Starta försäljning av torkad frukt & nötter

Key Info:

50 000 - 100 000 kr
Image Two

Trenden mot hälsosammare kost har gjort torkad frukt och nöttblandningar populära som mellanmål objekt. Dessa blandningar är tillgängliga med ett brett utbud av frukt och nötter, och en del även inkluderar kokosflingor, choklad, och salta kryddor. 

Details

Om du har dina egna recept och är villig att göra lite planering kan du starta din egen business med försäljning av torkad frukt och nötter.

Komma i gång

Utvärdera sortimentet. Kommer frukt och nötter köpas färdigförpackade eller lösvikt? Kommer du att skapa olika recept och blanda paket på egen hand? Har du inget eget förråd av torkad frukt och nötter kan du hitta odlare i ditt område eller i närliggande stater/länder. Du kan använda internet för att hitta dessa odlare och förhandla med dem så att du kan få dina frukter och nötter till ett bra pris. Köp varor och andra förnödenheter för verksamheten. Köks objekt, till exempel skålar och olika bägare kommer att behövas, liksom förpackningar och utskick material. Håll kvitton för varje köp, oavsett hur små. 

Lär dig hur man torkar frukt och snacks och gör en läcker snacksmix. Eller för de som är allergiska mot nötter, prova blanda torkad frukt med andra livsmedel, exempelvis sesam eller solrosfrön, för att få en blandningsmix utan nötter. Beräkna kostnaderna för varje blandning i anteckningsboken och skapa en budget med hjälp av dessa siffror. Utveckla recept som inte bara smakar bra, utan har en hållbarhet på minst två månader. Försök att se till att dina torkade frukt- och nött blandningar är annorlunda på något sätt, och inte bara en blandning som man kan köpa i någon affär. Det kommer att behövas en stimulans att köpa dina produkter. 

Kontakta livsmedelsavdelningen i din kommun och se till att få tillstånd som krävs för att certifiera ditt kök och bli godkänd för livsmedelstillverkning. Alternativt kan du hyra ett kommersiellt kök.

Bestäm hur du vill sälja dina frukt- och nött mixar

Kommer detta att vara en online matbutik eller postorder? Du kan öppna en egen butik på nätet eller sälja genom en e-handel marknadsplats, köpa en monter på en mässa eller loppmarknad, hyra en galleria eller kiosk, eller köpa en släpvagn för utomhusförsäljning på gatan. Fatta beslut som är viktiga för denna typ av verksamhet. Kommer objekten prissätts i vikt? Kommer du att samarbeta med andra butik som vackert visar dina livsmedel i presentkorgar? 

Välj förpackning för dina frukt- och nött mixar och köp dem från en återförsäljare. Ett vanligt och billigt sätt är att packa dem i genomsynliga påsar med twist slipsar, men du kan även använda fodrade, papperspåsar, plastbehållare eller avhämtnings lådor. Se till att förpackningen du använder är godkänd för kontakt med livsmedel. Kolla på Livsmedelsverkets hemsida hur texten på etiketten ska se ut.

Marknadsföring

Starta en webbplats. Det kan vara informationsplats eller en e-handelsplats. Var noga med att inkludera dina kontaktuppgifter, tydliga foton av dina produkter, information om din certifiering som ett livsmedel tillverkare, och en lista över platser var människor kan köpa dina torkade frukt- och nött blandningar. Marknadsför dina mellanmålsprodukter genom att sponsra matbloggar, provtagning på hantverksmässor, dela ut prover på en gourmetbutik (få tillstånd från butikschef först), eller skicka prover med beställningar. Gå till skolan och berätta för rektorn hur torkar frukt kan vara kul som ett alternativ till att äta godis och läsk på skolraster. 

Att skapa egna presentkorgar med torrblandningar är ett annat kreativt och tankeväckande sätt att ge en present eller julklapp till vänner och kollegor. Sälj lokalt genom att registrera dig som säljare på din lokala bondemarknad. Om du använder lokalt odlade frukter och nötter, är det mycket troligt att du kommer att accepteras som en säljare. Om du inte använder lokala råvaror, men använder organiska sådana, eller frukt och nötter som du odlar själv, har du fortfarande en bra chans på att accepteras som en leverantör.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image