Från syhobby till syföretag

Key Info:

10 000 - 50 000 kr
Image Two

Älskar du att sy på din fritid, men undrar hur du kan förvandla din hobby till ett syföretag? Många har vänt sin passion för sömnad till lönsam sysselsättning.

Details

Du kan vara mer kvalificerad än du tror! Om du har någon sy erfarenhet från skolan, efter har gjort några grundläggande kjolar, draperier, Halloween kostymer eller några sömnadsprojekt runt huset, kan det vara dags att sätta denna symaskin till god användning och börja tjäna lite extra pengar. Varje hushåll har något som ska sys men aldrig hittar tid att göra det. Dessutom, med flera viktminsknings- och viktökningsmänniskor i dessa dagar, behovet av klädjusteringar blir större varje dag.

Innan du börjar

Oavsett om du planerar att sy kläder, gardiner, dukar, täcken, eller bara något enkel plagg för att sälja till andra, är det första du behöver göra forskning. Ta reda på vem din målgrupp är (detta beror mycket på vad du kan sy eller designa) och vad storleken på marknaden är. 

Finns det goda möjligheter i din kommun eller stad för ditt hem sömnad företag? Du kan utföra snabb forskning genom att bara prata med dina bekanta och vänner och grannar, bara för att få en idé. Du kan söka efter webbplatser med dina konkurrenter och se hur de främjar sin verksamhet och hur mycket de tar betalt för olika typer av kläder. 

Detta hjälper dig inte bara att bedöma marknaden, utan även bestämma prissättningsmodell.

Köp nödvändig utrustning och material

Starta ett syföretag behöver inte vara så dyrt och är en snabb och enkel verksamhet att installera, förutsatt att du gör det på rätt sätt. De fyra grundläggande typer av symaskiner inkluderar mekaniska, elektroniska, datoriserade och broderimaskiner. Varje typ av maskin är lämplig för en viss kompetensnivå och ger en annorlunda uppsättning funktioner för användare. Maskinen bör ge den mångsidighet som krävs för nuvarande och framtida sömnadsprojekt.

Köp en symaskin med alla de funktioner som du tror att du behöver för att effektivt sy eller skapa den typ av kläder du vill. Dessutom kanske du behöver ett par saxar, trådar i olika färger, måttband, etc. Du kan beställa ytterligare material på nätet och du står för att få bra erbjudanden, beroende på hur mycket du vill köpa.

Köp tyg om du vill sälja dina egna designer och sydda kläder. Om du tar specialbeställningar från dina kunder som kommer till din ateljé, kan du få exakta tyg eller tygbitar från dem, redo att sys.

Olika affärsmodeller

Beroende på din kompetens, det finns många olika typer av sömnadsprojekt tillgängliga. I det nästföljande avsnittet får du några idéer. Inred gärna en ateljé eller systudio i ditt hem där du kan träffa kunder, genomföra sömnadsprojekt och att förvara utrustning och förnödenheter.

Starta en sömnadsklubb

Hitta en tygaffär eller ideell förening som redan håller klasser och erbjud dig att starta en sy klubb. Ägaren kan du komma överens med eftersom du erbjuder en extra fördel till deras nuvarande kunder eller medlemmar. Du får tillgång till personer som redan är intresserade av sömnad eller vill ha skräddarsydda kläder eftersom de köper från en tygaffär. Ägaren kan också inkludera information om ditt sömnadsföretag när de marknadsför klubben i sitt nyhetsbrev eller andra utskick.

Syundervisning

Du kan tjäna extra med ditt syföretag genom att lära barn, tonåringar och vuxna hur man syr. Du kan undervisa på allaktivitetshus, folkbildningsinstitut, högskolor eller bibliotek. Du kan erbjuda att undervisa klasser genom ett program som anställer frilans sylärare, eller så kan du starta och undervisa dina klasser själv. Inte bara kommer du att tjäna pengar, utan undervisning etablerar dig som expert inom området som kommer att underlätta din marknadsföring.

Paketera och sälja information

Pröva att förpacka vad du vet och sälja det på nätet eller som en postorder sykurs. Du kan skapa och sälja dina egna mönster. Du kan skapa dina egna sömnadsvideor eller distribuera sådana som skapats av andra. Du kan skapa ”hur man gör” böcker och e-böcker om sömnad samt erbjuda din egen läroplan för studenter med inriktning mot textil och mode.

Skapa informationsprodukter för ditt sömnadsföretag är perfekt eftersom människor kan köpa dina produkter när du sover, och möjligheten att tjäna mer pengar är inte bara baserat på hur många timmar du kan lägga ner.

Sälj tyg- och tillbehör

När du undervisar, talar eller genomför workshops, förbereda indirekt dina elever att köpa från dig. Detta är en stor möjlighet att sälja sytillbehör. Hitta grossister som säljer de varor som du använder och gillar. Du kan sälja produkterna till dina elever till detaljhandelspriser och erbjuda små rabatter. Du kan också sälja till kunder som du har kontakt med via din webbplats.

Marknadsföring

Annonsera i lokala tidningar, sprid ordet genom bekanta och vänner, sätt upp annonser på anslagstavlor, leverera flygblad. Planerar du att etablera en hemboutique med, separat ingång är att föredra.

Bli medlem i lokala sy- och sömnadsföreningar. Om du ex. arbetar med barnkläder, samarbeta med närliggande barnklädbutiker.

Ordna en mobil montern för att sälja ditt arbete på lokala marknader och utställningar, detta är tillfälligt, men kan hjälpa till att bygga ditt varumärke. Sälj dina redan sydda klädesplagg på nätet, via handelsplatser på webben och nätbutiker.

Skapa en portfölj. Om du redan har lärt klasser och har bilder, inkludera de också. Du kan använda en klippbok, fotoalbum eller en konst portfölj. Du bör också publicera dem på din webbplats eller blogg. Om du behöver lite till material eller om du inte har tillräckligt, erbjud gratis lektioner och ta bilder. Du kan också sy några skapelser direkt, och ta bilder av varje projekt.

Hålla sig uppdaterad med mode och sömnadstrender är det bästa sättet att locka en mängd olika kunder och uppehålla dem. Remisser från dessa kunder hjälper dig att bygga en ännu större kundbas. Genom att aktivt engagera dina kunder via sociala medier kan du uppmuntra positiva samtal kring dina produkter och ditt varumärke.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se

image