Varuautomater

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Automater ger konsumenterna snabb tillgång till produkter på platser där de normalt inte är tillgängliga. Den typ av produkter som erbjuds i en automat beror till stor del på maskinens ägare, målgrupper och plats. De vanligaste automater säljer snacks och drycker.

Details

Den perfekta situationen är att ha flera automater ute, men smartast väg att komma i gång är med en varuautomat i taget. Om du vill ha en detaljhandelsverksamhet som du kan köra på nästan vilken plats som helst, dygnet runt, utan att jämt behöva vara där själv eller anlita anställda, kan varuautomater vara verksamhet för dig.

Så går det till

Varuautomater är ett kostnadseffektivt sätt att distribuera varor och har möjlighet att placeras inomhus eller utomhus. Du erbjuder att kostnadsfritt ställa ut varuautomater på företag, skolor, myndigheter och andar platser där det finns behov av service och tillgång till varor som godis, snacks, läsk, annan dryck, nötter eller lättare mellanmål. Typen av varuautomat kan vara en större i kylskåpsformat eller t ex en mindre och lättplacerad automat som är ca halva storleken.

Varuautomatens sortiment bestämmer du i samråd med kunden och anpassas efter verksamhetens behov. Platsinnehavaren kan välja att ställa in en varuautomat med enbart kalla drycker eller en kombination av både dryck och mat i samma varuautomat. Tillsammans med dina kunder gör du en genomgång av verksamhetens behov av varuautomat. Därefter återkommer du med förslag på lämplig automat och önskad mix av varor. Om kunden är nöjd ställer du ut en automat på prov, annars tar du ett nytt förslag.

Efter ca tre månader gör du och kunden en gemensam utvärdering hur varuautomaten fungerat och har tagits emot av användarna. Om ni båda är nöjda så står varuautomaten kvar alternativt byts ut mot en annan som bättre passar kundens behov. Om någon part inte är nöjd tar du bara varuautomaten bort utan kostnad. Varuautomaten står kvar hos kunden tills någon part säger upp samarbetet.

Innan du börjar

Innan du investerar i automater, måste du förstå de viktigaste kraven för att driva ett framgångsrikt varuautomatföretag. Det primära kravet är att du måste kunna placera dina maskiner på lämpliga platser. Ett annat krav är att du bara ska investera i maskiner som är väl byggda och kommer att hålla ut all slitage av den dagliga användningen. Slutligen måste du ha tid, pengar, och transportsätt för att hålla dina maskiner fräscha och fyllda med kvalitetsprodukter.

Spendera lite tid att gå runt området och se var det finns maskiner på plats. Om de platser som du besöker redan har flera varuautomater på plats, så risken är att ditt område kan vara mättat. De bästa platserna kommer att ha få eller inga maskiner installerade. Gör en lista över möjliga platser och företag som skulle kunna vara värd för dina maskiner i sina lokaler.

Undersök företag i områden där du vill placera automater för att ta reda på hur mycket gångtrafik finns varje dag. Ta reda på vilka typer av kunder besöker ofta företagen, så att du kan bestämma de bästa typer av produkter att sälja och vilka typer av maskiner som skulle vara bäst. Välj ett område som inte är alltför långt borta från din bostad.

Du bör också ha tillräcklig mekanisk förmåga att fixa maskiner utan hjälp eller för att förstå instruktioner via telefon av det levererande bolaget. Du behöver några fix-it verktyg som skruvmejslar och tänger och en bil eller van att ta dig på dina rundor.

Utrustning

Du måste hitta rätt utrustning, vilket innebär skaffa varuautomater. Det bästa sättet att göra detta är att antingen söka automat tillverkare och grossister eller franchise företag. Du kan också söka efter begagnad utrustning på nätet och i dina lokala tidningar. Antingen köp önskad utrustningen direkt eller hitta leverantörer och vänta tills du har en plats att ställa dina maskiner på.

Slutligen, var beredd att ägna tid och pengar att ordentligt serva och underhålla dina automater. Planera tid för att köpa dina produkter, resa till uppställningsplatser, fylla på maskiner, förnya utbud, och ta hand om underhållsfrågor. Ersätt dina produkter i god tid så att inga inaktuella prylar och rutten mat hamnar där.

Komma i gång

Att hitta platser för varuautomater kan vara en utmaning. Maskinerna är ofta belägna i kontorsbyggnader, köpcentra, bilhandlare, skolor, där impulsköp av snacks och andra varor är mer sannolika. Om du kan få in dina egna automater i ett högt trafikerat område som en galleria, livsmedelsbutik, matställen eller nära en populär attraktion, kan du göra en hyfsad vinst.

