Samla och sälja

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Många tycker om gamla saker, och det som man tycker om är man även beredd att betala för. Genom att köpa gammalt köper man gamla minnen och kulturarv. Det finns till och med företag som tillverkar produkter efter gamla modeller och sedan säljer gammal kultur på modernt sätt. Det är inte bara aktier och fonder som man satsar på när man vill tjäna pengar. Det kan löna sig att storstäda på sommar. Gamla brev på vinden och mormors matservice kan vara mycket värdefullare än du tror.

Details

Det går att samla på allt

Från parkeringsautomater och cigarettändare till reklampennor och porslinsdjur. Har du redan några gamla föremål hemma och som du vill veta mer om, kan du fråga någon antikkonsult. Skicka foto och beskrivning till konsulten och du kommer att få svar om föremålens ålder, ursprung och värde. När det gäller möbler kan man säga att det i princip alltid lönar sig att satsa på tidstypisk formgivning oavsett om möbeln är antik eller inte. Eleganta och tidlösa möbler, som överlevt två världskrig och industrisamhällets övergång till informationssamhälle, tillverkas fortfarande och tidiga original är eftersökta samlarobjekt. 

När gamla affischer dyker upp på auktioner kan priserna bli mycket höga. Har du lyckats komma över en kändisaffisch och eventuellt några autografer skrivna på den så finns de som köper och betalar bra för sådant. Affischer är en typisk förbrukningsvara och därför blir priserna så höga när gamla objekt dyker upp på auktionerna. En Beatlesaffisch från 60-talet är värd många tusen kronor.

Nöjesvärldens produkter hör givetvis till de mest eftersökta och bäst betalda. Det som är vackert och unikt och dessutom har hög hantverkskvalité kommer alltid att stiga i värde, oavsett om det gäller en soffa från 1800-talet eller gamla biobiljetter. 

Det går att göra bra affärer även på konstmarknader men här måste du ha viss kunskap. Har du kunskap kan du köpa konst från seriösa gallerier, på konstmässor eller handla direkt från mer eller mindre etablerade konstnärer. Undvik erbjudanden via massmedia och dörrknackande konststudenter.

Leksaker

Gamla leksaker kan vara rena värdeföremålen och kosta stora pengar. En del vuxna tar leksaker på fullaste allvar och samlar träbilar, tennsoldater och andra gamla tiders leksaker i egen regi. Inte alls dumt när man vet att värdet på gamla leksaker dubbleras många gånger om, efter tio eller tjugo år. Sedan samlarintresset ökade på 1980-talet och priserna på antika leksaker skjutit i höjden har handeln med gamla leksaker blivit en stor inkomstkälla för många samlare. Leksaker som överlevt decennier blir under tiderna riktiga små konstverk. Särskilt trendleksaker som Disneyprylar, gamla ångmaskiner eller små leksaksbilar i plåt värderas högt.

Besök leksaksauktioner och museer, och läs standardverk om leksakshistoria för att få information om hur det går till och vilka leksaker som har sitt värde. Är du osäker kan en värderingsman på auktionsfirma alltid hjälpa dig. Även på samlarmarknaden kan du få gratis rådgivning och värdering. Besök sedan olika ställen där det kan finnas gamla leksaker: leksaksmässor, loppmarknader, samlarföreningar och bekanta.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image