Idrottskläder för muslimska kvinnor

Key Info:

50 000 - 100 000 kr
Image Two

Många muslimska kvinnor upplever det svårt att hitta idrottskläder med bra kvalitet som samtidigt är snygga. Andra tvingas hoppa över gymklasser eftersom det inte finns ett alternativ till hijab, som anses vara olämpliga för sportaktiviteter. Forskning har visat att mer än 50 % kvinnor i muslimska nationer skulle föredra att gå med idrottsaktiviteter om de var säkra på en anständig sport plagg som skulle hjälpa dem att bevara sin blygsamhet och deras kulturella värderingar. Här finns möjligheter för dig som vet hur man arbetar med textilier och skapar klädesplagg.

Details

Starta ett företaget som säljer träningskläder för muslimska kvinnor. Tanken är att designa en kollektion med plagg för muslimska kvinnor som underlättar träning och motion men samtidigt är vackra och smälter in bättre än traditionella plagg. 

Med ditt sportsortiment stöder du kvinnor leva ett aktivt liv. Oavsett om de vill täcka huvudet på grund av religiös övertygelse, på grund av problem med håravfall, eller bara för att de vill hålla sig varma eller uttrycka din identitet.

Trender

Det har hänt ett genombrott i en mycket nischad marknad och flera aktörer inom klädbranschen erbjuder en unik lösning på problemet med muslimska kvinnor som önskar att få delta i idrottsaktiviteter. I Australien har exempelvis den heltäckande baddräkten, Burkinin, blivit populär.

Det handlar om att göra sportkläder som passar muslimska idrottskvinnor. Det kravet ställs nu på världens ledande tillverkare av sportkläder. Kvinnor som bär slöja har länge känt sig hindrade att satsa på sin idrott. Aktörer på marknaden erbjuder olika modeller, men de är överens om åtminstone två saker: kläder bör inte avskräcka sin bärare från att idrotta, och muslimska kvinnor ska kunna gå ut och leva ett aktivt liv.

Muslimska kvinnor och idrott

Det är många saker som spelar in när man talar om identitet och det flesta är överens om att människor har rätt att uttrycka sin identitet. Muslimska kvinnors roller varierar beroende på ursprungsland, social klass, religiös inriktning, kultur, könsnormer, och familjestöd. Alla dessa faktorer formar olika attityder och föreställningar om friidrott och gymnastik. För vissa, som deltar i idrott finns inte så många hinder, men för andra finns det många utmaningar. Muslimska kvinnor möter olika hinder i att delta i idrott, inklusive: klädsel; inställning till kroppen som rör integritet och ödmjukhet; blandade könsklasser; motion under fastemånaden; begränsade resurser och begränsningar i fritidsaktiviteter på grund av kulturella och religiösa skäl. På samma sätt i vissa länder idrott ses fortfarande som en manlig aktivitet och kvinnor har att visa upp sig och kämpa för lika tillgång.

 AdobeStock 203325691

Erfarenheter

Konceptet med idrottskläder för muslimska kvinnor kommer ursprungligen från Nederländerna och bygger på idén att ge muslimska flickor och deras gym lärare ett alternativ till den traditionella hijab att bära under undervisning. De nya mönstren utvecklades i nära samarbete med muslimska flickor och en imam. På grund av alla positiva publicitet började beställningar komma in och snart föddes varumärket Capsters. Capsters har blivit en erkänd aktör inom denna nisch, och blivit synonym med idrott hijab under en tid. Deras produkter är kända för sin kvalitet. Sedan de första sportmodellerna lanserades har dem sålts över hela världen. Inte bara muslimska kvinnor visade intresse, utan även andra kvinnor och till och med män. I flera år nu har Capsters tjänat en internationell och varierad kundkrets.

Dock är det här bara en början. Marknaden är gigantisk och i framtiden kommer det alltid att finnas ett behov av förbättring, innovation och utveckling av dessa "sport hijab", både i design som tygerna som används. Framför allt för att få dem att bli mer komfortabla och rörliga.

