Begagnade CD

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Priset på CD-spelare har sänkts betydligt sedan den nya tekniken introducerades i början av 1980-talet. Men CD skivorna har inte blivit billigare. Marknaden domineras av ett litet antal internationella skivbolag som i stort sätt har monopol inom skivhandeln, och det är de stora bolagen som bestämmer priserna. Premier och rabatter ger de bara vid stora beställningar.

Info

Tendenser

Skivbolagen har i många år anklagats för att ta ut för höga priser på CD-skivor. Som förklaring säger de att det kostar mycket att marknadsföra skivorna, en inte alltför trovärdig förklaring när man vet att en CD kostar enbart sju kronor att tillverka, och kunderna förstår inte varför de måste betala mellan 150 och 200 kronor för en ny CD. Men förändringens vind håller på att lämna sitt spår även här. Både kvalité och pris håller för en andrahandsmarknad. I motsättning till begagnade LP-skivor som blir slitna med tiden ger en CD lika bra ljud efter tusen spelningar som när den var ny. Denna verklighet utgör underlag till en ny affärsidé som redan har blivit en stor succé: begagnade CD-skivor.

Komma i gång

Köp billigt begagnade CD-skivor från bekanta, vänner, kusiner och alla som har någonting att sälja och sälj dem vidare till andra mot förtjänst. Många säljer sina CD-skivor genom att annonsera i musik och ungdomstidskrifter eller hyr ett bord på en loppmarknad. Du kan själv ordna en liten marknad på din, eller din grannes gård, och samla folk som vill byta, sälja eller köpa begagnade CD-skivor. Det är dessutom ett bra tillfälle för dig att sälja eller köpa billiga CD-skivor och samtidigt kolla utbudet på second hand marknaden.

När du har tillräckligt med skivor etablerar du dig och konkurrerar med skivaffärerna i närheten. Med samma utbud, men med lägre priser, får du dina kunder. Öppna en liten affär i garaget, sälj på postorder eller via globala marknadsplatser som. Fyndig, Tradera m.fl. Undersökningar visar att de flesta som har CD-spelare har köpt en eller flera begagnade CD-skivor under senaste åren. Om trenden fortsätter bedömer man att begagnade CD-skivor kommer att utgöra en ännu större del av marknaden om fem år. 

Både skivbolagen och musiksällskapen försöker stoppa eller begränsa verksamheten med begagnade CD-skivor. Vissa kända artister vill inte att deras skivor säljs i affärer som även säljer begagnade CD-skivor. Men det är lite som tyder att detta ska lyckas. Försäljning av begagnade CD-skivor är nog något som musikindustri får leva med, oavsett om de vill eller inte.


Features

Location:

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg