Fotbollsgolf

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Fotbollsgolf är precis vad det låter - golf, men med en fotboll i stället för boll och klubba. Det är en blandning av fotboll, golf och minigolf. Man har helt enkelt lånat lite av varje sport.
Fotbolsgolf börjar bli mer och mer populär och spelas redan på ett antal banor runt om i landet.

Details

Spelet har blivit en spännande och utmanande fritidssysselsättning och en skön utomhusaktivitet soliga dagar för såväl vuxna som barn. Starta en utomhus sport anläggning som denna kan bli därför en attraktiv affärsmöjlighet.

Din affärsidé: Att erbjuda en ny spännande aktivitet och avkoppling till familjer och företagsgrupper. De viktigaste kraven för att starta en fotbollsgolf anläggning är tillgång till lämplig mark, relevant sport och säkerhetsutrustning och skickliga och kvalificerade instruktörer.

Fotbollsgolf- fakta

Fotbollsgolf beskrivs vanligen som en blandning av golf/bangolf och fotboll. Istället för klubba används fötterna och den lilla bollen har bytts ut till en fotboll. Utmaningen är att sparka så få gånger som möjligt innan bollen hamnar i koppen.

Banan består av 18 hål och består både av öppen åkermark och spännande skogsterräng. Hålen kan ha varierande utseende, svårighetsgrad och längd, alltifrån 20 meter upp till 100 meter. Hålet är ca 55 cm i diameter. Varje hål har också någon form av klurighet dvs. hinder, t ex ett nät, vattenhinder, träd osv. Det förekommer varianter av fotbollsgolf, ex minifotbollsgolf och äventyrsfotbollsgolf.

Spelet har sitt ursprung i Sverige och är ett roligt och utmanande spel som tilltalar alla som gillar att vara aktiva och tycker om naturen. Det kan spelas av alla eftersom det inte kräver särskild utrustning eller fotbollskunskaper. Att ta sig runt banan tar cirka 1,5-2 timmar. En trevlig utomhusaktivitet som lämpar sig bra för både barn och vuxna.

Det förekommer även att fotbollsgolfen ingår som en komponent i andra skräddarsydda arrangemang.

Bygga en anläggning

Konstruera din fotbollsgolfbana med befintliga resurser. Försök undvika att ta dit material, utan använd i första hand det naturliga material – dött eller levande - som redan finns där. Det kan vara allt från gamla telefonkurer till gamla bildäck – allt går att använda som hinder på banorna! Under tiden du bygger banan kan du testa den för att se hur den fungerar. Bjud in exempelvis elever från skolan och låt de få testa banan.

Lägg en papperskorg med en banbeskrivning vid varje utspark. Du kan även lämna banbeskrivning på hemsidan om man vill plugga på i förväg. Om vissa av hålen är vattennära placera håvar på dessa banor att fånga upp bollen med om spelarna skulle råka sparka snett.

Du kan också dela upp din fotbollsgolfplan i flera delar, en del för småbarn och en del för större, en mindre fotbollsgolf bana, områden med gungor, trampbilsbana, hoppmatta, sandlåda, klättervägg och restaurang. Ordna att det finns tillgång till en toalett och en kiosk som säljer läsk, öl, glass, snacks, smörgåsar m.m. Det är bra om i anslutning till området finns stugor för uthyrning. Och ett kontor nära entré där gästerna kan betalar spelavgift.

Du kan göra allt själv. Men du behöver inte. Samarbeta gärna med andra företagare. Glöm inte ansvarsförsäkring för att täcka oförutsedda olyckor och skador

Marknaden

Med sina mycket enkla regler är fotbollsgolf en perfekt aktivitet för hela familjen, för kompisgänget eller som ett företagsevent. Dina kunder är alla som vill njuta av sommaren och pröva en alternativ form av fotboll. Fotbollsgolfen är ett lämpligt arrangemang för företag och skolklasser, fester för födelsedagen, svensexor och möhippor, campare, kompisgänget m.m.

Placera en annons i lokala tidningen och på nätet. Sätt upp en affisch på den lokala skolan och allaktivitetshus. Informera företag. Framgång för sådana utomhus företag beror främst på effektiv mun till mun reklam och nöjda kunder som sprider detta vidare.

Satsa på fotbollsgolf för företag och ta fram några olika förslag på paketlösningar för grupper på mer än 10 personer. Om din kund är en eller flera grupper kan du tillsammans med dina samarbetspartners skapa större paketerbjudanden som kombinerar fotbollsgolf med t.ex. äventyrsbana, kanotpaddling eller andra utomhus/inomhus aktiviteter som finns i anslutning till banan. Med större gruppbokningar är det lämpligt att de olika grupperna startar på olika hålen samtidigt så att alla kan avslutas vid ungefär samma tidpunkt.

Skattesats för fotbollsgolf

Det råder oklarhet om vilken skattesats som ska tillämpas för tjänster som innebär att personer mot en avgift får spela fotbollsgolf. Frågan gäller om fotbollsgolf i mervärdesskattehänseende ska jämställas med idrottslig verksamhet. Skatteverket tillämpar nämligen den reducerade skattesatsen på tillhandahållande av idrottstjänster. Men den reducerade skattesatsen tolkas väldigt restriktivt.

Fotbollsgolfen har som namnet antyder beröringspunkter med andra bollsporter. Det allmänna syftet med fotbollsgolfen är enligt Skatteverkets bedömning dock inte i första hand att bedriva sport eller idrott. Banutföranden, arrangemang och själva utövandet talar för att fotbollsgolf närmast bedrivs som rekreation/nöje. Skatteverkets uppfattning är därför att fotbollsgolf inte motsvarar definition för idrottslig verksamhet. Det innebär att ersättningen från utövarna i fotbollsgolf ska beskattas efter skattesatsen 25 procent.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image