Terapeutisk ridning

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Människor blir glada av att vara med djur. Terapeutisk ridning har länge ansetts vara ett lönsamt sätt att hjälpa handikappade barn och vuxna utvecklas både fysiskt och känslomässigt.

Det är dock oetiskt att bara placera en handikappad ryttare på någon häst och kalla det terapeutisk ridning - terapeutiska hästar måste väljas noga för sin foglighet, vilja att följa order och utbildningskapacitet. 

Details

Är du utbildad som sjukgymnast, arbetsterapeut eller kanske har erfarenhet i arbetet med personer med funktionsnedsättningar. Har arbete med ridterapi i ett eget företag har länge varit en dröm? De erfarenheterna, tillsammans med erfarenheten av att vara uppvuxen på en hästgård, ger dig rätt bakgrund att satsa på denna affärsidé.

Forska inom ditt område

Det gäller att våga ta det första steget! Prata med läkarnas kontor, rehabilitering och andra medicinska utövare att se om de ser ett behov för antingen hippoterapi eller terapeutisk ridning. Bestäm om du vill skapa ett terapeutiskt ridningsprogram eller ett hippoterapi program. Oavsett om du väljer att bilda en hippoterapi- eller terapeutiskt program, kommer du kanske att behöva anställa licensierade ridterapeuter att genomföra sessioner - om du inte själv har den kompetensen, förstås. 

Kontakta dina lokala skolor eller gå på Internet och sök efter information om rid terapeut utbildning. Gå gärna på IRT (Intresseföreningen för ridterapi) hemsida och kolla där. Denna organisation ger certifiering och kan förse dig med värdefull information om hur du kommer igång. Certifieringen syftar till en kvalitetssäkring/ kvalitetsbeskrivning av de personer som bedriver behandlande verksamheter med hästar som medhjälpare. Avsikten är att värna om patientsäkerhet och djurskydd samt önskemål om en hög professionell och etisk yrkesutövning vilken samtidigt även följer respektive grundprofessions krav.

Hitta en plats att använda

Du behöver boxar och betesmark för hästar samt ett inhägnat område eller ridhus. En täckt arena gör möjligt att du kan hålla sessioner oavsett väder. Säkra tillämplig försäkring. Se till att anläggningen är utrustad för ditt program. Du behöver tillräcklig parkeringsplats, trottoarer eller släta gräsbevuxna vägar som lämpar sig för rullstolar och personer med käppar eller vandrare. Du behöver ett handikappad -tillgängligt badrum och sittplatser för föräldrar och familjemedlemmar.

Köp nödvändig utrustning

Detta inkluderar häst- och sjukvård utrustning såsom foder och grundläggande medicinsk utrustning. Den innehåller också en ramp att använda när de ställer rullstolsbunden ryttare på hästen, ett fästblock, bollar, koner, hinkar och andra rekvisita för ridning övningar, träns, sadlar, kuddar, hjälmar och mycket mer. Sätt ihop insamlingsevenemang för att samla in pengar för att göra förbättringar av anläggningen, köpa utrustning, inköp och vård för hästarna, betala löner och betala för verktyg.

Leta volontärer

Du behöver människor som kan hjälpa vårda hästar, människor att hjälpa till med insamling, människor som agerar som sidovandrare och människor för att leda hästarna. Sätta upp flygblad på kyrkor, skolor och andra samlingslokaler. Organisera volontärutbildning att lära dina volontärer hur man gör sitt jobb. Samordna frivilligscheman. Schemalägg klasser och starta terapisessioner.

Hitta lämpliga hästar

Hur man väljer en häst för terapeutisk ridning? Du måste få hästarna att helt lita på dig. Patienterna kan få anfall på hästryggen och då gäller det att hästen reagerar på rätt sätt. 

Pröva att köpa en häst som redan har deltagit i terapeutisk ridning. Större hästorganisationer säljer ofta sina hästar till ett rabatterat pris till nya ägare som vill fortsätta använda dem i samma syfte. Detta säkerställer att hästen redan tränats. Leta efter hästar med lugna, mjuka dispositioner. En häst som används för terapeutisk ridning får inte svara med ilska eller frustration till sin ryttare, och måste kunna uthärda långa perioder med låg aktivitet.

Ett djur som föredrar mycket rörelse och höga hastigheter skulle inte vara ett bra val. Se till att hästen inte är benägen att bita, sparka eller hoppa. Förutom en mild disposition ska hästar som används för terapeutisk ridning hämnas inte med negativt beteende. Även om deras ryttare sparkar dem i sidorna eller vifta armarna i luften, bör de hålla en jämn takt. 

Välj en intelligent häst. Terapeutisk ridning kräver att hästen lätt tränas och kan absorbera tillräcklig information. Intelligens är inte lätt att kvantifiera, men gör ditt bästa när du letar hästen. Testa varje potentiell terapi häst med en arbetsför ryttare i olika situationer de kan stöta på innan du accepterar hästen i ditt program.

Marknadsföring

Dina klienter är personer med tillfälligt eller permanent nedsatt funktion. Denna funktionsnedsättning kan vara fysisk, psykisk, kognitiv, social och/eller vara knuten till intellektuell förmåga och/eller inlärningsförmåga. Ofta förekommer en kombination av flera av de nämnda områdena. 

Dina patienter kan även komma från andra sorters patientgrupper exempelvis patienter med ätstörningar och patienter som är utbrända. Åldersspannet kan också vara också stort - från de yngsta bara ett par år gamla, till de äldre 50+. 

Annonsera ditt program bland läkarkontor, rehabiliteringscenter, skolor och andra samhällsgrupper. Sätt ihop en informationsbroschyr för dem som är intresserade av det terapeutiska ridningsprogrammet.

Skapa en webbplats för reklam. Betona de säkerhetsfunktioner du erbjuder så att folk känner sig bekväma med din tjänst.

Markera kompetens hos din personal. 

Schemalägg en invigning och uppmana samhället att se din anläggning, träffa dina hästar och prata med din personal.

Ta donationer för att hjälpa till att finansiera programmet och registrera volontärer och ryttare på invigningen. Sätt på demonstrationer under invigningen och förklara betydelsen av ditt program.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image