Blomförsäljning vid vägkanten

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Om du gillar trädgårdsarbete eller bara har ett öga för att välja färska, populära blommor, kan du starta en blomförsäljning vid vägkanten. Oavsett om du säljer dina egna blommor eller dem som du köper i lösvikt från en lokal odlare och säljer vidare har du möjlighet att skapa en vinstgivande syssla. Hur stor verksamhet blir beror på hur mycket tid och arbete du är villig att sätta in i den.

Details

Skaffa dina blommor

Hitta dina leverantörer. När du har ställt upp butiken, behöver du en pålitlig, kontinuerlig tillförsel av färska blommor för försäljning. 

Besök jordbrukarens marknader för att hitta lokala blomodlare. Skaffa dina buketter direkt från blomsterodlare utan mellanhänder. Gå med i en lokal jordbruksorganisation där du kan nätverka både med blomproducenter som handlare. Skaffa nätverk. Bekanta dig med blomsterodling så att du kan identifiera färskhet på dina blommor. Förhandla med en leverantör för att köpa begränsade mängder tills ditt företag är etablerat. Med lite tur kommer du hitta en närliggande grossist. Köp också cellofan, presentpapper, florist tillbehör och material, klämmar, band, rosetter och hinkar samt annat du behöver för att lagra och sälja dina blommor.

Välj en väl synlig plats för din monter

Oavsett om det är en sista minut present till en flickvän eller en plötslig tanke och inspiration för köksbordet lockar en blomstermonter vid vägkanten en mängd olika kunder med sina färska, härliga blommor. Men du måste hitta en plats där du syns. Detta kan vara allt från en livsmedelsbutik parkeringsplats, ledigt hörn utmed en cykelväg eller ett gathörn nära gatan till en ledig kant längs en trafikerad väg på väg in till stan.

Tänk på att ju närmare du befinner dig ditt hem eller blomsteraffär som levererar till dig desto mer kommer du att spara på tid och bränsle. Se till att din lokalitet tillåter parkering. Om ditt hem står alldeles nära en berest väg, kan du kanske spara pengar på hyra och etablera dig på din egen mark.

Designa din monter

Köpa blommor ska vara roligt. Designa din monter för att visa dina blommar på ett inbjudande sätt. Tänk en skärm i flera nivåer som använder vertikalt utrymme, den håller blommor högt nog att de är synliga för bilister från ett avstånd, vilket ger dem tid att dra över. Designa stora, färgglada skyltar med snygga bokstäver som reklam för dina blommor. Tydligt markera dina priser. Skaffa blomstativ, en bänk, stort paraply och ett bord. 

Gör i ordning i förväg dina blommor varje dag. Designa iögonfallande buketter. Skapa säsongsbetonade eller högtids blomsterkombinationer. Planera en arbetsyta där du kan förbereda dina buketter och textskärmar. Ställningar kan vara nödvändiga för krukblommor för då behöver du en plats att hålla krukor av olika storlekar. En blomhylla med tre nivåer ger dig inte bara det utrymme du behöver, utan också hjälper dig att visa dina växter för alla på ett snyggt sätt. Gör din egen blomsterram, det kräver endast grundläggande snickeri färdigheter.

Att sälja blommor

Du väljer själv om du vill sälja under några veckor eller under hela säsongen. För att tjäna mer pengar bör du sälja mer regelbundet, då har du chansen att skaffa fler nöjda kunder som gärna handlar av dig med jämna mellanrum.

Vägkanten är inte enda ställe du kan sälja på. Sälj dina blommor i ett gathörn. Stoppa in blombuketter i hinkar på en ledig parkeringsplats bredvid en upptagen bromsljus och ordna en skylt med blomman och priset på den. Testa sälja på eftermiddagen när de flesta människor skulle hem från jobbet – till män som vill ta en bukett hem till sina hustrur. 

Män är ofta köpare av blommor, ofta stoppar de bilen för att plocka några blommor upp på väg hem från jobbet. Öppna helst din monter på en plats som tillåter förare att handla genom ett öppet fönster, utan att lämna sin bil. Eller längs cykelvägen, står där och ta med kylväskor utplacerade på pallar, med en liten skylt och en glasburk bredvid. Det är bönderna som på det sättet säljer färska grönsaker, ägg, frukt och bär. Svårare än så behöver det inte vara. 

Införa ett system för att spåra din försäljning. Skapa ett utskrivbart kalkylblad som innehåller varje typ av blommor och växter du säljer. Skriva ut checklistan och genomför en inventering varje morgon. Köp en kontant väska att förvara dina pengar och kvitton.

Skaffa alltid tillstånd!

Försäljning vid vägen kan vara olaglig trafikfara! Därför måste du alltid skaffa tillstånd innan du börjar sälja. Kolla på Trafikverkets hemsida vad som krävs för att kunna sälja längs vägar. All vägförsäljning är tillståndspliktig och tillstånd ges först efter att frågan om trafiksäkerheten på det tänkta försäljningsstället har prövats. Vid en ansökan gör trafikingenjörer en bedömning, i dialog med den sökande, om platsens lämplighet ur trafiksäkerhetssynpunkt. Om platsen bedöms olämplig kan försäljaren bli hänvisad till en annan plats.

Flera kriterier gäller för att få ett tillstånd, bland annat måste försäljaren vara placerad på visst avstånd från vägområdet och bilar ska kunna köra in och ut igen från försäljningsplatsen på ett säkert sätt. Ett exempel på en sådan plats kan vara en rastplats. Tänk på att längs vägar med hastighetsgräns högre än 80 km/tim är det svårt att få tillstånd.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image