Innan du börjar

Det svåraste när det gäller klädmärken är kanske inte att göra kläderna utan att få ut dem, så du behöver tänka till i vilken skala du vill ha din tillverkning och hur du kan lansera den.
Du skall börja med frågor som rör hur ditt koncept skall se ut, hur du vill producera kläderna, sy själv eller ta in en fabrik. Vilken är din målgrupp? Hur riktar du dig trovärdigt mot dem och hur når du fram till dem?

Arbetet kräver att du är händig och vet hur man tillverkar kläder. Designmässigt så kan du inspireras mycket av de andra, eventuellt förbättra det som går att förbättra, och sätta ditt eget märke på det. Oavsett om du ska designa dina plagg själv eller samarbeta med andra duktiga skräddare/designers så bör du känna till processen hur man skapar plagg utifrån kundens behov. Datorteknik används alltmer inom textil- och konfektionsindustrin. Mönsterkonstruktion och gradering är exempel på uppgifter som utförs med hjälp av avancerad datorteknik.

Samla åsikter från muslimska kvinnor som du känner och använd alla erfarenheter och synpunkter du får i utvecklingen av din design eller utbyggnad av olika linjer. Samarbeta med lokala kvinnoorganisationer för att diskutera dina konstruktioner och modellstrategi. Lägg ner mycket omsorg och möda i dina konstruktioner.

När du vet hur det skall vara, se det som en förstudie till en eventuell affärsplan. Så är det dags att ta reda på hur och var du kan producera dina kläder och vilka kostnader som är förenade med det hela. Tänk på att om du säljer i butik så behöver de kunna lägga på 100 % på priset som de köper varan från dig för.

AdobeStock 464279775

Så gör du

Din uppgift är således att utveckla idrottskläder för muslimska kvinnor. Skapa snygga plagg tillverkade av bekväma stretchmaterial i olika stilar för att matcha olika aktiviteter och sporter.
Du följer de senaste tekniska framstegen och trender i din tillverkningsprocess. Det betyder att du använder lätta, smidiga och slitstarka material för dina produkter.

Dessa plagg ska generellt vara ultralätta och mycket bekväma. Produkterna ska vara utformade innovativt som tillåter klaffar och dragkedjor som ska läggas på strategiska positioner som inte kan ses av andra men tillåter fri andning av materialet och håller kroppen isolerad. Dessa ska dessutom vara snabbtorkande och mycket elastiska för att möjliggöra bekväma och fria rörelser.

Ditt sortiment kan vara allt inom sport- från badkläder, snösportplagg, boxning outfits, tennis, badminton, aerobics och träningskläder. Ofta startar klädestillverkare en mindre kollektion och testar försäljning i mindre enskilda butiker, tills man lockat till sig riskkapital för att effektivisera produktion och distribution i stor skala. Ett av långsiktiga målen med klädlanseringen kan bli att så småningom kontakta de större sportbutikerna och fråga om de är intresserade av att börja sälja träningskläder för muslimska kvinnor.

Om du vill starta ett eget klädesmärke, finns det många fabriker i världen som kan leverera dina kläder mot att du skickar papper på vad du vill ha. Gå in på nätet och hitta en lämplig leverantör. Ring dem sedan och/eller skicka ett mejl. Förhandla med olika, så får du till slut ett hyfsat pris för din första upplaga. Ju fler du beställer, desto billigare blir det för dig.

Kunder

Dina kunder främst muslimska kvinnor från alla delar av samhället som vill delta i utomhus-och idrottsverksamhet och samtidigt behålla sina kulturella och etniska identiteter och även sin blygsamhet i enlighet med principen om islam. Efterfrågan är stor men kom ihåg att ditt företag handlar inte bara om kläder utan även att motivera muslimska kvinnor till att börja träna.
Starta en butik på Internet för att på ett kostnadseffektivt sätt erbjuda dina produkter till alla intresserade. Genom att finnas på Internet kan även de som har en lång väg till närmsta butik på ett enkelt sätt köpa sina produkter hemifrån. Beställda varor levereras hem till kunderna tryggt och professionellt.


Features

Location:

Våra partners

expoweralogo             framtidsutveckling logo          tipsom.se 

       image     svenska casinon hos spelpressen          logo_1.jpg