Öppna en tygaffär

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Om du tycker om hantverk, såsom sömnad och quiltning, och känner att det finns ett behov av fler val av tyg i ditt område, kan du starta din egen tygaffär. Med en tygaffär, kan du erbjuda dina kunder att köpa tyget i affärslokalen eller genom att inrätta en e-handel webbplats för dem att handla när som helst.

Info

Öppna en tyg- och sytillbehör butik kräver en bestämd kunskap om branschen. Du måste också ärligt bedöma den ekonomiska bärkraften i din butik för det geografiska område där du vill etablera dig.

Tänk på din budget. Om du öppnar en fysisk butik, då du kommer att behöva en mycket större budget än om du ex. säljer på nätet. Till skillnad från nätförsäljning behöver du betala för anställda, lokalhyra, försäkringar etc. Dessutom kommer du alltid behöva ha ett produktlager på plats.

Innan du börjar

Analysera vilka butiker och företag i din kommun för närvarande tillgodoser hantverk och sömnad entusiaster inklusive stora köpcentrum samt specialbutiker för hantverk och eventuella tyg butiker. Lär dig vilken nisch av marknaden inte serveras bra, och beskriv i din affärsplanering hur du planerar att tillgodose detta för att ta en del av marknaden. Fråga potentiella kunder vilka typer av tyg som de gillar att använda och deras populära märken för quiltning och handarbete.

Gör upp en plan för de finansiella aspekterna av din etablering inklusive den mängd varor som behövs för att starta din verksamhet samt hur mycket dina driftskostnader blir varje månad och vad du behöver tjäna för att täcka dem. Du kommer att behöva pengar för hyran, skyltar, inredningshyllor, reklam, anställda och inköpsobjekt.

Du kanske bara behöver en eller två anställda att börja med, beroende på dina öppettider och storleken på din butik. Helst ska dina anställda ha viss erfarenhet av sömnad, tyg eller quiltning. Däremot kan du träna oerfarna anställda så länge de är entusiastiska, pålitliga och trevliga med kunder.

Sammanställ en lista med idéer för din tygaffär. Lista vilka färger och texturer av tyger du kommer att erbjuda i din butik, var du planerar på att köpa ditt lager och vilka andra tjänster du kommer att erbjuda. Många tygbutiker erbjuder även syklasser eller nybörjare lektioner för att locka en annan typ av kunder till sin butik. Vissa kommer även erbjuda specialmaskiner för köp eller uthyrnings möjligheter från butiken.

Skriv en affärsplan för din tygaffär. En affärsplan kommer att ge dig en god uppfattning om hur mycket pengar du kommer att behöva för att starta och bedriva verksamhet. Besök tillgängliga lokaliteter i din stad och avgör var du helst vill öppnar din nya tygaffär.

Hitta en plats

Hitta en plats att bedriva verksamhet på. Var medveten om hur mycket golvyta du behöver, hur trafiken flyter runt byggnaden, vilken typ av vägar finns tillgängliga för dig, leverans bilar och dina potentiella kunder. Tänk på mängden av produkter och tillbehör du planerar att erbjuda, och se till att tillräckligt med display utrymme och förvaring finns. 

Bestäm om du planerar att erbjuda hantverk och sömnad klasser som ett sätt att få folk till din butik, och se till att anläggningen har ett separat rum eller lokal för att tillgodose detta.

Försök att placera din butik i ett område som folk kan hitta utan alltför mycket besvär. Var noga med att välja en plats som har tillräcklig stor parkering och belysning. Om kollektivtrafiken är tillgänglig i ditt område, hitta en butik som är nära en buss eller tåg. 

Om du hyr en butik i en galleria eller shoppingcentra kolla de butiker som är bredvid dig. Du vill inte vara bredvid en annan tygaffär, till exempel. Butikerna i närheten borde locka en liknande typ av kund så att du får mer trafik. Till exempel kanske du vill vara placerad intill en butik som säljer artiklar för hemmet eller en konst butik, vilket kommer att locka människor som även har behov att handla hos dig.

Köp din inventering

Bli kompis med tillverkarna och leverantörerna i grossistledet för att köpa tyg och förnödenheter på grossistnivå eller rabatterat pris. Att skaffa ett startlager är ett stort åtagande, eftersom detta kommer att kräva en stor summa pengar från dig innan du gör några försäljningar.

Många grossister har webbplatser som du kan bläddra och beställa från. Mängden av tyg du ska köpa beror på storleken på din butik och hur mycket du räknar med att sälja. Vissa grossister har krav på minsta beställning.

Besök de tillverkare som du har hittat lokalt eller på nätet. Meddela att du har en butik och vill bli återförsäljare av deras produkter. Ett annat alternativ som finns idag är att importera ditt eget tyg. Eller satsa på dyrare tyger som det känns mer som heminredning. Detta gör att du kan ytterligare anpassa ditt butikssortiment genom att ha designade tygprodukter till försäljning i din butik.

Placera hyllor och skärmar så att de är synliga och visar produkterna väl.

Personal

Rekrytera seriösa medhjälpare. Hur mycket personal du behöver beror bl.a. på dina öppettider, och du kommer nog vilja hålla öppet så mycket det går. Eftersom du inte kommer att vara i din butik hela tiden, bör du anställa andra som du känner är pålitliga och kan hjälpa dig med att klippa tyg eller stå bakom kassan och besvara frågor om ditt företag. Du kan också hyra extra arbetskraft vid behov, många små butiker drivs helt av ägaren under de första åren.

Satsa på medarbetare kunniga om sömnad och hantverk och de som kan hjälpa kunder att välja rätt produkter och tillbehör för deras behov. Se till att personal vet hur man korrekt ska skära tyget eftersom all bortkastad tyg gör att du förlorar pengar.

Marknadsför din tygaffär

Marknadsför din butik. Hantverks- och tyg butiker tillgodoser en nisch människor som tycker om att göra hantverk och sömnad som arbete eller som en hobby. Använd lokala radio program och tidningar att annonsera i din kommun och det omgivande området.

Utveckla en webbplats som låter kunder från hela landet beställa hantverk leveranser och tyg och få dem levererade till sitt hem. Delta i sociala nätverk och onlineforum för att locka kunder till din webbplats så att de kan se de produkter som du har för att sälja.

Överväg att erbjuda aktiviteter för personer intresserade av hantverk eller sömnad i ditt samhälle, och delta på mässor och konstmarknader där människor är naturligt benägna att köpa produkter. Starta med en social mediekampanj genom att skapa konton och marknadsföra ditt företag till alla dina vänner och bekanta. Om de delar din länk med andra på sin lista kommer ditt företagsnamn framför hundratals människor direkt.

Skapa en blogg på din webbplats för att ge användarna tips för sömnad och quiltning. Kör tävlingar från din butik för dina kunder att delta i. Starta syklasser och genomför utbildning för människor som inte vet hur man syr och undervisa dem så att de kan använda dina produkter. Nätverka med andra på lokala evenemang och mässor för att marknadsföra ditt företag.

Plocka ut tyg- och sömnads nyheter om de senaste sy trenderna. Även om du inte behöver vara världens skickligaste användare själv, för att kunna driva en tygbutik, bör du vara bekant med detaljhandelsrutiner, vilka är tendenserna och hur det fungerar din bransch.

Om det finns en lokal hantverk eller konstskola, be om att lämna flygblad för din butik där. Skapa en webbplats så att potentiella kunder kan få en känsla för din butik innan de kommer in.

Besök hantverksmarknader och symässor för att hänga på aktuella branschtrender och skaka fram order på tyget.


Features

Location:

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg