Starta en kamelfarm

Key Info:

200 000 kr - 500 000 kr
Image Two

Att starta en kamelfarm är en spännande utmaning! Men precis som i början andra typer av företag, måste du vara bekant med de saker du behöver veta innan du börjar planera din kamelgård. Det handlar om djurvård, hårt arbete, ansträngning och det viktigaste är det kapital som du skulle använda för att starta verksamheten.

Details

Fakta om kameler

Kamelen är främst känd för sina två stora pucklar den har på ryggen. Pälsen är anpassad för klimat som sträcker sig mellan minus 30 grader till 50 grader varmt. Få djur är så mångsidiga som kamelen. De kan användas som packdjur, riddjur och dragare, och man kan även ha dem för köttet, mjölken eller ullens skull. Deras ull, eller hår som man borde kalla det, är i likhet med renens hår ihåligt. Detta gör att kamelerna kan hålla värmen riktigt bra eftersom håret isolerar både inåt och utåt. Det är därför kameler inte har något emot att ligga ute i snö. 

Det finns dromedarer och den så kallade asiatiska kamelen. Dromedaren lever helst i varma öknar ex i Afrika som betyder att det svenska klimatet passar bättre den asiatiska kamelen. 

Kamelmjölk är unik eftersom den innehåller mycket C-vitamin. Mjölken smakar ungefär som komjölk men är lite krämigare.

Innan du börjar

Skaffa nödvändig utrustning, kunskaper och resurser som du behöver för att starta en turistpark. Leta källor för information, kameluppfödare och utrustningsleverantörer. Hitta artiklar och böcker som hjälper dig lära alla färdigheter som du kan sakna för att driva en hållbar kamelfarm. Du kommer att vilja ge expertkunskap till dina besökare, så detta är avgörande för din framgång. 

Skriv en detaljerad affärsplan baserad på din forskning och planering. Inkludera plats, hur du kommer att få i ordning denna plats, resurser för att anpassa gården, eventuella anställda som kommer att behövas för att driva parken och öppettider.

Planering

Planera ekonomiska resurser så att du kan överleva medan du etablera din verksamhet, och för att kunna betala de kostnader i början, inköp av kameler, utrustning, frön och andra produkter som du behöver.

Bygg din anläggning. Du behöver välkomnande funktioner, gångbanor, badrumsfaciliteter, parkering och eventuellt en souvenirbutik. Att hitta en partner eller sponsor kan vara mer praktiskt än att anställa folk om du har begränsade resurser. Planera hur du ska använda ditt utrymme. Till exempel kommer en kamelfarm kräva områden för utfodring, badning samt skyddad plats i dåligt väder. 

Gör upp ett schema för din verksamhet. Om du befinner dig i ett område beroende av turist säsonger, måste du kanske skaffa extra resurser och personal för att kunna driva din verksamhet just när du förväntar dig störst trafik till dig.

Komma i gång

Platsen bör ha ett tillräckligt stort utrymme för en fullt fungerande park och vara tillgänglig för allmänheten. Ett område som ligger nära andra destinationer för turister och semesterfirare skulle vara perfekt. Till exempel skulle en plats som ligger nära ett hotell eller en camping vara ett idealiskt läge för att locka turister som söker roliga dagsutflykter. 

Skapa skyltar att guida besökarna genom din gård park. Gör upplevelsen rolig och informativ genom skyltar som är kreativa och pedagogiska.

Skapa en egen guidad tur genom hela gården för att representera en dag i livet på din gård. Erbjud praktiska aktiviteter som kommer att tillåta dina besökare möjlighet att komma i kontakt med kamelerna. 

Titta på alla kraven och tillstånd som krävs för att arbeta med djur. Se till att du är fullt försäkrad innan du öppnar din park för allmänheten.

Kamelaktiviteter

Aktiviteterna kan vara många och olika, både för företag och för privatpersoner. 

Kickoff, unik marknadsföring eller varumärkesexponering är några exempel för företagsaktiviteter.

Fira en födelsedag, svensexa eller bjuda kompisgänget på en annorlunda och rolig aktivitet är en annan typ av aktiviteter.

Under sommaren kan parken vara öppen och erbjuda kamelridning varje dag.

Du skräddarsyr programmet efter önskemål. Du kan komplettera med café, souvenirbutik, lekplats och loppis.

Marknadsföring

Arbeta med en webbdesigner och skapa en webbplats för din park. Annonsera i lokala tidningar och publikationer. Gå med i jordbruksorganisationer och lokala föreningar. Dessa organisationer gör att du kan dra nytta av de gemensamma reklamresurser och nätverk inom ditt lokala samhälle. 

Designa dina egna pennor och annat reklammaterial och sprid ut till alla: skolklasser, barnfamiljer, turistbyråer, företag, organisationer, hotell, restaurang, campingplatser och event organisatorer.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image