Odla och sälja chilipeppar

Key Info:

100 000 kr - 200 000 kr
Image Two

Chilipeppar är populär växt och det finns en mängd frötyper på marknaden. Från arterna i detta släkte kommer många starksmakande kryddor.

Details

Trots att efterfrågan på närodlade och ekologiska produkter har ökat markant på senare tid, kommersiell odling av chilipeppar förekommer inte i någon större utsträckning i landet. Produktionen av chilipeppar borde vara intressant för de odlare som själva bedriver gårdsbutiker och även för de lokala kvalitetsmedvetna krögarna. Utöver gårdsförsäljning av färska frukter borde även förädling av råvaran kunna bidra till att göra odlingen ekonomiskt lönsam. 

Starta ett jordbruk verksamhet med inriktning på chilipeppar! Vad behöver man då för att odla chili? Inte så mycket egentligen. Man behöver frön förstås, plats, jord, krukor, ljus och vatten. Om du är nybörjare som vill satsa i chili jordbruk, skulle det vara bäst att lära sig grunderna i hur man planterar chili. Det finns några viktiga saker att tänka på för att säkerställa en framgångsrik chiliproduktion. Du kommer att behöva investera tillräckligt med pengar och arbetstid så att chili kan växa sunt.

Odling

Chili räknas inte alltid som en kryddört eller läkeört, och ur botanisk synvinkel är det en buske. Det finns många olika sorter av chili. Jalapeño, Cayenne och Tabasco är kanske dem man känner igen från butikshyllorna, men bland chilientusiasterna är även många andra arter populära. Chilin för kommersiellt bruk bör planteras i ett område där det kan bli tillräckligt solljus. Du måste också se till att temperaturen inte sjunker under 15 ˚ C eller annars tillväxten av chili hämmas. Det innebär att du kanske behöver ett eget växthus om du vill plantera många chilin. 

Odla egen chilipeppar är inte svårt men det tar lite tid. Du måste så så tidigt som möjligt, redan i februari går bra men allra senast i slutet av mars. Detta eftersom chiliplantor tar tid på sig att utvecklas. Chili går bra att odla i en kruka, i växthus, och vissa sorter kan även odlas på friland. Det finns så oändligt många sorter både till utseende som smak.

De olika chilisorterna ser olika ut

Storleken på en planta kan variera från några decimeter till över en meter både i höjd och i bredd. Bladen är oftast avlånga och släta med slät kant. Blommorna är stjärnformade med 5-9 kronblad. Blommornas färg varierar mellan arterna och är oftast vit eller blålila. Frukterna varierar till färg, form och storlek. Vanligast är att frukterna blir gula eller röda när de mognar, men även bruna och lila frukter förekommer. Fröer till chili finns nuförtiden att köpa hos flera välsorterade fröhandlare. Det går även att ta tillvara fröer från torkade eller färska chilifrukter.

Sådd och förkultivering

Ett enkelt sätt att få tag i frön är att gå till sin lokala matvarubutik och köpa några chilifrukter. Det bästa alternativet dock är att köpa frön från plantskolor och renodlade fröbutiker. De flesta chilisorter har en lång utvecklingstid och därför ska fröna sås så tidigt som möjligt. I slutet av januari eller i början av februari är det lämpligt att så sina frön. Om du har tillgång till en lämplig odlingslokal och extra växtbelysning så är det verkligen en god idé att så tidigt. Överblivna frön kan sparas i flera år, helst i en tät burk och i kylskåpet. 

Du kan så i krukor eller i växthus, det viktiga är att dessa är grunda och har dräneringshål i botten. Använd vanlig planteringsjord och vattna ordentligt innan sådden. Tryck ner fröet ca en halv centimeter i jorden. Har du gått om frön kan du variera så djupet en aning för att nå bästa resultat. Plantera med minsta två centimeters mellanrum för att underlätta den senare omplanteringen. Efter ca två till tre veckor brukar hjärtbladen visa sig, under tiden ska jorden hållas fuktig.

Temperaturen bör ligga mellan 20-25 grader. Plantorna vill ha gott om ljus helst uppåt 14 timmar om dygnet. När såddjorden är ordentligt genomrotad så är det dags för den första omplanteringen. Flytta då försiktigt plantorna till större krukor. Plantera dem så att jorden når upp till hjärtbladen. Temperaturen bör sänkas till mellan 16 och 20 grader. Belysningen bör förbli densamma. Gödselvattna regelbundet från och med tredje veckan efter omplanteringen.

Odling på friland

När sommarvärmen kommit kan du börja plantera chilin i trädgården. Plantera på en varm och skyddad plats, gärna med kvällssol. Glöm inte att först vänja plantorna vid ute klimatet under en tid innan du sätter ut dem på heltid. Chili trivs bäst i mullrik jord med ett PH-värde på mellan 5,5 och 6,5. Ge plantan stöd med en bambupinne eller liknande och skydda plantorna med odlingsväv under de första veckorna.

Odling i kruka

Man kan tro att det är bra och praktiskt att ge plantan en riktigt stor kruka, men det är felaktigt. En för stor kruka gör att plantan skickar ut smala rottrådar genom jorden och dessa trådar förgrenar sig inte förrän de når krukkanten. Detta resulterar i att förankringen i krukan blir mycket dålig. Därför ska den efter den första omplanteringen planteras om minst två gånger till. Vid varje omplantering flyttar man plantan till en lite större kruka. Den slutliga krukan bör vara på runt tio liter. Omplantering sker när krukan är ordentligt genomrotad och vattning krävs varje dag.

Skörd

Det bästa är utan tvekan att plocka ett par chilifrukter när man behöver men ofta skördar man mer än man kan använda på en gång. Färsk chili förvaras bäst i kylan, exempelvis i en plastpåse med små hål för att fukten ska kunna ta sig ut. Papperspåsar fungerar också väldigt bra. I kylskåpet håller chili oftast mellan en vecka och en månad. En bra förvaringsmetod är att torka chilin. Det går även bra att frysa in chili. Det går att frysa hel chili men en god idé är att dela frukten och avlägsna fröfästen, frön och stjälkar. I frysen kan man förvara chili i flera år, speciellt om man avlägsnat fröna.

Övervintring

All chilipeppar kan övervintras. I vissa fall är övervintring ett måste eftersom skörden mångdubblas under andra odlingssäsongen. Spansk peppar, flerårig spansk peppar och havannapeppar kräver minst 12 grader för en lyckad övervintring. Extra belysning mår all chili bra av under övervintringen. Målet med övervintringen är endast att hålla liv i plantorna. Det går att få frukt även under vintern men frukterna blir ofta outvecklade. 

Under vintern bör man vara försiktig med vattningen, står plantorna för fuktigt vid låga temperaturer så kan de drabbas av mögelangrepp. Använd ljummet vatten för att undvika att jorden kyls ner ytterligare. Tillsätt näring en gång varannan vecka för att ge plantorna lite extra kraft. När den nya odlingssäsongen börjar i februari eller mars är det lämpligt att klippa ner plantorna ganska kraftigt för att stimulera utvecklingen av nya skott.

Torka chili

Det äldsta, enklaste och vanligaste sätter att bevara chili på är att torka den. Det finns ett flertal olika sätt att torka chili på, allt ifrån gamla traditionella metoder till nya moderna. Av torkad chili är det enkelt att göra sin egen chilipeppar eller genom att blanda chilin med andra kryddor skapa sitt eget chilipulver.

Marknadsföring

Skapa egna kvalitetskryddor och markera dem för detaljhandel och kryddbutiker. Välj den marknadssegment där du vill fokusera din försäljning. Annonsera i branschtidningar och tidningar som innehåller livsmedelannonser. Samarbeta och sälj via grossister, grönsakshandlare och livsmedelsbutiker. Placera små förpackningar i återförsäljarnas butiker och skylta för att förbättra din närvaro. 

Fundera om du vill sälja dina chiliprodukter online - via Internet och egen webbplats. Internet kan vara ett bra sätt att öka jordbrukarnas synlighet och för lokal marknadsföring, men du kan också sälja direkt på webben till konsumenter, skicka dem produkter eller erbjuda upphämtning. Eller så kan du erbjuda tjänster som att betala för sitt köp på webben, eller köpa i lösvikt via din webbplats för hämtning på gården senare.

Använd webben som ett marknadsföringsverktyg

En webbplats närvaro är ett måste för i stort sett alla små företag i dessa dagar, och en liten chili gård är inget undantag. Webbplatsen kommer att låta folk veta att du finns och hjälper dig att nå kunder som annars kanske inte hittar dig. Du bör ha minst en sida som berättar om din gård, vilka produkter du säljer, och en e-postadress som är klickbar så att besökare kan skicka e-post. Tänk också med en blogg för att hålla läsarna uppdaterade på vad som händer på din lilla gård. Foton är mycket bra att ha, särskilt om dina vackra, glada och friska husdjur finns också med på bilden.

Använder webben för ytterligare försäljning

Du kan använda Internet för att komplettera din försäljning genom att låta kunder att lägga order för artiklar som sedan kan plockas upp på gården senare. En fördel med att använda Internet för kompletterande försäljning är att du kan locka kunder som saknar tillgång till dina produkter.

Eller så kan du välja att leverera bara till grossister och restauranger och andra större butiker som kan köpa större kvantiteter. Ett annat alternativ är att erbjuda leveranser av sålda produkter online, antingen direkt till konsumenter eller till restauranger, mat kooperativ, och kockar.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image