Hunduppfödning

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Passion är utan tvekan en oumbärlig del av vårt liv. Därför driva ett företag som ligger nära med vår hobby är definitivt en bra lösning för alla som är intresserade av driva det hela ett steg vidare. Ett bra exempel är till exempel upprättandet av en hundavel - en verksamhetsidé som kan vara särskilt intressant för hundälskare. Följaktligen är denna företagsidé riktad till hundälskare som är ansvariga, och som har en omfattande kunskap om många olika hundraser.

Info

Vilka är kraven för att starta ett hundavelsföretag?

Det viktigaste kravet är att du måste älska hundar. Om du inte kan vara en "hundens bästa vän", så har du ingen rätt att göra affärer med människans bästa vän. Detta är ett måste. Men kom ihåg att älska hundar är inte tillräckligt, eftersom du tänker på avel, då måste du vara beredd att hantera parning och förlossningarna av dina hundar. En viktig faktor i hundaveln är valet av en viss ras du vill fokusera på. Det är viktigt att påpeka att alla raser kräver olika förhållningssätt, och därför är det nödvändigt att bekanta sig med många olika egenskaper hos de tillgängliga raserna. Mycket ofta är valet av en ras baserad på individuella preferenser och karaktärsdrag hos ägaren. Dessutom bör vi vara medvetna om att hundavel är förbunden med ett stort ansvar.

En liten uppfödnings gård kan sannolikt framgångsrikt upprätthållas genom en person, men ett större antal hundar kommer att kräva fler anställda och kvalificerad personal. Det är viktigt att du känner till olika raser av hundar - deras historia, genetik, stamtavlor, egenskaper och temperament. Dessutom bör du också veta om rätt vård, uppfödning och parnings tekniker för hundar. Det finns så många resurser ute och det kommer inte vara svårt att hitta dem. Enda verkliga frågan blir om du har tålamod och engagemang nog att lära sig.

Placering av en avelsanläggning

Du bör komma ihåg att alla hundar behöver en avsevärd mängd motion. För många raser fritt utomhus drift är avgörande för lämplig utveckling. På grund av dess betydande begränsningar, är centrum inte en idealisk plats när det gäller att starta en hundaveln anläggning. Även ett litet antal hundar kräver en hel del ledigt utrymme. Därför kan en enda villa med en stor intilliggande terräng, passa bättre dina syften. Dessutom finns det ett behov av att beakta de personer i ditt hushåll och dina grannar. De måste vara öppna för tanken på att ha massor av hundar i närheten - och också vara toleranta mot doften och alla skällande.

Möjligheterna

Köra en egen uppfödnings gård gör att du kan styra det enligt ett exakt utvecklat scenario. Oberoende av dina planer, måste du ständigt utöka din kunskap om rasen du har valt. Dessutom, om du är intresserad av att visa dina hundar på olika utställningar kommer du att behöva välja den lilla, mest representativ grupp. Sådana utställningar och uppvisningar utgör stora möjligheter till marknadsföring, där du kan annonsera din verksamhet och få till nya grupper av potentiella kunder.

Investeringskostnader och ytterligare avgifter

Självklart kommer de flesta av kostnaderna för din verksamhet genereras av inköp av de avelhundar du planerar att skaffa. Den bästa lösningen är att investera i valpar, eftersom det ger dig möjlighet att till fullo kontrollera deras utveckling. Kostnaden varierar beroende på rasen. Dessutom måste du ta hänsyn till kostnaderna för mat, vitaminer och andra kosttillskott som behövs för en sund utveckling av en hund. Nästa nödvändiga krav är att ta hand om cykliska vaccinationer och veterinär besök. Slutligen, att få ett härstamningsbevis kräver också betala en avgift. 

Försäljningen av hundar kan generera helt tillfredsställande inkomster, från flera hundra upp till några tusen dollar (beroende på den speciella rasen och de enskilda anlagen för en hund). Men vi bör komma ihåg att djur inte bör behandlas enbart som ett sätt att tjäna pengar. Vi bör alltid behandla dem med respekt och ta väl hand om dem.

Hur startar du företag?

