Hunddagis

Key Info:

50 000 - 100 000 kr
Image Two

För att öppna ett hunddagis behövs ingen speciell utbildning. Men för att livnära sig på ett yrke som har med hundar att göra, måste du ha är ett brinnande intresse för djur och gärna erfarenhet av hunduppfödning.

Info

Du väljer själv vilka hundar du vill ha på dagiset. Schäfrar, labradorer, taxar är några av dem vanligaste hundraser som du troligen kommer att handskas med. Kravet för att en hund skall få gå på dagis är att den fungerar ihop med de övriga.

Innan du börjar

Kontrollera innan starten om det i området finns tillräckligt många hundägare som vill lämna sina hundar till ditt hunddagis. Det andra steget är att hitta en lämplig lokal. Många hyresvärdar nekar hundar som hyresgäster men ändå kommer du att få napp någonstans. En stor och ljus industrilokal eller en stuga skulle passa bra för ändamålet.

Det viktigaste är att lokalerna är fräscha och att det finns gott om plats för hundarna. Inred luftiga rum åt hundarna, max 3-4 i samma rum, så att de kan röra sig fritt och slipper känslan av att känna sig instängda. De flesta hundar kommer att tillbringa flera timmar på dagiset i väntan på husse eller matte och då är det givetvis viktigt att standarden vad gäller komfort och miljö för hundarna blir rätt.

Så fungerar det

Hundägarna ska betala en dagisavgift som kan variera beroende på hur lång tid hunden vistas på dagiset och vilken mat hunden äter. Hundägarna kan ha sina egna önskemål men det är du som bestämmer. I bästa fall sköter du allt själv och sätter ett pris där allt ingå: mat, leksaker, sängar, filt, matskål, ben att gnaga på och två promenader om dagen. På fredag kan du t.ex. köpa lite godis till dem eller fixa en hundmassage men då betalar man extra.

Står du själv för födan var försiktig när du köper hundmaten. Marknaden är rena djungeln och påkostad marknadsföring och valet av försäljningskanal påverkar priset mycket. Dyr hundmat behöver inte nödvändigt vara bättre än billig. Djur är tacksamma konsumenter. En vuxen, frisk och normal aktiv hund klarar sig bra på i stort sett vilket foder som helst. Dina kostnader kan bli mindre om du kan hitta billigare foder och köpa stora förpackningar. Räkna ut hur stora kvantiteter du måste ta hem och kontakta någon grossist eller annan stor leverantör.

För hundar är det bättre att vara på dagiset än att vara ensamma hemma. De är i trygga händer och de får mat, motion och sällskap. Men det kan ibland vara tufft, särskilt under promenaderna. Har du mer än 6-7 hundar behöver du skaffa någon som kan hjälpa till.

Tillstånd för hunddagis

Vad gäller när man förvarar andras hundar och katter? Du måste ha tillstånd från länsstyrelsen för att driva hunddagis, hundpensionat eller liknande – om du tar emot fyra eller fler hundar mot betalning. Både enskilda personer och föreningar, kooperativ eller företag kan söka tillstånd. Lokalerna där djuromsorg ska bedrivas ska också godkännas av länsstyrelsen. Det finns regler som rör minsta godkända storlek på utrymmen där hundarna ska vistas.

Dessutom krävs att den som öppnar ett hunddagis eller liknande ska ha utbildning om hundar eller erfarenhet som motsvarar utbildningen. Utbildningen ska bland annat ha gått igenom hundars beteende, djurskyddslagstiftningen, raskunskap och smittspridning.

Läs mer på: https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur


Features

Location:

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg