Starta ett sömnadsföretag hemifrån

Key Info:

50 000 - 100 000 kr
Image Two

En sömnad verksamhet täcker en mängd relaterade områden. Du kan fokusera på förändringar och plagg reparation, eller att sy skräddarsydda kläder, dräkter, draperier, gardiner och täcken. Du kan också arbeta med broderier, stickning och virkning. Några koncentrerar sig på att sy brudkläder, medan andra väljer skräddarsy på beställning som sin specialitet.

Details

Förutom att sälja sömnad tjänster, kan du även skapa produkter som du kan marknadsföra och sälja. Det finns ett antal sy produkter med en klar marknad för ditt företag, från bags, stickade mössor och halsdukar, dukar, kuddar för utomhusbruk och överdarg för båtar. Andra tjänar pengar genom att producera egen klädsel, djurkläder och unika örngott och sängkläder gjorda av material från antika tyger.

Marknaden är vidöppen för alla med kreativa färdigheter och kunskaper i sömnad. Om du har en kärlek till sömnad och den kompetens och engagemang som krävs för att serva kunderna och sälja en produkt, då denna typ av hem företag kan fungera bra för dig.

Kompetens

Oavsett vilken målgrupp och inriktning du väljer, kräver arbetet att du är händig, noggrann och har sinne för färg och form. Du måste behärska alla moment i tillverkningen av ett klädesplagg, från att konstruera mönster, skära till plagget och sköta provningen. Dessutom bör du ha blick för vad som klär kunden och kunna ge goda råd.

Som sömmerska kan du också samarbeta med klädbutiker, varuhus eller damklädesaffär och göra åt dem mindre ändringar så att plaggen passar kunden.

Affärsmodeller

Det finns i princip två typer av affärsmöjligheter relaterade till sömnad. Den första är att syarbetet fungerar en tjänst som innebär ändring av kläder och reparationer. Den andra typen av sömnad handlar om att skapa en produkt för marknaden.

Av de två alternativen, kanske sy som en tjänst är lite svårare affärsmodell eftersom det kräver ett omfattande nätverk eller bred kundbas för att generera och hålla kvar inkomster. Använda dina sömnadsfärdigheter för att skapa och sälja en produkt kan vara ett enklare alternativ för en del sömnadsföretag. Det är minimalt behov av kundkontakt, inte annat än hantering av order och svara på frågor om tillgänglighet eller leverans datum. 

Beroende på produkt, kanske du kan arbeta på din fritid och sälja dina varor till olika återförsäljare eller på köp och sälj webbplatser. Att sälja en produkt är mer lämplig för människor som gillar att sy som en hobby på sin fritid.

Så fungerar det

Som sömmerska kan du arbeta i din hemateljé eller på en annan mindre arbetsplats. Du arbetar antingen inom konfektion branschen dvs. syr kläder och gör ändringsarbeten eller sysslar med mer hantverksmässig sömnad av kläder och tyg.

Det första steget är att bestämma vilken typ av sömnad passar dig bäst. Det finns många sömnadsinriktningar att välja mellan. Du kan specialisera dig på herr- eller damskrädderi. Det finns också sömmerskor och skräddare som är specialister på olika plagg till exempel uniformer eller teaterkostymer.

Att designa sömnader är att ta ett steg längre än att vara sömmerska, eftersom du syr för enskilda kunder med hjälp av dina egna mönster, snarare än att sy från mönster. Som somsömnadsdesigner kan du ha bredare marknad och du kan sälja dina mönster till affärer och butiker.

Precis som alla andra företag, bör du också ta tid att forska och testa marknadsföra dina produkter eller tjänstidéer för att avgöra om ditt företag har en marknadspotential. Skriva en affärsplan är ett viktigt steg som hjälper dig att fokusera och tänka igenom ditt företag. Den kommer att underlätta att bestämma din kundbas, identifiera deras behov och hitta sätt att nå dem. Du kommer bl.a. att få svara på frågor som: Var och hur kommer du att sälja dina produkter eller tjänster? Vem är dina konkurrenter?

Kontrollera om det finns några begränsningar i ditt område som förbjuder hänga en skylt på din egen egendom. Med tanke på att detta är en kommersiell verksamhet bör du verkligen se till att dina kunder hittar- och kan komma till dig utan problem. Du kommer att ha kommande och gående människor i ditt hus. Prata med folk i ditt närområde och informera om din verksamhet.

Hitta din nisch

För alla typer av sömnadsföretag finns det många områden av specialisering: högtidskläder, barnkläder, kläder för män, danskläder, kostymer, kördräkter, damkonfektion, underkläder, stora kläder, sömnad för handikappade personer, och listan fortsätter…

Många sömmerskor har fokus på skapandet av brudklänningar och bröllopstillbehör. Andra väljer sömnad för hemmet som också ger en stor marknad. Du kan fokusera på att sy egna fönster draperier och gardiner, överdrag, speciellt tillverkade kuddar, duschdraperier, sängöverkast och andra sängkläder material. Eller satsa på hantverkssömnad där du tillverkar allt från axelväskor till tygleksaker.

