Fiskbilen

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Dagens konsumenter ställer mycket höga krav på maten. Den skall vara god, färsk, billig, och den skall serveras snabbt. Fisk äter man både till vardags som fest. Men det är inte lätt att få tag på färsk fisk. Det sägs att fisken är mycket färskare i Norge och Danmark än här i Sverige. Hur går det till?

Info

Så fungerar det

Förvaringstemperaturen är mycket viktigt för fiskens kvalité. Temperaturen ska vara högst plus två grader. På vintern när det är kallt är det bra kvalité på fisken, men på sommaren brukar det vara sämre. Så fort temperaturen blir högre försämras kvalité på fisken direkt. Man kan kyla ner fisken igen men kvalitén förbättras inte. Därför är det viktigt med snabb hantering.

De flesta fiskare säljer direkt till grossister som köper fisken på auktion, fraktar den till övriga landet till kanske ytterligare en mellanhand. Det tar alltså ett antal dagar från det fisken fångats tills man kan köpa den. Förpackad fisk märker säljare med bäst-före-dag men beroende på hur många mellanhänder som finns i kedjan ligger den ofta några dagar före den dag som står på förpackningen.

Så gör du

Tiden är mogen för hemkörning av färsk fisk. Vägen mellan nyfångad fisk till konsumenterna kan förkortas genom att köpa fisken från grossister och leverera den direkt till kunder. Kunderna skall beställa genom att ringa dig eller om det finns möjlighet via hemsida. Sedan är det bara teknik. Du beställer och hämtar färsk fisk hos grossister eller någon annan fiskaffär och ser till att kunderna får varorna hemkörda enligt beställningslistan.

Marknaden

Dina kunder är i första hand privatpersoner. När du sedan har skapat rutiner, och verksamheten börjar öka, kan du starta en direktreklamkampanj som vänder sig till företagsmarknaden med erbjudande om maten som passar konferenser, firmafester eller representationer. Då kan du också arrangera speciella delikatesslådor med blandning av olika sorters färdiglagad fisk som kan vara svårt att komma åt i vanliga butiker. Fiskrätter kan du komplettera med ost eller annat tillbehörighet som passar till eller har anknytning till fisk. 

Efterfrågan på färsk fisk är stor hos mataffärer, kvarterskrogar och restauranger och de kan också bli dina kunder. Men färsk fisk är känslig och måste förvaras rätt. När man säljer färska varor till slutliga konsumenter är säker distribution väldigt viktigt. Detta gäller speciellt restauranger. De tolererar inte minsta kvalitetsmiss eller fel vid leverans, så var väldigt noggrann.

Om du själv inte kan sköta leveranserna, lämna då jobbet till en budfirma som har kylboxar och annan nödvändig utrustning. Trender pekar på att kunderna inte nöjer sig bara med matvarorna. De vill också ha hjälp och råd för att kunna tillaga maten på bästa sätt. Recept på enklare fiskrätter och andra tips om hur man kan stycka, laga och servera fisken kan bli ett plus i kanten om du förmedlar detta när du levererar fisken.

Du kan också hitta på egna fiskrecept som kan tillföra kunderna nya matidéer och samtidigt öka dina beställningar.


Features

Location:

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg