Äventyrsbad

Key Info:

500 000 kr + uppåt
Image Two

Äventyrsbad eller vattenpark är en sluten fritidsanläggning som erbjuder olika vattenattraktioner. Om din dröm är att öppna en vattenpark, är en av de första saker du behöver göra är att tänka på finansiering.

Details

Även om du planerar att öppna en anläggning som är liten i jämförelse med stora parker är ett äventyrsbad inget småskaligt projekt. Att skaffa utrustning och installera underjordiska rörledningar och pumpar som behövs när man bygger ett äventyrsbad är inte billigt. En vattenpark omfattar många komplexa system som ska integreras för att ge högsta möjliga underhållningsvärde. En hel del planering måste gå in i ett framgångsrikt äventyrsbadprojekt, innan en spade bryter marken.

Riskerna med att starta och driva ett äventyrsbad är därmed högre och kräver alltid ett rejält startkapital. För att få finansiering för ett äventyrsbad måste du som utvecklare ha ett starkt koncept och expertis för att visa för långivaren att du har den nödvändiga erfarenheten för att utveckla och driva anläggningen. 

Du  måste ha tillräckligt med säkerheter och kapital så att långivaren kan känna att lånet ska betalas ut. Viktigaste att visa upp är att fastigheten har tillräckligt väl prognostiserat kassaflöde, som kan täcka de beräknade kostnader och betalningar med klart definierade och rimliga baser för dessa prognoser.

Innan du börjar

Du vill bygga en vattenpark! Från ursprungliga dröm till invigningen av ditt framgångsrika äventyrsbad är ganska mycket att göra. Se till att du bildar ett team kunniga inom alla faser av designprocessen, som kan bidra med kreativa idéer och erfarenhet. Allt för att uppnå en design som speglar din vision och förväntningar.

Du kan inte på allvar räkna med att skapa intresse eller locka finansiärer med rätt mängd kapital, om du inte skapar en skickligt skriven och välbyggd affärsplan. Om du inte marknadsför ditt koncept på ett trovärdigt och proffsigt sätt kommer ingen investerare att bli tillräckligt intresserad för att anta utmaningen. Långivare kommer att granska finansiella prognoser som lämnats av dig som utvecklare för att bestämma dess rimlighet och anläggningens potential för framgång.

Förstudien ger en ekonomisk och verksamhetsanalys samt en riktlinje för design. Du och dina designers kommer att fokusera på den målgrupp som beskrivs i studien och utforma din anläggning för att matcha detta. Det är en mycket viktig utgångspunkt för att bygga din park.

Generalplanen ger en layout av äventyrsbad storlek och funktioner. Den visar också hur vattenparken integreras med den allmänna systematiken i utvecklingen, oavsett om det är en utväg, hotell, parkering eller gemensam pool. Det är absolut nödvändigt att involvera olika kompetenser i detta skede så att planering, budgetering och schemaläggning kan genomföras på ett proffsigt sätt.

Du kan behöva nära samarbete med andra experter för att kunna definiera äventyrsbad byggmaterial, funktioner och teman. Utvecklad i detta skede är de arbetsdokument som de konsulter och entreprenörer behöver för att göra visionen till verklighet. Dessa dokument omfattar nödvändiga krav och specifikationer och är underlag för tillståndsansökningar och byggande.

Hur du beräknar uppstartskostnader

Klargör din vision för parken. Innan du bestämmer uppstartskostnaderna för ett äventyrsbad, se till att du är tydlig på de viktigaste delarna av parken, till exempel om det kommer att vara inomhus eller utomhus, en oberoende park eller ett franchiseavtal projekt och om det kommer att vara säsongsbetonade eller öppet året runt. Att starta en uppblåsbar vattenpark kan också vara ett (billigare) alternativ om du har tillgång till en plats nära vatten.

Räkna ut vilka finansieringsalternativ finns tillgängliga för dig. Dessa kan omfatta banker och investmentbanker eller förmögna privatpersoner samt statliga lån till företag och bidrag. Långivare kommer vanligtvis att kräva säkerheter och kapitalet, samt kassaflöde och andra finansiella prognoser.

Balansera finansieringsalternativ och budget med dina parksfunktioner. Om du inte är mogen att finansiera på egen hand, de finansieringsalternativ som du får kommer förmodligen att påverka din planering. Du kanske vill ompröva en del av dina beslut, exempelvis byta ut den extra stora vattenrutschbanan mot mindre, eller ersätta hajakvarium med mer vanliga fiskar.

Tänk på följande viktiga kostnader: inköp av åkattraktioner och utrustning, byggarbete vid markanpassningar, löpande kostnader, försäkringar och personal löner. Inköp av mark och olika åkattraktioner och bekvämligheter kan vara en engångskostnad, men el- och vatten räkningar, försäkringar och löner är exempel på löpande utgifter. Förstudier är en utmärkt bas för att budgetara projektets intäkter och kostnader samt lämna en dokumentationen till potentiella långivare.

Komma i gång

Förverkligandet av drömmen! När planer finns på plats, är nästa steg att förhandla om kontrakt för bygg- eller andra entreprenörer. Besluta vilken entreprenör som passar bäst utifrån pris, kvalitet och erfarenhet. Numera är webben det enklaste sättet att leta efter de bästa erbjudandena på marknaden från att hitta utrustning, leverantörer, åkattraktioner och resurser.

Arbeta med en erfaren branschkonsult för att avgöra om ett äventyrsbad i ditt område är en möjlig investering. Konsulten kan väga de initiala kostnaderna och potentiell avkastning under de första åren.

Välj ett stort område för att hysa ditt vatten park. Tänk på att attraktionerna på en vatten park är stora. Att se till att du har gott om plats för dina attraktioner kommer att göra planering av din layout lättare.

Bestäm dina attraktioner. Tänk på att du behöver ha en antal olika alternativ för dina kunder. Barn, tonåringar och vuxna kommer alla vill ha kul. Du kanske har några äldre eller handikappade kunder som kommer att vilja ha kul också.

Tänk på andra bekvämligheter. Du kanske vill ha ett mötesrum för företagsevent eller födelsedagsfester. En restaurang, souvenirshop och en presentaffär är några andra alternativ. Kom ihåg att placera parkering i närheten av anläggningen.

Skaffa nödvändiga försäkringar. Du måste se till att din investering är skyddad. Vissa områden kommer att ha lagar som föreskriver det minimum av försäkring du är skyldig att utföra.

Rekrytera och anställ kvalificerad personal. Se till att du har utbildad personal och certifierade och erfarna badvakter i tjänst vid alla tidpunkter när parken är öppen.

Var beredd på lågsäsongen, beroende på om du har en inomhus- eller utomhus vattenpark. Detta är den tid på året när utrustningen och attraktioner kan rengöras och desinficeras. Du kan använda denna tid att planera för nästa säsong.

Marknad

Spendera en dag på den lokala äventyrsbad är ett populärt tidsfördriv för många. Första intrycket är mycket viktigt och invigning är ett perfekt tillfälle att visa upp din drömanläggning.

Inomhus vattenparker är mycket mer än en pool med en bild. Mat och dryck vagnar är också ett måste. Du kan erbjuda utrymmen i din äventyrsbadpark för snabbmatskedjor eller för de som är intresserade att sätta upp matvagnar. På så sätt få ytterligare intäkter, som skulle komma från hyresavgifter från det utrymme som de skulle ockupera. En annan klok idé kan vara att sälja presenter och souvenirer med olika teman från din nöjespark.

Annonsera effektivt

Du kan göra det hela året, även om vattenparken är stängd för en del av året. Rikta marknadsföring till lokala skolor och företag som behöver en plats att gå för avkoppling eller företagets sociala evenemang. Skaffa en spännande och informativ webbsida.

Det är inte bara det roliga varför folk skulle vilja välja din park. Renlighet och utmärkt personal service kan också vara en bidragande faktor till varför de skulle älska att komma tillbaka oftare.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image