Förändringar kan vara en lönsam inriktning som många människor har något hängande i sin garderob som behöver repareras, och de har ingen aning om hur man gör det. Arbetet innebär allt från att sy en söm till att ersätta en dragkedja.

Sömnad för sällskapsdjur är ett växande segment, och du kan skapa hästtäcken, kläder för hundar och andra husdjur.

I valet av din nisch, bestäm område av expertis som du är mest bekväm med och har den största marknaden. Även om du kan vara ganska duktig och bekväm i flera olika områden, undvik att sprida dig för mycket genom att ta på sig många olika arbetsuppgifter.

Och var duktig

För att lyckas i den här branschen, måste du ha sy expertis för ditt valda område kombinerat med tillräcklig kunskap. Om du fokuserar på draperier, måste du veta de bästa materialen, de senaste stilar och tyger för att skapa draperier din klient vill ha. Om du tänker starta en brudklänning sömnad, måste du veta allt om brudklänningar.

Dina sömnadsfärdigheter måste vara utmärkta, om inte de bästa. Om ditt arbete är mindre än överlägset, fortsätt att förbättra och ständigt lära dig alla de nyaste metoderna. När du menar allvar med ditt arbete, och är beredd att gå den extra milen, kommer du att lyckas!

Kostnader

För att starta denna verksamhet, behöver du en pålitlig och mångsidig symaskin och annan sömnadsutrustning. Om du inte har den utrustning ännu, köp det bästa du har råd med, även om det är second hand. Bra utrustning håller längre och gör arbetet enklare (och roligare!) Och säkerställer ett bra resultat.

Din stora investering för denna verksamhet är symaskinen. Symaskiner kostar allt från några tusenlappar till 20-40 tusen beroende på dess egenskaper. Kolla in de olika märken och modeller, och se vad de kan göra och hur väl de fungerar. Kanske du behöver inte köpa bara en symaskin utan en specialmaskin för varje sömnadsmoment. 

Det finns nu avancerade datoriserade symaskiner som accepterar disketter eller mönsterkort/skivor till broderimaskiner för att skapa broderier. Vissa har automatisk nålträdare, LCD pekskärmen, och maskiner som kan göra flera olika knapphål.

Annan utrustning du behöver är nålar, måttband, pressarfötter, sybord, linjaler, klipp och kapning sax, markörer mönster, trådar och annat. Du måste också köpa en större spegel för att kunna kolla på enskilda plagg och se vad som ser bra- och inte bra ut.

Prissättning

Prissättning beror på arbetsuppgifter och kläder. Kolla din bransch eller de rådande priserna i ditt grannskap. Du vill inte att priset utesluter dig på marknaden, men du bör sträva efter att kompensera dig ordentligt. Undvik att ge ditt arbete för låga priser. Ta betalt nog att du får en respektabel timlön för din tid plus en vinst.

De två viktigaste faktorerna när du bestämmer ditt pris är den tid du tror att du kommer att spendera för att slutföra projektet och kostnaden för material. Var noga med att diskutera alla kostnader med din kund innan arbete, från den typ av tyg som ska användas, till knappar och dragkedjor.

Om du gör draperier, mäta ytan noggrant och diskutera med kunden hur mycket tyg som skulle behövas. Vissa kunder ger tyget, medan det i vissa fall kommer du att få i uppgift att välja material. Rådgör med kunden varje steg på vägen för att undvika konflikter och missnöjda kunder. Formulera kontrakt för dyra jobb.

Hitta kunder

Mun till mun reklam är ofta det mest effektiva sättet att marknadsföra ett sömnadsföretag. Du gör ett bra jobb för en kund och de sprider ordet. Det kommer att vara långsamt i början, men när du väl kommer igång, kommer du att börja få upprepade arbete och hänvisningar.

Andra sätt att annonsera är att köra dina gula sidor annonser eller hänga upp affischer på allmänna anslagstavlor. Du kan också lämna ditt visitkort och flygblad i tyg butiker, skönhetssalonger, matbutiker och andra träffpunkter. Ta kontakt med lokala teatergrupper som kan kräva dina tjänster för sina kostymer eller scener. Genom att delta på olika hantverks mässor kommer du att kunna nätverka och träffa potentiella kunder.

Även om mer traditionella marknadsföringsmetoder kommer bra till hands, är det nästan omöjligt att driva en hemverksamhet idag utan någon form av online-närvaro. Skapa en webbplats som ger kunderna möjlighet att få mer information om vad du gör. Det kan också ge en möjlighet för dem att kontakta dig om de har frågor.

Det rekommenderas också att skapa sociala konton där befintliga och potentiella kunder kan följa dig. Ju fler anhängare du har desto fler potentiella kunder som du kan rikta dina speciella erbjudanden och kampanjer till.

Bilderna säger mer än tusen ord i en sömnadsverksamhet. Ta bilder på tidigare projekt och sammanställa dem i en portfölj för att visa potentiella kunder.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image