Choklad Shop

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Älskar du choklad? Tänk dig att äga en givande detaljhandel som låter dig dra nytta av din passion för fin choklad. Det kan du när du öppnar en egen butik som säljer gourmet choklad. Gourmet choklad även känd som premie, prestige eller lyx choklad, är det snabbast växande segmentet av chokladindustrin, då försäljningen ökade varje år under de senaste fem åren. Gourmet choklad ofta importeras eller hand görs och konsumenterna är villiga att betala mer för att njuta av denna vardagliga lyx.

Alternativ för din butik kan vara köpa en befintlig choklad butik, öppna en franchise eller öppna en ny butik.

Details

Tänk på!

När du öppnar en gourmet choklad företag kommer du att ha en butik som är spännande och festlig. Du kommer att omges av högkvalitativa varor, listigt visade när dina kunder utforskar din butik. Du kommer att ha nöjet att hjälpa människor att hitta den perfekta presenten, och speciella choklad godsaker. Som en choklad shop ägare har du friheten att göra dina egna beslut och utrycka din egen kreativa anda i hela butiken. 

För att kunna sälja gourmet choklad kommer du behöva insider information om de senaste trenderna och mest eftertraktade chokladbitar. Du ska gärna ha tillgång till några av världens finaste choklad och lyxen att sälja den typ av choklad du vill sälja. Till exempel organiska, exotiska, tryffelchoklad, gourmetnötter, smaksatt choklad, fair trade etc. 

Choklad är mycket temperaturkänsligt, så om du inte har en fastighet med tjocka väggar där temperaturen är förenligt hela året, måste du överväga luftkonditionering eller en kyldisk.

Innan du börjar

Skapa en affärsplan för din choklad shop inklusive urval av chokladprodukter och priser. Bestäm vilken typ av butik vill du öppna med översikt över: choklad specialiteter, chokladtrender och snabbast växande produkterna. Planera datorprogram som ska hjälpa dig att hantera ditt lager, skapa inredning, planera utrustning och tillbehör du behöver för att starta. Inventera bra etableringsplatser och samla information om chokladmässor, grossister och leverantörer.

Hitta chokladleverantörer

Bestäm vilka typer av chokladprodukter du vill sälja. Vill du specifikt sälja mörk choklad, mjölkchoklad eller utländska chokladprodukter? Hitta leverantörer och fråga om de erbjuder rabatt om du köper mer. Bestäm om du ska köpa färdigförpackade choklad eller om du kommer att paketera själv.

Hitta en plats för din butik

Du ska välja en plats som kunderna lätt kan hitta. Försök att undvika lägen begravda i bostadsområden där exponering för människor som passerar förbi kommer att begränsas. Du ska också välja en plats som har luftkonditionering så att du kan hålla dina chokladleveranser svala och förhindra smältning. Om du ska göra hemlagad choklad behöver du extra utrymme för matlagning inklusive handfat och bänkskivor.

Sälja hantverkschoklad

Det finns det två grundläggande sätt öppna en choklad butik på. För det första kan du ta ut svängarna och bli en chokladhantverkare, vilket skulle innebära att du går vissa kurser i chokladtillverkning där du lär dig göra och arbeta med choklad, så att du kan utveckla din egen stil av choklad att sälja i din butik. Om du väljer denna väg, utöver dina chokladkurser måste du gå en kurs runt livsmedelshantering.

Du kommer att behöva några grundläggande utrustning för att tillverka och temperera choklad. Temperering är viktigt eftersom det är det som ger choklad dess glans och kick. Du kommer då att behöva större lokaler än om du skulle helt enkelt köpa in och sälja choklad. Dessutom en torr plats för ingredienser, en tillverknings yta där du gör och sedan torkar choklad, en försäljnings yta, toalett och tvättområde. 

Det kommer att bli svårt att göra allt på egen hand. När du tar hänsyn till omkostnader, du måste sälja många chokladbitar för att göra en vinst, så logiskt att du skulle behöva anställa personal eller rekrytera förnuftiga familjemedlemmar att sköta butiken medan du tillverkar choklad. Men du har tillfredsställelsen av att veta att din produkt är "bara din" och du kan styra de ingredienser som använts. Omkostnader minskar då volymen av produkter som säljs ökar, så med tiden kommer dina chokladbitar bli billigare att producera och dina vinster större.

Köpa in och sälja

Det andra sättet att öppna en choklad butik skulle vara att köpa choklad hos grossister och sälja den vidare. Välj denna metod om du inte vill, kan- eller om du inte har tid för att göra din egen handgjord choklad. Det finns många chokladleverantörer, i allmänhet säljer de choklad i större förpackningar. Många företag har minst ordervärden som du måste uppfylla för att få gratis leverans, men om du tror att du skulle behöva minst ett dussin olika typer av choklad för att göra ett fint urval och fylla i butiken, välj några kilo av varje typ och snart kommer du upp i önskad volym. 

Fördelarna med denna typ av choklad butik är att du inte behöver tillverkningsutrustning, ett livsmedel certifikat eller utrymme att tillverka. Nackdelen är att du inte har direkt kontroll över de använda ingredienserna, och din inköpt choklad kan ibland vara dyrare än hemgjord. Du kommer fortfarande att behöva ett lager utrymme att lagra dem, och de kommer fortfarande att behöva förvaras svalt. En medelväg skulle också vara möjlig - att göra själv några av dina egna praliner och köpa in resten från andra.

Produkten

Om inte gör egna praliner, bör du välja en del exklusiva, högkvalitativa produkter som inte alla andra butik på huvudgatan har. Du kan sälja lösa chokladbitar som kan förpackas i olika typer och storlekar av lådor eller efter en kunds val. Beställ också några "nyhet" chokladsorter exempelvis kvalitet belgiska eller franska choklad. Några punkter för barn är ett måste, likaså chokladkakor med meddelanden på t.ex. Tack för katten (eller hund) eller Gott Nytt År, eller Grattis på födelsedagen!

Marknadsföring

Utveckla ditt varumärke är viktigt, även de små detaljerna. Du kan starta från början och designa och utveckla din egen förpackning, men detta kan vara kostsamt. Du kan också köpa förpackningar från förpackningsproducenter, eller som en bra alternativ, köpa grundläggande objekt, men utforma några speciella saker som gör varumärket ditt. 

Beställ visitkort med ditt företagsnamn, adress och kontaktuppgifter på ena sidan och några frestande chokladfoton på den andra sidan. Varje chokladask du säljer kan bära ett minikort i toppen, med ett litet trevligt välkomstbudskap så att det blir första mottagaren ser när de öppnar lådan. Designa etiketter i dina färger och med företags namn och telefonnummer på, och använde dessa för att täta papperspåsar, eller personifiera något objekt som du säljer. 

Förutom de naturliga högsäsongsdagar som Jul, Alla hjärtans dag, mors dag, påsk, Fars dag, Halloween, finns det också födelsedagar, dagar examen, studenten etc. Du kan använda nästan alla tillfällen att erbjuda dina chokladprodukter som gåvor, med bara lite fantasi. Nästan oundvikligen kommer kunderna vilja ha lådor med choklad att skicka till människor som presenter, så det är en bra idé att samarbeta med ett bud, eller ansvara för leverans själv. 

Marknadsför din choklad butik hos lokala företag, företagsgåvor är populära i olika sammanhang. Dock näringslivet är alltid på jakt efter innovativa företagspresenter, så du kan behöva göra en del efterforskningar för att ligga före konkurrenter.

Skapa en webbplats för att marknadsföra och sälja choklad utanför butiken. Planera choklad baserade aktiviteter och evenemang inklusive klubbar, utflykter, chokladprovningar och minifestivaler.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image