Odla ekologisk mat

Key Info:

50 000 - 100 000 kr
Image Two

Hårdare livstempo har orsakat ökade medvetande om nödvändigheten att äta sunt och leva sunt. Under de senaste åren har efterfrågan på ekologisk och närodlad mat ökat markant och utbudet i butikerna håller på att förändras. Man vill äta mat som är naturligt producerad med endast jord, vatten, vind och sol som tillsatser. Man vill att kött man äter ska komma från djur som fått gått ute och som ätit naturligt foder.

Details

Sverige är ett land som är på väg att få världens renaste jordbruk. Ekologiskt odlad mat har blivit en symbol både för hälsan och miljön.

Komma i gång

Det behövs inga stora grönsaksåkrar för att kunna odla ekologiska grönsaker. Det räcker med några hundra kvadratmeter. Om marken inte riktigt räcker till, etablera samarbete med en granne eller hyr en del av grannens mark. Det är roligt att vara flera som odlar.

Köp in frön och starta verksamheten i mindre skala. I början kan du odla olika salladssorter, potatis, bönor, purjolök, broccoli, blomkål, rotselleri med mera. Kan du ordna ett växthus då kan du även odla vitlök, gurka, tomat, paprika, melon, chili och kryddväxter.

I vårt klimat kan man odla utomhus ungefär halva året. I ett växthus finns egentligen inga begränsningar om man skaffar nödvändig utrustning, främst för uppvärmning. Kan du snickra, då kan du själv bygga ditt eget växthus. Lätta, genomtänkta konstruktioner av aluminium med glas i tak och väggar är de vanligaste.

Marknad

Grönsakerna kan du sälja till butiker, restauranger, storhushåll, daghem, miljöföretag och genom torgförsäljning samt via ekologiska föreningar som sysslar med grossistförsäljning. Det finns möjlighet att skaffa olika adressförteckningar över grossister och livsmedelsbutiker i landet med ekologisk profil. Ring Miljöförvaltningen och fråga efter broschyrer. 

Välutbildade storstadskvinnor och barnfamiljer är de största konsumenterna av ekologiska produkter. Den senaste trenden är att sälja färdigblandade ekologiskt odlade sallader till butiker. Kan du hitta på dina egna salladsblandningar och packa dem i påsar så kan du också leverera direkt till potentiella kunder.

Koncentrera dig till de kunderna som ligger i närheten för då blir hanteringen enkel. Salladerna måste vara färska och har du leverans långt borta försämras kvalitén.

Att tänka på

En ekologisk lantbrukare måste vara kunnig och beredd på hårt arbete. Att odla ekologiskt är svårare än att odla traditionellt. Det krävs mer arbete och det går inte att styra odlingen på samma sätt som när man använder kemiska medel. Då konsumenterna efterfrågar allt mer naturligt framställda produkter är det största problemet med de ekologiska varorna att efterfrågan är större än tillgången. Idag när det råder brist på ekologiska varor är det stimulerande att producera något som verkligen efterfrågas och samtidigt bidrar du till en bättre miljö.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image