Undvik att köpa nya varuautomater. Leta efter begagnade maskiner från ett legitimt företag som erbjuder gratis stöd eller hjälp att komma igång i automatverksamheten. Ofta är dessa maskiner i nästan nyskick, har köpts av optimistiska investerare som aldrig kunde hitta kvalitets platser för maskinens placering. Köp endast kvalitetsmaskiner som är rätt för de platser som du redan har.

Besök lokala företag och prata med ägarna om dina automater. Bra ställen att börja med inkluderar skolor, restauranger och kontorsbyggnader där du bor. Fråga om de är intresserade av automaterna och vilka typer av produkter som de vill se i maskinerna. Diskutera provision med ägaren eller verksamhetsansvariga. Nästan varje företag kommer att kräva en procent från din vinst. Vissa platser får inte kräva en vinstdelning eftersom maskinen ger en önskad service till anställda och kunder.

Använd endast en eller två automater i början och testa varje plats. Köpa ytterligare maskiner av dem som du tjänar mer pengar på. Skriv ett avtal med ägaren där maskinen kommer att placeras. Inkludera ensamrätt att sälja vissa produkter på den platsen.

Var placera en varuautomat?

Mest uppenbara platser kommer antagligen redan att ha automater på plats. Det betyder att du ska titta på andra lämpliga områden. Börja med att skapa en lista över de typer av företag eller platser som skulle ha tillräckligt med trafik för att motivera att ha en automat. Börja med torgföretag, små kontor, bensinstationer, butiker som inte är öppna dygnet runt, skolor och idrottsanläggningar. Den enda begränsningen är din fantasi.

Få fram en lista med namn och adress som faller in i de kategorier som du skapat. Du kan ringa eller skicka ett brev och fråga om de skulle vara intresserade av att låta dig placera automater hos dem eller i omgivningen. Var specifik i ditt brev. Inkludera vilken typ av automat du vill ställa in, hanterande och platsansvar för utrustningen, och eventuell provision du kommer att erbjuda.

Be att få tala med chefen eller ägaren av verksamheten. Presentera dem ett förslag till placering av maskinen. Förklara de fördelar som dina produkter erbjuder deras anställda, kunder och dem själva. Du kan behöva prova många gånger innan du hittar folk som är villiga att ge dig en chans. Dessa platser kommer alltid vilja någon typ av kompensation för att tillåta dig att placera automater på deras egendom. Du kan antingen erbjuda dem en andel av din månadsvinst eller betala avgift för att hyra utrymme.

Nu när du har ett antal lägen och partners som är villiga att låta dig placera automater, och en allmän uppfattning om hur mycket det kommer att kosta att köpa automater, använd den informationen för att skapa en affärsplan. Kom ihåg att försäkta din utrustning.

Vad säljs i automater?

Många automater säljer mat och godis. Vanliga produkter i dessa maskiner kan vara chips, godis, smörgåsar och tuggummi. Snacks automater är den överlägset vanligaste typen av icke-kylda maskiner och är en flera miljarder dollar om året industrin i sig. Japan är en global ledare när det gäller varuautomater i offentliga utrymmen, så du kanske hittar inspiration genom att studera saker som säljs i japanska automater.

Varuautomater kan göras för värma och kyla drycker. Medan det finns många maskiner som blandar ett pulver med varmt vatten för att göra en drink när du trycker på en knapp, det finns också maskiner som kommer att värma burkar eller flaskor med drycker som choklad mjölk, kaffe eller ens buljonger och soppor. Detta kan vara en unik möjlighet om du bor i ett kallare klimat.

Många dryckesautomater är märkta med ett visst företags logotyp och som endast säljer produkter tillverkade av detta bolag. Dessa maskiner säljer flera produkter, men får sin inventering från en enda leverantör. Vissa drycker, såsom vatten-och energidrycker, säljs i egna automater, skild från läsk produkter tillverkade av samma företag.

Varuautomater är inte längre begränsade till drinkar och snacks. Idag säljer man allt från konstverk till cd-skivor, popcorn, parfym, golfbollar, massageprodukter och en hel del annat. Många automater säljer små prylar som souvenirer, kammar, cigaretter, speglar, pusselbitar och kondomer. Andra automater används för att sälja skor, baddräkter, läkemedel och cykeldelar. Listan är lång. En del saker får säljas i godisautomater tillsammans med chips och godis. Dessa typer av produkter är vanliga i områden där det finns få butiker i närheten.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image