Tekniskt sett är det allra första du bör göra för att bestämma den specifika rasen du vill fokusera på. Du kan vara intresserad av mer än en ras, men det är bäst att börja med en enda typ av hund. Du kan alltid utöka senare om ditt företag är en framgång. Du ska veta allt om rasen du kommer att arbeta med eftersom dess storlek, energi och andra egenskaper kommer att påverka hur du förbereder området för ditt företag. Du bör också välja en populär ras för att öka dina chanser att sälja valparna. Var noga med att komma i kontakt med en bra veterinär som du kommer ofta att göra besök under graviditeten perioder av dina hundar. Ha en bra arbetsrelation med en veterinär kommer att bidra till att göra processen gå mycket smidigare. 

När du har bestämt dig för rasen, så ditt nästa allmänna steg skulle vara att lära sig allt om den specifika rasen - historia, egenskaper, ordentlig vård ... allt. Studera marknaden för den rasen. Hur mycket kostar det att köpa? Vem köper dem? Hur populär är det jämfört med andra raser?

Förbered din ekonomi. Ha tillräckligt med kapital inte bara att köpa en eller två hundar, utan ännu viktigare, en budget för hundmat, vacciner och veterinärvård. Också bör du överväga kostnaderna för registrering och marknadsföring. Det är ett företag du driver. 

Gör redo utrymme i din gård. Beroende på ras, bör du kunna ta emot minst två hundar i början och om möjligt, en plats för en eller två valpar. Om du ska inhysa hundarna utomhus, måste du uppföra en byggnad om du inte redan har ett och installera burar. Om du kommer att hålla hundarna inomhus, måste du skapa riktiga utrymmen för honorna att dräktig och ta hand om sina valpar. 

Slutligen, köp hundarna, om du inte redan har dem. De flesta som sysslar med hundaveln börjar faktiskt med egna husdjur. Arbeta med en pålitlig avel som kan vägleda dig till föda kvalitet djur. Förädlarna kan också vara villiga att fungera som din mentor att sätta upp ditt företag. Hjälp från en erfaren uppfödare kan vara ovärderliga. 

En annan sak att tänka på är att du vill fylla på rätt utrustning, inklusive mediciner eller skott, lådor, sängar, skålar för foder och vatten, koppel och andra föremål som är nödvändiga för att ta hand om dina hundar samt valpar som kommer med varje kull. Eftersom du kommer att sälja valpar, du vill kunna ge dem bästa möjliga vård och när de lämnar din vård de borde vara i utmärkt hälsa.

Annonsera dina valpar till salu

När du har fött upp era honor och de föder sina första kullar, kan du annonsera valparna omedelbart. Detta kommer att ge dig mer försäljnings tid, och de nya ägarna kommer att kunna plocka upp sina valpar när de är gamla nog. Ju äldre valpen blir, desto mer värde förlorar dem.

Hunduppfödning – fakta

Dog avel kan vara en utmanande verksamhet som kräver god start och kännedom om regelverket. Ta reda på detaljerna gällande tillstånd i ditt län eller kommun och vad säger lagar som täcker hundaveln. Att du följer dessa riktlinjer är nödvändigt för att kunna driva hund avel och förvandla din kärlek till hundar till ett verkligt företag.

Sund hundavel

I Svenska kennelklubbens grundregler, som alla medlemmar inom SKKs organisation ska följa, finns ett omfattande regelverk för aveln med hundar. I grundreglerna slås bland annat fast att uppfödare inte får använda hundar som är sjuka eller har funktionshinder och inte heller hundar som har beteendestörningar som överdriven rädsla eller aggression i för hunden vardagliga situationer. Uppfödarna ska också följa de hälsoprogram som finns för rasen samt undvika inavel.

God uppfödaretik

Uppfödarna ska enligt grundreglerna bedriva sin verksamhet på ett kvalitetsmedvetet och ansvarsfullt sätt. Det innebär bland annat att uppfödarna inte får para hundar som är för unga och inte heller tikar som är för gamla. Uppfödaren ska också se till att tiken får vila ordentligt mellan valpkullarna och att tiken sammanlagt inte får mer än fem kullar. Uppväxtmiljön för valparna ska gynna den fysiska och mentala utvecklingen samt ge en god socialisering med såväl människor som andra hundar.


Features

Location:

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg