Torkad svamp

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Torkade svampar är uppskattade för sin smak. Fördelen med torkad svamp är lång hållbarhet samtidigt som smak och arom bevaras bättre. De är mångsidiga och kan komplettera många recept.
Det finns många olika sorter av torkad svamp. Vissa är ganska dyra men några är inom en prisklass som är överkomligt för alla.

Details

Om du någonsin har velat odla svamp mer seriöst än att spara pengar på eget inköp, kan du överväga att även producera torkad svamp. När du lär dig grunderna i svamptorkning, tar det inte mycket mer ansträngning eller utbildning för att odla och torka dem i tillräckliga mängder för att marknadsföra och sälja dem kommersiellt.

Innan du börjar

Precis som alla företag, kräver en svampgård personal, varumärkesarbete och en marknadsföringsstrategi. Om du inte själv kan göra allting, leta efter erfaren personal från andra jordbruksfält. Rekrytera marknadsförings specialister för att hjälpa till att utveckla ett bra märke för ditt företag och din produkt. Lär dig mer om svamp och hur man odlar dem.

Se till att det kommer att finnas ett utrymme som är tillräckligt stort för att odla och torka svamp kommersiellt. En svampanläggning kräver en mörk, temperaturstyrd byggnad med plats för svamp växtbrickor och ett separat mindre tempererat rum med fuktstyrning för komposten.

Bestäm vilken typ av svamp du vill odla och torka

Många faktorer kan avgöra vilka typer av svampar du ska satsa på -ditt läge, storlek på din gård, hur mycket kapital du har att sätta i torksystem m.fl., storlek på lokala marknader och arbetsinsats.
Kommersiella svampodlare måste hålla sig uppdaterade om torkningstekniker för nya arter och utvecklingen i branschen.

Undersök din marknad

Tänk på din omgivning, lokal efterfrågan, aktuella priser och nuvarande leverantörer. Överväg att starta med enklare sorter som Karl Johan, ostron eller shiitake svamp. Torkad svamp har en ekonomi, som är oberoende av årstider.

Om du säljer torkad svamp måste du bygga din egen kundkrets för att få ett bra pris. Etablera kontakter med din lokala grossistmarknad, krögare eller återförsäljare som vill köpa nya produkter. Likaså slutkundsmarknaderna såsom lokala livsmedelsbutiker kända för att arbeta med lokala odlare, torghandel, delikatessaffärer eller restauranger. Slutkundsmarknader kommer att ge dig antingen en avgift för din produkt, dvs. en provision på varje försäljning, eller de kan köpa produkten direkt och sälja vidare, beroende på efterfrågan. Grossistkunder kräver rabatter, men de köper i lösvikt. De kräver också konsekvent leverans av produkter. 

Sälja direkt till kunden ger de högsta vinsterna, men du då måste göra din egen marknadsföring. 

Skaffa recept att bredda din produkt bas att inkludera svamp såser och torkad svamp. Även om du kommer att vilja marknadsföra dina färskvaror kan du skapa mer försäljning med ett större sortiment.

Komma i gång

Förbered en plats där du kan odla dina svampar. Källaren kan vara perfekt. Till skillnad från andra typer av jordbruk, kräver svamp jordbruk en mörk, fuktig miljö med massor av organiskt avfall. Överväg att lägga kompost i ett väl skuggat område och skapa en lämplig plats för odling. Skörda dina svampar när de når maximal storlek och utveckling.

Paketera med omsorg. Svampar är känsliga och kan lätt skadas, så packa dem noga i behållare som minimerar skadorna. 

Torka svamp kräver speciell utrustning. Svamp odling och torkning sker inomhus under kontrollerade förhållanden, vilket gör att du kan odla och torka svamp året runt, i alla typer av väder. Människor har torkat svamp i tusentals år. Idag används fortfarande samma teknik för torra svampar som folk tidigare gjorde: solen och luften. Men det finns framsteg i svamptorkteknik som inkluderar både kommersiella och enklare maskiner. 

Alla svamptorkningstekniker och metoder syftar till att åstadkomma samma sak: tanken är att dra all fukt ur svampen, som stoppar bakterier och mögel från att växa och förstöra din svamp. Du måste torka dem tillräckligt snabbt för att förhindra bakterier och mögel tillväxt men var noga med att inte koka svamparna om du använder en teknik som innebär en sådan risk, som ugnstorkning. Svamp skall förvaras i en lufttät behållare för att undvika fukt bildas. En glasburk hjälper till att hålla dem torra.

Försäljning

Framgångsrika svampbönder väljer de mest lönsamma sorter av svamp för odling, garanterar lämpliga villkor för optimal tillväxt och hitta starka distributionskanaler som garanterar produktens kvalitet för kunderna. Från shiitake svamp till tryffel, konsumenter och kockar vill torkade svampar för att förbättra smaken av deras matlagning.

När efterfrågan stiger på gourmetmat, växer efterfrågan på specialiserade svampsorter. Bestäm vem du ska sälja svamp till. Restauranger? Stormarknader? Hälsokostbutiker? Julmarknad? Marknadsföra svamp till lämpliga återförsäljare. 

En hemsida är ett kraftfullt verktyg för marknadsföring, men ett personligt besök till återförsäljare bör också vara en del av din marknadsföringsplan. 

Sälj dina torkade svampar på lokala bondmarknader, direkt till kockar eller svamp distributörer. Håll koll på svamp priserna på marknaden.

Du kanske behöver en marknadsförings vinkel som maximerar din försäljning. Odlar du dem naturligt? Är de luft- eller maskintorkade? Kommer miljötänkande hela vägen genom produktionen? Svamp som odlas i liten skala och ekologiskt kommer att vara sund och därför mycket mer smakrik än dem man hittar i snabbköpet.

Kan du erbjuda en nöjdkund garanti?

Studiebesök

Varför inte visa andra hur du odlar champinjoner och tillverkar dina torkade produkter? Ta emot studiebesök där besökarna tittar i odlingsrummen och även provplockar svamp som de tar med sig hem.

Svamp kräver expertis

Bland svampar finns både ätliga arter, som till exempel Karljohansvamp, och giftiga arter som ex. lömsk flugsvamp. En del svamparter innehåller toxiska ämnen och kan leda till förgiftningar, med mer eller mindre allvarliga effekter. Det är följaktligen av stor vikt att ha en god kunskap om den lokala svampmarknaden för att garantera konsumenten säkra livsmedel.

Aktörer på svampmarknaden (grossister, dagligvaruhandel, restauranger) som omsätter svamp måste ha kunskapen att identifiera de arter som saluhålls. Detta är viktigt också för alla former av processad svamp, inklusive torkad svamp. Identifiering av svamp kräver särskild kunskap och expertis, speciellt när det gäller torkad svamp.

Som svampplockare som säljer svamp vidare till konsumenter eller restauranger måste du ha kunskapen att identifiera de svampar som plockas och kunna skilja dem från icke ätbar eller giftig svamp. Uppdaterad information om hur svamp identifieras kan erhållas i nya handböcker om svamp och i vissa elektroniska medier och inte minst genom att konsultera experter och utbilda sig.

Läs mer på: https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/produktion-av-livsmedel/primarproduktion/svamp---handel-och-kontroll


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image