensioner av filmer. Det brukar vara bra att skapa serier av videoklipp i likhet med att skapa bokserier.

Så skaffar du fler följare

Det gäller naturligtvis att få så många följare som möjligt så att du tjänar så mycket som möjligt på dina inspelningar. Här kommer 10 tips för att få många följare.

• Designa din kanal på ett medvetet sätt. Det handlar om rubrik, profilbild, videotrailer och naturligtvis alla videoklipp som du laddar upp. Försök skapa en konsekvent stil som gör att dina följare känner igen det du gör.
• Ett effektivt sätt att hitta inspiration och idéer för dina kommande videos är att helt enkelt fråga dina följare. Du kommer få en massa uppslag och naturligtvis ett ökat engagemang.
• Frekvensen är ofta beroende av den typ av innehåll som du producerar. Den som skapar videos om sitt eget liv och vilka olika funderingar det kan leda till kan publicera en ny video varje dag. Den som däremot gör instruktions- eller informationsvideos om olika produkter eller skeenden kommer behöva längre tid mellan sina utgivningar.
• Gör dina videos korta och enkla. Det gäller att behålla betraktarens intresse under hela videon om det är möjligt. De flesta videos som blir virala är kortare än 5 minuter.
• Har du svårt att komma på idéer vad du ska skapa videos om. Häng med i trender och vad som är populärt just nu och hämta även inspiration från Twitter.
• Hitta en slående titel på din video som lockar följare och som uppfattas som annorlunda i jämförelse med andra inom samma område. Du kan även lägga in en hashtagg i slutet av din titel.
• Håll dina löften. Om du har informerat om att du planerar att publicera en ny video varje vecka så är det viktigt att du verkligen gör det.
• Publicera många videos. Ju fler videos du ger ut desto större är chanserna att levande besökare och sökmotorerna hittar dig.
• Pusha för din Youtubekanal på alla andra sociala plattformar där du är aktiv och från din webbsida.
• Samarbeta med andra som är aktiva på Youtube inom likartade områden som de där du är aktiv. Tipsa om och rekommendera andras videos och var generös.

Youtube1

Och här kommer ännu fler tips

  • Se till att dina titlar och beskrivningar är maximalt sökmotoroptimerade.
  • Ställ frågor till dina följare, starta diskussioner och svara snabbt på alla typer av reaktioner som du får.
  • Var dig själv. Spela inte någon roll som känns främmande för dig. De flesta Youtubestjärnor som lyckats bäst har helt enkelt varit sig själva. Det kanske dessutom är det bästa sättet att kunna hålla på och lyckas under lång tid.
  • Var konsekvent. Publicera nya videos regelbundet i den takt som passar dig och dina möjligheter. Då vet dina följare vad de har att vänta sig och kan på ett enkelt sätt se fram emot när du släpper något nytt.
  • Videos som skapar känslor har störst chans att bli virala. Försök att inte bara vara saklig och korrekt utan spela gärna på olika känslosträngar.
  • Välj nyckelord/sökord med omtanke. Använd t.ex. Google’s sökordsplanerare för att hitta de effektivaste orden.
  • Använd dig av Youtube Analytics för att mäta, analysera och ständigt förbättra dina videos.

Lycka till med denna spännande verksamhet! Du kan lära dig mycket om hur du lyckas genom att läsa boken ”Marknadsför dig på Youtube med 2 miljarder användare per månad”. Klicka här så kan du läsa mer om den boken.

gästskribent, Holger Wästlund


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image     svenska casinon hos spelpressen          logo_1.jpg