Odla champinjoner

Key Info:

50 000 - 100 000 kr
Image Two

Ett av de bästa sätten att utnyttja tomma källare, garage eller gårdsplanen vid sommarstugan och samtidigt tjäna pengar, är att odla egna champinjoner. Du är snabbt igång med din champinjonodling. Men för att det skall bli korrekt skall du ta hand om svampen på rätt sätt.

Details

Alla sorter svampar saknar klorofyll och kan därför inte som de gröna växterna själva tillverka den näring de behöver för att växa och fortplanta sig. De är helt beroende av redan färdigberedd organisk näring och behöver inte något ljus för att utvecklas. Det handlar om svampkomposter som du kan köpa från någon leverantör eller skapa själv om du vet hur man gör. Ungefär var tredje vecka året runt är det dags att skörda färska champinjoner.

Komma i gång

Kan du få tag i en mörk lokal eller källare klarar du dig fint. Det går att skaffa olika datasystem som reglerar temperatur och fukt vid odlingen så det behöver du inte bry dig om. Svamp är lämplig att torka eftersom de klarar långvarig lagring utan att förlora så mycket i varken smak eller näringsvärden. Svamp som skall torkas delas i bitar eller skivor, läggs på nät och torkas i rumstemperatur eller i 40-50 grader i ugn med öppen ugnslucka. Svampen måste vara absolut torr innan den förpackas i påsar eller burk. 

Du kan även hitta en mängd svamp ute i skog och mark. Svampsäsongen brukar komma igång under senare delen av augusti, men om det varit bra med fukt och värme kommer de ännu tidigare. Dina råvaror är då gratis och du får motion på köpet när du letar efter svamp.

Är du en riktig svampfanatiker kan du hjälpa ovana plockare, ordna kurser och rundvandringar. Du kan också skriva en receptbock med lättlagade svamprätter.

Svampmarknad

Svampodling är en pålitlig marknad och efterfrågan är stor. Svamp är uppskattad både i restaurangköken och hemma vid middagsbordet.

Sälj till restauranger i närheten och alla konsumenter som har tröttnat på champinjoner på burk och vill byta till färska. Färre och färre svenskar plockar svamp på grund av tidsbrist samt vetskapen om giftiga arter som kan orsaka förgiftningar. Men såväl ung som gammal äter gärna svampvärldens superkändisar champinjoner och kantareller. Har du odlat varorna i egen regi då finns det inget fel på svamparna. Stoppa ned färska svampar i påsar, ta emot beställningar från kunder och leverera direkt till dörren.

Många vegetarianer tar torkade grönsaker som praktiska komplement i mathållningen. Skulle du satsa på torkade champinjoner vänd dig i första hand till denna målgrupp.

När du blir redo att sälja svampen i större mängder skaffa medarbetare och investera extra i marknadsföringen.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image