Importera och sälja leksaker

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Om man jämför priser på leksaker i svenska handeln och de leksakspriserna som finns i en importkatalog utgiven i t.ex. Kina där de importerar ifrån, förstör man att affärernas påslag ofta är 200-300%. Självklart att man kan tjäna pengar på leksaker genom att importera själv och sedan sälja till andra.

Info

Så fungerar det

Makten över barnens fantasi och önskelistor ligger fortfarande i Walt Disneys drömfabrik, men tomteverkstaden ligger åt helt andra hållet. Även om produktionen styrs mycket från Väst, så ligger de största leksaksproducenterna i Asien. Hong Kong och Kina producerar det mesta men det finns även stor leksaksproduktion i Taiwan och Sydkorea. Japan har en mer högteknologisk inriktning och har specialiserat sig på elektroniska leksaker som TV- och dataspel.

För att kunna sälja leksaker behöver du inte importera Lejonkungen eller Barbie. Det finns massor med andra intressanta produkter som det alltid går att sälja: leksaksbilar, porslinsdockor, byggsatser och olika spel är några exempel. Det viktigaste är bra kvalitén och duglig marknadsföring.

Komma i gång

Tro inte att bara de stora etablerade importbolagen kan göra de bästa inköpen av leksaker utomlands. Även en förfrågan från din nystartade importfirma blir uppmärksammad hos de som exporterar leksaker. Det finns dessutom flera tusen små exportfirmor som nästan alltid accepterar små partier.

Du kan sälja leksaker på det sätt som du önskar: genom egen butik eller postorder, som grossist eller via homeparty. Om du kommer att sälja till butiker, kontrollera noga när de gör sina inköp för säsongen. Om du har en ny och populär produkt som är svår att finna i vanliga leksaksaffärer, säljer du direkt till konsumenterna. Men det är också en bra idé att sälja via andra, om du kan importera bra och billiga saker i större kvantiteter. Troligen kommer du att börja med en eller några småprodukter och sedan importera i större skala.

Att tänka på

Viktigaste är att sälja först och importera sedan. Var hela tiden vaken, flexibel och anpassa sortimentet efter marknadens efterfrågan. Har du någon speciell leksak som du har sett men inte vet vem som tillverkar, kan du leta på internet efter liknande artiklar och undersöka leverantörer.

När du säljer leksaker bör du veta att leksaksbranschen lever under mycket speciella villkor. Nästan hälften av försäljningen sker under årets två sista månader och även du måste anpassa alla dina aktiviteter för att kunna sälja under denna period. Var ute med annonserna och gör reklam i god tid!

Julen är alltså speciellt god mot leksakshandlarna. De snälla föräldrarna tömmer då sina plånböcker och fyller tomtens säck med leksaker för miljarder kronor varje jul.

När du formar din reklam, var försiktig för Sverige har den hårdaste lagstiftningen i världen när det gäller marknadsföring av leksaker. Var noga med ditt val av leverantörer. Handla bara i seriösa butiker som är kända och väl etablerade på leksaksmarknaden.

Glöm inte bort att kalkylera med alla kostnader; bankens avgifter, tull och moms.


Features

Location:

Våra partners

          framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image               logo_1.jpg