Parkour

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Parkour är en snabbt växande träningstrend i Sverige. Rörelsen kan ses som en logisk utveckling av utegymmet och kan utövas både i naturliga stadsmiljöer och på organiserade banor.
Nya trender skapar nya affärsmöjligheter. Som en sport, parkour är fortfarande relativt ny företeelse. Eftersom sporten växer, kommer klädföretag, arrangörer, entreprenörer m.fl. använda parkour trenden för att bygga sunda företag.

Details

Har du vad som krävs för att bli en personlig tränare? Vill du arbeta som entreprenör? Du kan öppna ett parkour gym, hålla kurser för yngre i parkour, ordna liveuppträdanden eller events. Hitta en nisch som passar bäst och skapa din egen parkour verksamhet.

Om parkour

Parkour är en träningsform som utövas både i naturliga stadsmiljöer och på organiserade banor. Sporten eller träningen handlar om att snabbt men kontrollerat ta sig över, under eller runt hinder som bänkar, trappor, murar och tak.

Parkour började utövas aktivt på 80-talet i en förort till Paris. För 5-6 år sedan kom trenden till Sverige och sedan dess har ett stort antal lokala klubbar etablerats runt om i landet. Träningsformen har utvecklats med inspiration från olika träningsformer, bland annat militära hinderbanor. Med över 20 miljoner uppladdade klipp på Youtube är parkour den största sporten på Youtube.

Innan du börjar

Om du startar en ny tränings- eller kursverksamhet, det hjälper oerhört att visa att du har de kunskaper, utbildning, eller validering som bevisar att du vet mer om ämnet än andra. Köpare av utbildningsprodukter och tjänster är skickliga på att forska potentiella leverantörer. De använder sökmotorer på Internet och letar efter saker som ledare har gjort tidigare. En av de bästa marknadsföringsstrategier är därför att utnyttja sina kunskaper. Visa på marknaden att du är expert inom ditt område. Publicera artiklar, bloggar och fallstudier, något som dokumenterar din expertis.

Oavsett var du gör det, kommer någon att äga fastigheten eller marken du utnyttjar. Om du gör det på någon annans egendom se till att du har behörighet för att lära din klass där, och att fastighets- eller markägaren förstår vad du undervisar. Du kan naturligtvis välja att inte ha några anläggningar alls, det kan göras utomhus på många ställen.

Den andra saken som du kommer att behöva titta på är att få försäkring för att specifikt täcka ev. skador som händer under din undervisning. Vem bär egentligen ansvaret om man blir skadad? Medlemmar i idrottsföreningar är ofta olycksfallsförsäkrade när de idrottar i föreningens verksamhet. Men, du arbetar med kommersiell verksamhet. Du behöver ha kanske en ansvarsförsäkring.

Tala med någon som har erfarenhet av ett närliggande område kan ge bra information, ex. en lokal privat kampsportskola, gym eller, om dem finns, andra parkour anläggningar. Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och kanske en advokat i denna fråga, och se till att du har korrekta juridiska former för din verksamhet från början. Skriv klart i ditt avtal om vad som händer vid olyckor.

Du kanske också vill planera en budget för lite säkerhetsutrustning, som t.ex. kroppskuddar, hjälm, munskydd eller brottarmattor. Det här kan kosta en slant, men bör användas för att garantera säkerheten för dina elever. Oavsett om det finns någon lag som kräver det, eller om någon försäkring skulle kräva det, bör det vara något som du själv behöver och dina elever kommer förmodligen förvänta sig det i de flesta fall.

599. Parkour

Kurser i parkour

Affärsidén handlar om att hålla kurser i parkour. Syftet med parkour kurser är enkelt: att i en specialbyggd miljö ge människor en plats att öva - lära sig parkour på ett roligt och säkert sätt. Du erbjuder kurser i parkour för dem som är intresserade av att prova på denna akrobatiska sport. I undervisningen använder du din parkour arena och lär elever hoppa mellan olika föremål i olika kombinationer. Utmaningen är att ta sig från en plats till en annan på ett smidigt sätt.

Även om hoppen innehåller olika akrobatiska inslag så behöver inte parkour vara en farlig sport, vilket många kanske tror. Under en nybörjarkurs i parkour börjar du på lägsta nivån med hopp som man känner dig bekväm med. Som i många andra sporter finns det självklart extrema utövare av parkour som medverkar i tävlingar. Men din undervisning kan enkelt anpassas så att alla kan vara med. Man tränar på mjuka mattor innan så att man blir säker innan man går ut och kör på asfalt och gräs.

Designa anläggningen i samarbete med professionella parkour-utövare och på så sätt säkerställer du att den håller måttet och är utmanande för både nybörjare och erfarna.

Barn parkour

Du inriktar dig mot barn- och ungdomar. Det finns ett stort intresse bland unga för detta. Sätt ihop ett träningsprogram för att träna barn i konsten att snabbt och effektivt ta sig förbi hinder. Självklart undervisas barnen på ett annat sätt än vuxna. Det kan också vara ett superlyckat födelsedagskalas tema. Du som instruktören levererar hela kalaspaketet.

Barn parkour går ut på att ta sig så snabbt som möjligt från plats A till B oavsett hinder och utan att nudda golvet med inslag av kullerbyttor, hopp, krypa under hinder m.m. Barnen är ju fulla av energi så det kommer kännas helt rätt att ha ett sportigt kalas. Under kalaset kan du bjuda på tårtor, glass, kakor, bullar och godispåse.

AdobeStock 175367947 1

Parkour projekt

Idrott kan fungera som metod i socialt arbete med ungdomar. Parkour har visat sig användbart på fler områden än utveckling av fysik och koordination hos utövaren. I socialt utsatta miljöer har parkour kunnat hjälpa ungdomar som inte hittar till den traditionella idrottsrörelsen att få en mer meningsfull fritid och komma bort från destruktiva beteenden.

Till exempel har organisationen Parkour Generations tillsammans med polisen, kommunen och de sociala myndigheterna i stadsdelen Westminster i London genomfört workshops och utbildning på ämnet, något som tydligt lett till minskat antal brott och skador på miljön i stadsdelen.

Skapa en mötesplats som inspirerar barn och ungdomar att aktivera sig fysiskt. Genom idrotten får ungdomarna något meningsfullt att göra och någonstans att ta vägen.

Hund parkour

Den senaste trenden inom hundvärlden i Sverige är hund parkour. Hund parkour är egentligen samma sak som vanlig parkour, men det är så klart hunden som ska balansera och träna sin kropp. På kursen går man igenom introduktion, hur man börjar med träningen, hur man gör det på ett säkert sätt och vad som är lämpliga hinder. Det hjälper hunden bygga muskler, balans och koordination.

Man får se till att inte göra för krångliga övningar utan anpassa övningar efter sin egen hund. Vissa hundar vågar mer och andra behöver massor av stöd och peppande från sin ägare, huvudsaken är att hunden klarar av de olika uppgifterna på ett säkert sätt.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image